Am un dinte rupt. Ce sa fac?

05-12-2010
cipri_j
Nu este medic/terapeut
cipri_j
Buna ziua! Am si eu o problema si am nevoie de niste sfaturi va rog.
In urma cu doua zile mi s-a rupt(nu stiu denumirile medicale asa ca o sa zic in termeni populari) in partea de sus dreapta dintele pozitionat intre cel ascutit(canin presupun) si cel lat central ramanand doar radacina la nivelul gingiei care are mai sus pe gingie 2 pungute cu puroi presupun ca sunt. Momentan nu sunt in tara si o sa vizitez un stomatolog pt o parere in strainatate dar lucrarea o sa o fac in tara.
Daca radacina nu mai poate fi salvata prin resectie apicala pt inlaturarea puroiului in vederea implantarii unui surub pt sustinerea coronitei si va trebui extrasa care ar fi variantele cele mai avantajoase mai departe:

1. pilirea caninului perfect sanatos fara scoaterea nervului si montarea altuia de care sa fie legat dintele lipsa? asta ar duce la aparitie unei eventuale carii sau durere la cald/rece cu timpul?
2. pilirea caninului perfect sanatos cu scoaterea nervului si montarea altuia de care sa fie legat dintele lipsa? cat timp va mai rezista caninul daca este mort ?
3. pilirea dintelui lat din vecinatate si aceeasi procedura ca si cu caninul si probabil si a celuilalt dinte lat ca sunt identici si nu stiu daca tehnicienii o sa il realizeze estetic identic cu celalalt? in cazul acesta o sa mai pot musca vreodata dintr-un mar cum o faceam pana acum fara sa ramana dintii in mar? precizez ca dintii lati sunt ambii ciobiti intr-un colt si plombati in urma unui accident, dar nu au carie.
in cele 3 cazuri e posibil cu timpul ca gingia unde e dintele lipsa sa se ridice si sa ramana o portiune intre dintele nou-pus si gingie (inestetica) ?
4. Implantul direct in os care am inteles ca ar dura de la 6-9 luni si mi-e frica sa il fac si nu prea am timpul necesar.

Va multumesc anticipat!
4 comentarii
0
05-12-2010, ora 16:09
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
incercati sa salvati dintele rupt
daca acesta nu mai poate fi salvat prin nici o metoda si va trebui extras, evitati pe cat posibil sacrificarea caninului.
cea mai buna varianta ar fi implantul dentar.
0
05-12-2010, ora 17:44
cipri_j
Nu este medic/terapeut
cipri_j
Si daca nu se poate salva radacina si nu imi fac implant care sunt riscurile de durere in timp in cazul in care imi imbrac cei doi dinti lati de care sa atasez dintele lipsa in cazul in care nu se scot nervii si care este durata de viata a dintilor daca daca li se scoate nervul? Ex. 5 ani sau 10 sau 2 si pe urma sa ajung tot la implant pt toti si care ar fi sansa sa se ridice gingia si sa se vada distanta dintre gingie si dintele pus.
Multumesc!
0
06-12-2010, ora 23:15
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. NICI UNA DINTRE VARIANTE NU ESTE PERFECT ECHIVALENTA CU DINTELE DVS NATURAL. decizia pe care o veti lua trebuie sa aiba cele mai putine minusuri in raport cu nevoie si cu situatia dvs clinica.
preferati sa va puneti trei implanturi peste un anumit numar de ani, in loc sa puneti un implant acum???
0
07-12-2010, ora 01:29
cipri_j
Nu este medic/terapeut
cipri_j
Am fost la stomatolog in Germania si in urma radiografiei a zis ca radacina nu o sa suporte un pivot mai mult de un an in stadiul in care este acum, am nevoie de o rezectie apicala si mi-a spus ca dintele lat din vecinatatea lipsei care ar urma sa fie stalp pt punte e slabit din cauza sparturii care o are. In urma unui test facut de dansul cu ceva rece(nu stiu ce a fost dar a durut groaznic) si el mi-ar recomanda o punte intre dintele lat si canin (fara canin a zis ca nu se poate, doar cu un punct de sustinere). Pret total 3500 euro(nici nu vreau sa ma gandesc pt implant).

Maine imi fac programare la o clinica din Timisoara sa vad si alte pareri referitoare la radacina existenta si posibilitatea de a fi salvata. si daca nu merge m-am hotarat ca in cazul in care dintele lat chiar are o afectiune sa il folosesc doar pe el pt sustinere fara canin. O sa va d saptamana viitoare ce va fi.

O clinica cu rezultate performante in Timisoara daca aveti vreo idee ar fi minunat.

Va multumesc mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul