Ajutati-ma va rog

19-11-2017
bad boy
Nu este medic/terapeut
bad boy
Sunt mama unui copil de 27 ani. Problema pt care va scriu este de fapt a lui.
Acum cca un an, a avut o depresie puternica de care nu am aflat decat foarte tarziu, de la prietena lui. Avea halucinatii, in sensul in care auzea sau avea impresia ca cei din jur discuta si rad de el. Dupa care a facut o fixatie pe cateva persoane( pe care nu le cunoaste personal), care fac stend up pe net. Are convingerea ca toata lumea care acceseaza retelele de socializare, discuta si il ridiculizeaza pe el. Specific faptul ca lucreaza in alt oras la o firma IT foarte importanta. Salariul este mare. Dar banii nu ii ajung niciodata.
Din pacate de cateva luni a inceput sa isi acuze prietena ca ar avea relatii cu toti prietenii lui. Fata a stat langa el, au fost la psihiatru si psiholog, dar nu a reusit sa il faca sa ia medicamentul recomandat.In final s-au despartit.
Nu accepta faptul ca are probleme. Este mereu recalcitrant si suparat pe toata lumea. La inceput avea si atacuri de panica pe care, se pare ca le-a depasit. De curand am reusit sa stau de vb cu el. Mi-a explicat ca da alt sens cuvintelor si frazelor prin impartirea in silabe si legarea lor in alt fel in care au fost spuse.
Este f trist si deprimat. SE CEARTA CU COLEGII SI PRIETENII. ARE IMPRESIA CA TOATA LUMEA DIN JUR, CHIAR DACA NU IL CUNOASTE, DISCUTA DESPRE EL.
Nu stu cum sa il conving sa mearga din nou la medic, mai ales ca vine acasa la 2 saptamani.
ATI INTAMPINAT ASTFEL DE PROBLEME VREODATA ?
cE POT SA FAC? cUM SA IL CONVING ?
3 comentarii
3
19-11-2017, ora 16:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Deja problema lui a trecut de nivelul depresiei. Faptul ca are impresia ca cei din jur discuta despre el se numeste delir. Faptul ca aude voci inseamna halucinatii. Intruneste deci simptomele unui episod psihotic.
Parerea mea este ca trebuie sa fie internat involuntar, cu politia si salvarea, daca nu vrea singur. Trebuie sa faceti rost de o trimitere de internare de la medicul de familie.
Altfel, daca episodul psihotic dureaza mai mult de 6 luni, risca sa i se puna diagnosticul de schizofrenie.
Nu uitati ca daca se comporta asa la serviciu, poate risca sa si-l piarda.
Actionati cat mai degraba si internati-l, gandindu-va la el si la viitorul lui. Fara medicatie nu isi revine din episod si nici nu se poate sa il convingeti. Persoanele in episod sunt in lumea lor si nu constientizeaza ca e ceva grav cu ele.
0
19-11-2017, ora 18:35
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Buna ziua!

Misiunea dvs. nu este deloc usoara. Bolnavul psihic recunoaste cu greu ca are o problema si, asa cum spunea si Clara, uneori este nevoie de internare fortata pentru a-l putea trata. Si iata cum, problema lui nu este de fapt (doar) a lui, ci este a intregii familii.

Din ce povestiti dvs. pare sa fie vorba despre un episod psihotic in derulare. Episoadele psihotice rareori trec fara medicatie. Va recomand ca in prima faza sa vedeti cum faceti sa ajunga sa ia medicatie. Daca nu reusiti sa il convingeti altfel, probabil ca va trebui internat involuntar. Nu e de gluma, mai ales daca e in delir paranoic. Ar putea ajunge sa isi faca rau siesi sau altora.

Apoi, dupa ce episodul psihotic trece, este neaparat necesar sa faca terapie. Este posibil sa fie reticient in a face psihoterapie, considerand ca nu are o problema. Eu recomand sa mergeti la terapie de familie. Astfel puteti merge toata familia, impreuna, si sunt sanse mai mari sa isi revina mai repede decat facand doar terapie individuala.

Va doresc mult succes! Tineti-ne la curent cu ce rezolvati!
0
20-11-2017, ora 19:47
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Foarte foarte asemanatoare e si problema fiicei mele, doar ca ea nu aude voci, dar si ea are impresia ca toata lumea o urmareste, barfeste, rade de ea si-i vrea raul si fireste, totul se petrece unde? pe net, ca astia de varsta lor cam atata stiu. Prima data m-am chinuit ani de zile s-o duc la doctor, a convins-o sa ia tratament, a fost bine cateva luni doar ca a trebuit intrerupt si simptomele i-au reaparut, apoi m-a luat inca o jumatate de an s-o duc inapoi la psihiatru, ca iarasi n-a mai vrut. Ia acum de 4 zile tratament din nou si e deja schimbata, pare bine. Cum stati in alt oras, va fi cam greu cu convinsul. Daca n-a reusit nici prietena lui, nici psihiatrul, nici psihologul... greu. Mergeti la psihiatrul care i-a dat reteta si consultati-va cu el ce e de facut. Va scriu si un mesaj privat, poate avem motive sa tinem legatura.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul