Ajutor - fetita de 14 ani diagnisticata cu episod psihotic

21-04-2021
o mama 77
Nu este medic/terapeut
o mama 77
Am o fetita de 14 ani, care a fost diagnisticata cu episod psihotic. Acest lucru s-a cintamplat acum o saptamana. Motivele care m-au determinat sa o duc imediat la medic au fost ca s-a plans ca nu poate sa doarma noaptea, aude voci. Totul a inceput prin faptul ca nu putea sa-si aduca aminte niste lucruri pe care le stia ( de exemplu o formula la matemtica, ea fiind in clasa a VIII a si invatand pentru examen). Inca dupa primele administrari, am vazut o mica evolutie la ea. Aseara, s-a jucat chiar si cu fratele ei, i-a citit dintr-o carte, cu toate ca la inceput i-a fost frica. La scoala, toti profesorii au observat schimbarea ei, m-au sunat sa ma intrebe ce este cu ea. Le-am explicat ca trece printr-o perioada mai grea, ca din cauza stresului si a oboselei nu se mai poate concentra si sa o inteleaga. Din fericire, o parte dintre ei au fost foarte receptivi si au inteles situatia. Ieri a inceput sa reintre la orele on-line, azi a fost mai receptiva, pot sa spun ca mai cooperanta. Cu toate acestea, are momente in care se uita in gol sau parca nu te aude sau nu-si aduce aminte anumite lucruri. Stiu ca este un proces de durata si aceste medicamente nu fac minuni peste noapte. Problema este ca ea mi-a cerut sa o duc la un psiholog. Ea a mers la psiholog, cand era mai mica, tot din cauza fricii cu privire la scoala. Nu stiu daca este Ok sa o duc in aceasta etapa? Interventia psihologului poate sa-i faca rau ? Intreba cest lucru, [entru ca momentan nu pot sa iau legatura cu dna doctor psihiatru.
10 comentarii
1
21-04-2021, ora 13:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Cum să-i facă un psiholog rău? Ba dimpotrivă! Psihologul o poate ajuta să înțeleagă mai bine anumite lucruri, să o ajute să gestioneze astfel situațiile încât să nu i se mai pară stresante. Apoi îi poate face evaluare psihologică pentru a vedea ce-i face bine, ce-i face rău, dacă structura de personalitate e fragilă și prezintă predispoziție la anumite tulburări, ce anume a dus la tulburare și dacă sunt factori care să o mențină. Medicația începe să-și producă efectul cam după 2-3 săptămâni, deci aveți răbdare să-și facă efectul
2
21-04-2021, ora 18:34
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Se recomanda psihoterapia dupa iesirea din episod.
0
22-04-2021, ora 10:04
o mama 77
Nu este medic/terapeut
o mama 77
clara_p, imi puteti spune ce inseamna mai exact "iesirea din episod".? Am citit si eud espre acest lucru si din aceasta cauza am avut unele semne de intrebare, dar efectiv nu stiu ce inseamna aceasta iesire din episod? Cand consideram ca a iesit ? Multumesc
0
22-04-2021, ora 11:13
o mama 77
Nu este medic/terapeut
o mama 77
Dna Psiholog, v-am ascultat sfatul si am lasat fata sa mearga la psiholog. Pot spune ca parca este alt copil. S-a simtit mai eliberata, Ieri seara s-a jucat cu fratii ei, a vrut sa mearga la cumparaturi. Azi a trebuit sa o asculte la o ora si a avut curaj sa intre prima, ceea ce nici inainte nu se prea se intampla. Vad rezultate mai bune la ea, pe zi ce trece, dar parca imi este frica sa ma bucur. Nu stiu daca este de la medicamente ( le ia numai de 4-5 zile), sau a reusit sa treaca peste acel episod. |Saptamana viitoare ajung la psiholog, dar pana atunci ma bucur de fiecare reusita a ei, exact ca la inceput, cand a invatat sa vorbeasca, sa mearga sa citeasca. Mi-am propus sa facem si un consult neurologic, ca sa elimin si alte cauze medicale. Am observat ca [robleme de concentrare si memorie au ramas. Nu stiu daca sa-i dau nist laptisor de matca. Am inteles ca este Ok pentru asa ceva si o ajuta, dar imi este frica sa nu interactioneze cu medicamentele. Off, am atatea intrebari de pus si parca as vrea sa treaca mai repede timpul !Imie ste frica sa nu gresesc sau sa ma bucur prea devreme de progresele ei. Va multumesc mult !
1
22-04-2021, ora 12:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
A iesit din episod dupa ce nu mai aude vocile. Dar daca a mers la psiholog si i-a facut bine, sa mearga in continuare! Incercati laptisorul de matca numai daca ea il suporta. Pe unele persoane care au avut episod, le agita. Urmariti reactia ei. Vorbiti cu doctorul daca i-ar putea da pentru memorie si concentrare Piracetam, Pramistar sau Acutil. Numai la recomandarea lui. Puteti incerca si Lecitina.
1
22-04-2021, ora 16:47
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
A facut episod, sa ia tratamentul si aia e, asta, daca mai face si altele in 6 luni adica inca doua, se pune diagnostul de schizo, psihologul n-are ce face. Daca va avea schizo, atunci face din cauza unor niste gene defecte, totul e sa ai grija ca, cu tratamentul sa fie bine, daca va scoate medicul trat si va ramane bine, este okey, daca nu, va lua toata viata tratament.
Dar sa speram ca nu va mai face alt episod. Nu trebuie sa te sperii, asta e viata, se mai intampla.
1
25-04-2021, ora 14:29
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Oricum, cam putine sanse sa mai faca alt episod, se intampla la unii sa faca odata si atat in toata viata, dupa aia sa nu mai aiba niciodata. Nu prea apare ceva serios la varsta asta. Dar na, eu ti-am zis ca sa sti orice varianta la o adica, sa fi pregatita psihologic, macar sa nu fie problema si sa fie bine.
2
27-04-2021, ora 07:28
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Țineți legătura cu medicul și nu luați nimic până nu discutați cu el. E important să-i prezentați cu lux de amănunte evoluția fetiței ca să știe dacă mai trebuie să adauge ceva la schema de tratament. Orice medicament își face efectul după 2-3 săptămâni, deci e important să aveți răbdare.
E important să meargă și la psiholog pentru a putea înțelege și gestiona ceea ce i se întâmplă, pentru a evita apariția unor temeri în plus, care ar întreține problema.
1
27-04-2021, ora 10:06
o mama 77
Nu este medic/terapeut
o mama 77
Am fost la dna doctor la control si a fost foarte incantata de evolutia celei mici. Nici nu zici ca a trecut printr-un episod, Acum se comporta normal, iese afara, raspunde la ore, isi face temele. Nu am mai adaugat nimic la tratament ( este pe doze foarte mici). Mi-a spus ca pot sa-i dau vitamina D, laptisor de matca sau ulei de peste si ne-a recomandat ca dupa ce termina cu examenele sa -i facem un RMN. Urmatorul control este peste o luna.La psiholog mergem in continuare. Va multumesc mult! Vazand evolutie ei sunt mult mai linistita.
1
02-05-2021, ora 15:48
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Continuati psihoterapia si.medicatia si va fi bine !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Episoadele psihotice ar puta fi anticipate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată
  • Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
  •