am facut un atac de panica foarte urat - un sfat va rog!

11-07-2013
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
buna ziua, am 24 de ani si in urma cu 1 luna si jumatate am facut un atac de panica foarte urat, insa pe atunci nu stiam nimic despre atacul de panica, eram la volanul masinii cand am simtit un val de caldura si o stare de lesin foarte urata si dupa c-am 5 minute am simtit ca nu mai am aer, stare de sufocare, prima data am crezut ca fac infart, am baut multa apa, dupa jumatate de ora m-am mai linistit si mi-am continuat drumul insa foarte speriat si cu un nod in gat de parca m-i se parea ca respir mai greu.dupa 2 zile de la acel incident am fost la fotbal am jucat o jumatate de ora dupa care din nou acelasi sentiment de sufocare si stare de lesin insa nu chiar ca primul, in fine am mai facut unul ziua urmatoare si la al 4 lea m-am dus direct la urgente foarte speriat, imi tremurau si picioarele incontrolabil.acolo ekg, tensiunea putin c-am mare 15/10 ceva de genu insa la EKG nimic, am zis ca nu se poate si au inceput fel si fel de ganduri.abia dupa al 4 lea atac am aflat si eu de pe internet ca am de-a face cu 'atacul de panica' ca defapt ce fac eu se numeste atac de panica de, poate daca stiam din prima cu ce ma confrunt era altceva.dupa inca 4 zile in care am mai avut in jur de 3 atacuri mai usoare m-am dus din nou la spital sa-mi fac un set de analize, toate buna in afara de colesterol care era putin c-am mare.am facut 2 zile perfuzii m-am simtit putin mai bine si mi-a dat un tratament cu extraveral dimineata si seara ganoder max, insa atacurile apareau in special dupa pranz si seara si cand eram la volan, efort daca faceam 2 min simteam ca fac infart, am luat 2 saptamani extraveral, atacuri am mai facut nu asa de urate, le controlam mai bine insa faceam dupa care mi-a prescris doctorul un tratament cu stresclin complex din plante si ceva vitamine insa deloc de ajutor, in afara de o stare de somnolenta nu m-au prea ajutat, aveam ameteli foarte urate in timpul zilei, ca o stare foarte urata de betie, nu ma puteam concentra asa bine, dureri de cap care se accentuau foarte tare si o stare usoara de derealizare, pe seara imi mai treceau insa nu de tot.Acum 2 zile am fost la un medic psihiatru care mi-a prescris un tratament cu Stimulton 50 mg jumatate dimineata timp de 3 zile dupa care una intreaga si Xanax 0, 125 la pranz si 0, 125 seara inainte de culcare.Prima zi de tratament a fost foarte bine nu am mai avut stari de ameteala insa astazi dupa ce am luat Stimultonul am avut parte de o ameteala accentuata si o durere de cap care o am si acuma.Astept un raspuns de la voi vis a vis de tratament si poate alte sfaturi
14 comentarii
0
12-07-2013, ora 08:17
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
scrie DACA mananci sau bei lichide inainte de-a te urca la volan
parere:
NU mananci, nu bei apa, e f cald..
si-ti scade tensiunea si glicemia...
ti-a crescut ATUNCI tensiunea ca erai f speriat..
controleaza putin situatia..
- mananca de 3 ori.
- nu pleca cu masina fara sa mananci sau sa bei apa
-ia mereu si-o bomboana in gura cat conduci
ATENTIE LA MEDICAMENTE:
NU zici cine ti-a dat Distonocalm..scade f mult tensiunea.si de acolo si ameteli.
poate
ar trebui sa NU iei altceva decat acel xanax primit (nu infl.scad tensiunii si nici de-a conduce vehicole)
cele bune,
INCREDERE ca vei fi bine
si
mult mers pe jos...seara.mai lasa masina.
0
12-07-2013, ora 10:52
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Beau foarte multa apa de atunci, de mancat mananc bine, distonocalmul mi l-a dat doctorul de garda de la urgente
0
12-07-2013, ora 11:00
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Problema e ca tensiunea la mine a fost tot timpul putin cam mare deci nu e vorba de scaderea tensiunii si de mancat si baut lichide am facut-o tot timpul, am avut o perioada mai stresanta la munca, cu ceva nervi, poate sa fie de la asta?
0
12-07-2013, ora 13:30
Psiholog Marius Varvaroi
Iasi
Psiholog Marius Varvaroi
Buna ziua,

1) In atacurile de panica, unul dintre cele mai intense efecte este reprezentat de hiperventilatie (ritm si profunzime a respiratiei care depasesc nevoile organismului la un moment dat). Dupa cum ai mentionat chiar de la inceput, "ai simtit ca nu mai ai aer"... Senzatia de lipsa a aerului amplifica sentimentul de anxietate, de frica, prin urmare diminueaza capacitatea de reactie eficienta in anumite situatii stresante (de exemplu, sofatul poate fi, pentru anumite persoane, o activitate suficient de presanta, incat sa determine starea de anxietate accentuata).
2) Pe langa hiperventilatie, in atacul de panica, apar si alte reactii: starea de slabiciune, ameteala, valurile de caldura, strea de greata, transpiratie, tremuraturi, palpitatii, inrosirea fetei, sentimentul ca nu va puteti aduna gandurile, teama de moarte, dorinta de a fugi, teama ca v-ati putea comporta într-un mod bizar, deplasat.
3) Faptul ca aceste atacuri (nu foarte intense) au aparut si in situatiile cand jucati fotbal, poate fi pus pe seama accelerarii respiratiei, prin insasi specificul activitatii sportive. Corpul Dvs. a învatat sa raspunda într-un anumit fel (reactiile pe care le-ati descris) atunci cand respiratia vi se accelereaza.
4) Pe scurt, interventiile în acest tip de tulburari constau în masuri combinate de:
a) interventii psihoterapeutice (expunerea progresiva la situatii presante, controlul respiratiei, relaxare musculara, interventii cognitiv comportamentale);
b) interventii medicamentoase;
c) combinarea interventiilor psihoterapeutice si medicamentoase.
5) In cazul in care anxietatea sau atacurile de panica sunt de intensitate si frecventa mica si/sau medie (adica nu afecteaza grav echilibrul personal, familial, social al individului), sunt suficiente interventiile psihoterapeutice.

Sunt momente când fiecare dintre noi ne confruntam cu anumite situatii si observam ca reactionam in feluri pe care poate nu le intelegem... iar asta poate fi, intr-un fel, destul de inspaimantator... Insa in fiecare dintre noi exista suficiente resurse pentru a depasi momentele mai dificile... si nu e devoie decat de incredere ca avem toate instrumentele necesare pentru a putea face fata dificultatilor... Succes :-)
0
12-07-2013, ora 13:46
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Multumesc frumos pentru raspuns, problema e ca peste starile de sufocare am trecut incet, incet.pot spune ca acum pot sa alerg si sa fac miscare fara probleme si pot spune ca acest lucru s-a intamplat inainte sa intru pe medicamentatie, insa acuma am o problema cu ameteala, ca o stare de betie, dureri de cap si cateodata o usoara ceata pe ochi, ma concentrez mai greu, probabil ca poate ma gandesc mai mereu ce as putea sa am, ceva gen "sa o iau pe aratura" cum mai zicea cineva intr-un comentariu, care m-a speriat foarte tare
0
12-07-2013, ora 14:00
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Problema sofatului am rezolvat-o tot inainte de medicamentatie chiar daca am mai avut stari de nod in gat si sufocare, am incercat sa nu le dau importanta si sa nu ma panichez, stiind despre ce e vorba si am reusit sa trec peste, insa acum ma confrunt cu teama de a "nu o lua pe aratura" care mi-a intrat in cap si cu aceste stari de betie, lipsa de concentratie, dureri de cap uneori si o ameteala.tin sa precizes ca atunci cand am citit de despre "luatul pe aratura" parca mi s-a urcat tot sangele in cap si de atunci numai la asta ma gandesc, frica de a nu innebunii.
0
12-07-2013, ora 15:05
Psiholog Marius Varvaroi
Iasi
Psiholog Marius Varvaroi
E foarte posibil ca ansamblul de reactii fiziologice, de comportament si cognitive (luate separat una de alta, la intervale de timp mai mari) sa fi inceput cu mult inainte de a avea primul atac de panica. E de asemenea posibil ca acele reactii sa nu fi avut o intensitate prea mare si de aceea probabil nu le-ati dat prea mare importanta... Ele s-au amplificat si au generat acel "interesant" atac de panica.
Daca, dupa cum ati mentionat, ati inceput sa controlati anumite reactii fiziologice (ritmul respiratiei) inseamna ca sunteti deja pe calea corecta.
In ceea ce priveste controlul gandurilor care genereaza anxietate si frica exagerata (ca ceva rau s-ar putea intampla...) ameliorarea vine si ea, dar, foarte probabil, pe masura ce evoluati pe partea de control al respiratiei si al relaxarii musculare controlate. Schimbarea in unele cazuri, nu se produce peste noapte (desi ar fi de preferat). Luati in calcul faptul ca o serie de reactii care s-au dezvoltat in timp si implica uneori efecte complexe, nu pot fi schimbate peste noapte... E important sa aveti rabdare cu Dvs. si incredere in Dvs.. Schimbarea vine, dar, la fel ca in sport, e nevoie de antrenament :-).
De multe ori, si nu doar in cazul atacurilor de panica, oamenii au tendinta de a exagera consecintele unor situatii, de a subestima propriile capacitati de a face fata unor situatii presante sau de a supraestima sansele sau probabilitatea de aparitie a unor pericole... Insa variantele alternative pozitive si eficiente (si a gandurilor alternative) sunt mai la indemana decat credem.
0
12-07-2013, ora 15:34
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Va multumesc inca o data pentru raspunsul dat, sunteti mai mult decat amabil, cel mai probabil aceste probleme sa se fi adunat in timp, cum spuneti dumneavoastra, pentru ca eu sunt o persoana care tin in mine foarte mult si probabil acest lucru sa fie una din cauze, poate chiar cauza principala.as vrea sa aflu si o parere despre tratamentul pe care il urmez daca este unul bun, corect.poate si alte sfaturi de la cineva care a trecut sau trece prin asa ceva.Multumesc anticipat!
0
13-07-2013, ora 19:33
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Astazi am inceput sa iau Stimulton de 50 de mg si la
cam la 1 ora si ceva dupa ce l-am luat m-a luat o ameteala foarte urata si m am c am speriat, abia dupa ce am luat xanaxul de la pranz m am mai calmat.sa fie acum ca sunt la inceputul tratsmentului sau sunt reactii adverse carr o sa persiste?
0
15-07-2013, ora 12:15
Psiholog Marius Varvaroi
Iasi
Psiholog Marius Varvaroi
In privinta tratamentului medicamentos nu ma pot exprima si de aceea va recomand sa luati legatura cu medicul ce v-a prescris tratamentul. Cu dumnealui veti putea clarifica modul de administrare, precum si efectele pe termen scurt, mediu si lung, specifice medicamentului recomandat.
0
15-07-2013, ora 16:53
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Atacuri de panica nu am mai facut insa in timpul zilei am niste stari foarte urate fe ameteala, imi trec prin cap fel si fel de ganduri si nu ma pot concentra cum trebuie si problema e ca nici noaptea nu prea ma ia somnul desii sunt foartr obosit, adorm foarte tatziu si dorm in reprize.
0
15-07-2013, ora 19:06
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
Se poate ajunge de la atac de panica/anxietate la schizofrenie?pentru ca gandul asta ma macina pur si simplu, gandul ca o sa innebunesc, pt ca am citit pe undeva ceva de genul si de atunci ma gandesc intruna numai la asta!
0
29-07-2013, ora 14:12
Psiholog Marius Varvaroi
Iasi
Psiholog Marius Varvaroi
Starea de anxietate accentuata "vine la pachet" in foarte multe cazuri, cu tulburarile de somn. Lipsa unui echilibru al ritmului somn - veghe poate fi atat cauza, cat si efect al starii de anxietate generalizata. De accea, abordarea unui tratament al tulburarii somnului (intr-o prima faza) poate fi o varianta recomandata pentru tratarea anxietatii. E foarte important sa aveti in vedere un tratament adecvat, eficient si corect al problemelor de somn cu care va confruntati, deoarece aceste tulburari provoaca efecte ceva mai serioase decat simpla stare de somnolenta (in timpul zilei). Somnul de calitate slaba duce la performante cognitive slabe, inclusiv degradarea memoriei, atentiei, performantei si a vigilentei, are efecte negative asupra energiei, echilibrului emotional si a sanatatii fizice, in general. Pe termen lung, tulburarile de somn sunt asociate cu anxietatea si depresia, cresterea riscului de diabet, tulburari cardiovasculare, slabirea sistemului imunitar, cresterea in greutate sau obezitatea.
Asa cum am mentionat mai sus, (in raspunsul din 12.07, la pct 2), in atacul de panica pot sa apara unele idei legate de teama de accidente sau teama de "a innebuni" sau de a va comporta intr-un mod bizar, deplasat, anormal ("de a ajunge la schizofrenie"). Asta nu inseamna neaparat ca veti ajunge la "schizofrenie". Luand in calcul reactiile descrise, tema principala a manifestarilor cu care va confruntati este "teama" (reala sau ipotetica), si nu faptul ca ati avea halucinatii, deliruri sau alte manifestari specifice schizofreniei.
In cazul in care simptomele specifice anxietatii persisita (sau chiar cresc in intensitate) va recomand sa apelati la serviciile unui psiholog - psihoterapeut specializat in tratamentul anxietatii si a manifestarilor asociate acestei tulburari. In acest fel veti putea invata in mod responsabil, sistematic si eficient sa controlati acele reactii si manifestari care va deranjeaza.
0
30-07-2013, ora 21:05
lica12
Nu este medic/terapeut
lica12
multumesc pentru raspuns, tin sa precizez ca nu am halucinatii, nici delir si nici nu aud voci insa am "teama", dureri de cap, ameteli, am si unele momente cand transpir mai abundent, agitatie, stari de incordare, respiratie mai grea.Atac de panica nu am mai facut, mai m-au incercat cateva stari dar usoare, insa mai am starile descrise mai sus
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: