Alergie la mirosuri?

06-09-2018
Miruna8
Nu este medic/terapeut
Miruna8
Bună! Întotdeauna am avut probleme cu mirosurile. Uneori mi se întâmplă ca de la balsamul de rufe să simt că mă sufoc. Dacă nu ies în câteva secunde din încăpere, nu mai am aer. Parfumurile însă, le-am tolerat. Cel puțin până acum ceva timp. In ultimele dăți când am folosit parfum, chiar și într-o cantitate infimă, mirosul îmi înfunda nările, aveam un atac de panică și simțeam că nu mai pot respira. Cu deodorantul la fel, poate chiar și mai rău. Din această cauză folosesc doar deodorant stick. Dar, ca orice femeie, îmi doresc să mă dau cu parfum. Dacă mă dau pe mâini puțin sau în spatele urechilor, mirosul nu mă deranjează atât de tare, dar tot fac un atac de panică (la gândul că m-ar putea deranja; cred că am căpătat o frică față de ele). Ce as putea face? Sau cum as putea sa folosesc parfumul, în așa fel încât să nu îmi afecteze viața? Mulțumesc!
3 comentarii
0
30-05-2019, ora 20:45
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Hristos a Înviat! Există forme de astm care sunt declanșate de mirosurile intense. Sau puteți fi alergică la substanțele volatile care se găsesc în parfumuri, detergenți. Este recomandat să mergeți la alergologie pentru investigații suplimentare (test patch, spirometrie, IgE total și altele pe care vi le va recomanda medicul alergolog). O seară binecuvântată!
0
14-04-2026, ora 02:33
Nicu Proto
Nu este medic/terapeut
Nicu Proto
Buna! Si eu am probleme de vreo 5-6 ani cu mirosurile tari din orice sursa, avand reactii puternice: tuse, lacrimare, senzatie de sufocare, greata, varsaturi.
Poate fi de la hipotiroidie? Multumesc!
0
09-07-2026, ora 12:11
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI
Este o întrebare bună, pentru că legătura dintre tiroida și sensibilitatea la mirosuri există, deși nu este cea mai frecventă cauză.

Hipotiroidia și sensibilitatea la mirosuri

Hipotiroidia poate influența simțul olfactiv și reactivitatea la stimuli chimici. Hormonii tiroidieni în concentrații scăzute afectează mucoasele (inclusiv cea nazală și bronșică) și pot crește sensibilitatea la iritanți din mediu. Unii pacienți cu hipotiroidie raportează hiperosmie (simț al mirosului exagerat) sau intoleranță la mirosuri puternice. Corectarea hipotiroidiei duce adesea la ameliorarea acestor simptome.

Totuși, simptomele pe care le descrieți — tuse, lăcrimare, senzație de sufocare, greață, vărsături la mirosuri tari, pe o durată de 5-6 ani — sunt mai degrabă caracteristice unor afecțiuni specifice:

Cauze frecvente de investigat

• Sensibilitate chimică multiplă (MCS) — reactivitate la concentrații reduse de substanțe chimice volatile (parfumuri, detergenți, vopsele)
  • Astm bronșic sau hiperreactivitate bronșică — mirosurile chimice pot declanșa bronhospasm, ceea ce explică tusea și senzația de sufocare
  • Rinită alergică sau non-alergică — cu fenomen de lăcrimare și congestie la iritanți
  • Disfuncție tiroidiană — merită verificată prin analize de bază (TSH, FT4)

Când să mergeți la medic

Dat fiind că simptomele persistă de 5-6 ani și sunt intense (vărsături, senzație de sufocare), este indicat să consultați:

• Medicul de familie — pentru analize tiroidiene (TSH, FT4) și bilanț inițial
  • Alergolog — spirometrie, teste alergologice, IgE total (un medic din acest thread a recomandat anterior același lucru)
  • Pneumolog — dacă există componenta de tuse și senzație de sufocare, pentru a exclude astmul

Hipotiroidia este o cauză posibilă și simplă de verificat printr-o analiză de sânge, deci merită inclusă în investigații de la bun început.

Adaugă un comentariu / răspuns