Ameteala si vedere ciudata

21-02-2021
utilizator2021
Nu este medic/terapeut
utilizator2021
Salutare tuturor. De cateva luni ma confrunt cu anxietate si rar atacuri de panica. Am trecut prin fel de fel de simptome: de la senzatie de sufocare, infarct, la cele pe care le am acum. Simt o ameteala ciudata...nu ca si cum s-ar invarti lucruri in jurul meu sau ca imi pierd echilibrul, ci mai degraba ca o stare de betie, cu o usoara greata si o vedere ciudata. Cateodata apare din senin, cand ma misc parca, alteori apare ca reactie a gandurilor mele. Ce imi provoaca anxietate e teama ca as avea ceva. Si simptomele astea...mai ales ameteala asta...nu ma ajuta deloc. Uneori reusesc sa le controlez si sa imi desfasor activitatile in ciuda lor, dar alteori ma coplesesc.
Mai e cineva care a trecut prin simptomele astea?
Merg la psihoterapie saptamanal. Nu imi doresc tratament medicamentos.
Multumesc pentru interes.
10 comentarii
0
21-02-2021, ora 19:08
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna seara,

Sunt foarte neplacute simptomele de anxietate pe care le traiti. Inteleg ca va ingreuneaza functionalitatea. Multi oameni le resimt in anxietate sau depresie. Creierul sufera modificari, sunt implicati mai multi factori : biologici – ex. neurotransmitatorii, genetici – ex. neuroticismul, psihosociali – cerintele exagerate din mediu, stresul perceput, sentimentul de neputinta etc.
Puneti in practica tot ceea ce invatati in sedintele de psihoterapie. Avand in vedere ca nu doriti combinarea psihoterapiei cu anxiolitice, v-ar ajuta sa va dezvoltati rabdarea si perseverenta.
De curand, cineva mi-a spus ca l-a ajutat sa se mai linisteasca cu privire la simptomatologia fiziologica, cartea “Sunt pe moarte?! Ma panichez sau ma relaxez? Ghidul complet al simptomelor” dr. Christopher Kelly, dr. Marc Eisenberg. O recomand cu rezerve, deoarece nu am citit-o, dar parte interesanta descrierea cartii.
Desigur, datele obiective care atesta ca nu aveti nicio afectiune de oridin fizic sau nu intr-atat de serios care sa va dea aceste simptome sunt propriile analize, investigatiile medicale, pe care banuiesc ca le aveti facute.

Pe cat posibil faceti miscare fizica, preferabil in aer liber, plimbari a cate 20-30 de minute pe zi. Sportul este cel mai la indemana anxiolitic pentru noi toti. Ne aduce beneficii atat pentru sanatatea psihica (endorfine, oxitocina, dopamina, serotonina, practic vi se va reduce starea de ameteala, zapaceala, vederea incetosata si alte dureri, simptome, o sa va creasca nivelul de energie, foarte utile fiind si celelalte tehnici cognitive pe care le invatati in terapie), cat si pentru sanatatea fizica (cardiovascular, imbunatatirea sistemului imunitar, cresterea duratei de viata si altele).
0
21-02-2021, ora 20:06
utilizator2021
Nu este medic/terapeut
utilizator2021
Multumesc mult pentru raspuns.
Adevarul e ca mi-am facut doar analizele uzuale care au iesit bune.
Controale mai amanuntite nu am facut tocmai pt ca stiam in mare parte cu ce se mananca panica si anxietatea. Dar acum ma gandesc sa merg la un neurolog poate, sa ma asigur ca ameteala asta e ce cred.
Neurologul m-ar putea ajuta? Sau ce alt specialist se ocupa de ameteli?
Ma linisteste putin faptul ca in momentele in care uit ( de ex:fac cutatenie, ma joc cu copilul) nu ma simt deloc rau, ametita, zapacita.
1
22-02-2021, ora 09:46
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Foarte bine pentru ca v-ati facut analizele de baza si mai ales bucurati-va pentru ca rezultatele sunt in regula. Aveti incredere si vointa, anxietatea se trateaza!
Specialitatile medicale care ar putea evalua simptomatologia legata de ameteala ar putea fi: neurologia, cardiologia, ORL si altele. Cel mai bine discutati cu psihologul care va cunoaste simtomatologia in detaliu. Daca acesta nu v-a trimis sa discutati si cu medicul de familie/generalist, inseamna ca a considerat ca nu este cazul.
Avand in vedere ca aceste simptome neplacute apar atunci cand va ingrijorati, cel mai probabil sunt pe fond psihic. Mai mult, faptul ca va simtiti bine atunci cand aveti mintea ocupata cu activitati concrete, este o dovada in plus ca anxietatea si panica stau la baza acestor simptome. Daca aveati o problema fizica, v-ar fi durut, s-ar fi manifesat indiferent de starea dvs. emotionala.

Cu drag,
1
26-02-2021, ora 08:41
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Din ce relatați, atunci când sunteți ocupată nu apar simptomele. S-ar putea să vă și induceți acele stări din teama că vor apărea. De aceea e bine ca mintea să vă fie ocupată, astfel încât să nu aveți timp să gândiți că poate apare o problemă. Încercați când apar acele simptome, să vă distrageți atenția. O puteți face în mai multe moduri:
- cu ajutorul unor activități plăcute
- concentrându-te asupra altui lucru
- să vă abateți gândurile asupra unor evenimente plăcute din trecut amuzante sau entuziasmante
- să ieșiți din casă, să vedeți cum vă simțiți făcând câțiva pași în aer curat
- să încercați să vă relaxați cu ajutorul unor exerciții
1
20-03-2021, ora 11:56
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Ar fi util un consult neurologic si ulterior consult psihiatric plus evaluare psihologica si nu in ultimul rand ORL.
1
30-04-2021, ora 15:08
Dann98
Nu este medic/terapeut
Dann98
Buna, @utilizator2021.
De 3/4 ani de zile ma confrunt si eu cu astfel de simptome [printre care uneori dificultati de vorbire, ma simt slabit, pierderea atentiei, dificultate de concentrare etc ] si nici acum n-am reusit sa scap de ele, doar s-au diminuat foarte putin.
Zilnic, 24/7 am sentatie de ameteala [ nu se invarte nimic, nici eu de asemenea ] dar nu sunt sigur daca e de la creier, oboseala, sau de la vedere. Cand ma uit la un obiect anume sau cand ma concentrez la ceva pur si simplu pierd aproape tot din imagine.. totul e un fel de ceata, imagine blurata. Si asta se intampla de aproape 4 ani, zi de zi.
Am facut analize peste analize.
Oftalmolog, totul ok. RMN cranio-cerebral, totul ok. Analize la inima, totul ok. La Neurolog nu-mi aduc aminte sa-mi fi pus diagnostic clar, dar imi daduse trimitere la farmacie, si m-am ales cu o punga de pastile, la propriu! Pentru refacerea somnului, pentru nervi, pentru stres, etc... [ dintre care, imi amintesc ca era GingoBiloba, GinkgoMemo si multe altele.. ] m-au ajutat pentru putin timp, imi refacusem somnul.. etc, dar nu pentru mult timp.
Am facut analize sanguine acum 2 ani in urma, unde ca rezultat a fost:
Vitamina D2/D3 [ 19.0 ng/ml = deficit sever: <20 ng/ml
Trombocite[ rezultatul: 190/l - interval de 150-450/l ]
Distributie trombocitara [ 18.2 fl/ - interval 8-16.5fl ]
Limfocite [ 1.65 - interval 0.8-7 ]
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) [ 3 mm/h - interval 3-12mm/h ]
Acid uric seric [ 2.7 mg/dl - interval 3-7.2 mg/dl ]
Alfa amilaza [ 36 U/L - interval 10-125 U/L ]
Bilirubina directa [ 0.52 mg/dl - interval 0-0.5 mg/dl ]
Bilirubina totala - 1.21 mg/dl
Sideremie [ 209 ug/dl - interval 65-175 ug/dl ]
Feritina [ 28.9/l - interval 30-400/l ]

N-am dat mare importanta rezultatelor, nici doctorul de familie se pare, realizez dupa atata timp. Nu mi-a fost nici macar recomandat un tratament sau orice de genul. Doar am trecut cu vederea si am mers mai departe..

Tin sa mentionez ca de 2 luni sunt pe tratament de steroizi, diagnostic: PURPURA TROMBOCITOPENICA IMUNA. Trombocitele scazute foarte mult.
Am postat ceva timp in urma pe forum un post mare, povestea de la A la Z. Daca ati avea timp numai sa dati un ochi peste postare, poate ne asemanam intr-o mica/ mare parte, poate ati avea un sfat dvs. sau oricine altcineva, mi-ar fi de foarte mare folos.

Multa sanatate va doresc tuturor.
1
01-05-2021, ora 23:48
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Nu ai nimic fizic, de la anxietate ai puternice somatizari adica simulari de boli fizice, iti da simptome ca si cum ai avea bolile alea, dar nu le ai.
Deci la medic repede, tratament si va dispare tot.

Si eu am trecut prin asta, nu mai vedeam bine orice ochelari puneam, ma durea un dinte aiurea, si tot asa, am scapat dupa tratamentul de anxietate.
0
03-05-2021, ora 21:35
Dann98
Nu este medic/terapeut
Dann98
Bine ar fi de-ar fi atat de simplu.. doar niste somatizari/ simulari de boli fizice. Ma gandesc ca daca era cauza asta, imi mai reveneam macar putin din toate starile si simptomele astea, ele fiind de aproape 4 ani, zi de zi. Ba dimpotriva, tot mai rau a mers..
0
03-05-2021, ora 22:10
utilizator2021
Nu este medic/terapeut
utilizator2021
@dann98, eu cred ca faptul ca stai cu gandul ca in fiecare se intampla asta, chiar se intampla.
Ia-o altfel, daca intr-adevar era ceva fizic in astia 4 ani se intampla ceva. Eu aveam zile de exemplu cand dormeam la pranz si inainte de a adormi ma gandeam ca sigur ma va durea capul la trezire, si ce sa vezi, chiar asa se intampla. In zilele cand adormeam citind sau ascultand vreun clip asmr ma trezeam fara vreun discomfort.
La fel si cu anxietatea. Totul functioneaza pe principiul auto-sugestiei.
Si pe mine inca ma mai sperie unele simptome in zilele in care nu sunt prea odihnita sau sunt putin mai stresata poate, chiar daca ele sunt de luni de zile aceleasi. Si imediat se activeaza anxietate pt ca asta e teama mea cea mai mare, de boala.
Stii ca toti avem 2 lupi? Unul bun si unul rau. Tu pe care il hranesti?
Sunt sigura ca anul asta o sa fie unul din ce in ce mai bun pt toti.
Pt mie de ex a inceput chiar bine, sunt din nou insarcinata. Si desi mi-e o teama de imi vine sa o iau la fuga, incerc sa hranesc lupul cel bun.
Toate se rezolva, o sa vezi!
0
03-05-2021, ora 22:11
utilizator2021
Nu este medic/terapeut
utilizator2021
@dann98, DUALTRAX de aici de pe romedic a facut cateva clipuri pe youtube. Pe mine ma ajutau, ma linisteau. Daca esti interesat iti las un link.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul