Anemie feripriva

07-05-2017
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Am probleme cu anemia de mai demult dar de fiecare data aveam mici ameteli, luam fier 3 luni si imi reveneam. Insa in februarie aveam ameteli mi-a iesit fierul 11 limita minima fiind 30 si la depozitul de fier 7 si ceva, fiind mic si acesta. Am continuat cu fier tardyferon si cand mi-a venit in aprilie menstruatia fiind abundenta am avut o ameteala f mare nu ma putea tine pe picioare si mi tremurau mainile. De atunci o tin numai in ameteli, nu pot sa fac nimic, sa ies pe undeva ca ma ia ameteala si mi-e teama sa nu lesin mai ales pe strada. Mentionez ca hemoglobina mereu a fost in limite normale iar la ultimele analize de acum 4 zile hemoglobina 14.1 si fierul a iesit 46 limita minima fiind 50...deci tot am anemie..se poate lua altceva mai puternic sa imi revin mai repede?
11 comentarii
0
08-05-2017, ora 12:07
iisusebland
Nu este medic/terapeut
iisusebland
Vorbiti cu medicul de familie. Eu stiam de fier Hausmann, injectii sau picaturi, nu mai stiu, dar trebuie intrebat medicul neaparat. Sunteti fumatoare cumva?
Sanatate multa!
0
08-05-2017, ora 14:20
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Trebuie identificata corect cauza anemiei inainte de a initia tratamentul de substitutie cu fier sau in paralel, exclusiv la indicatia unui medic. Anemia poate fi un fenomen multicarențial, pe lângă fier se pot constata și deficite de vitamine B12, acid folic, vitamina E, zinc.Lipsa suplimentarii acestora - non-dietetice in contextul terapiei de substitutie cu fier, dar si lipsa imbogatirii dietei cu alimente-sursa ale acestor micronutrienti, ar putea sta la baza persistentei/agravarii simptomelor.

De asemenea, in corectarea anemiei trebuie avuta in vedere administrarea strategica a fierului astfel incat absorbtia sa sa fie maxima (impreuna cu surse de vitamina C, vitamina A etc.). Ar putea exista riscul unor interactiuni de timp supliment-aliment care blocheaza absorbtia fierului.

Alimentatia dvs. trebuie corect evaluata de asemenea pentru a exclude dieta carentata in fier si alte minerale, respectiv vitamine.

Adresati-va unui medic care sa puna intr-un context toate simptomele pe care le aveti si sa priveasca si dincolo de manifestările si rezultatele biochimice dominante, foarte evidente.

Multa sanatate va doresc! Daca aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie. Numai bine!
0
08-05-2017, ora 23:21
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Absolut toate analizele sunt bune. Chiar si depozitul de fier e bun doar sideremia e mai mica. Doar ca stiam ca daca nu am fier si hemoglobina trb sa fie mica..acum daca iau fier si am hemoglobina buna exista vreun risc sa creasca prea mult aceasta? Sau se duce totul sa completeze fierul?
0
09-05-2017, ora 13:15
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Doar valoarea modificată a sideremiei, dacă depozitele de fier sunt saturate, iar hemoglobina este de asemenea în limite normale, e posibil să nu aibă o semnificație clinică. Pot exista variații acceptate ale valorii sideremiei în funcție de cantitatea de sânge pierdută la menstruație de exemplu.

Dvs. menționați de anemie și rezultatele analizelor. Ele sunt doar o etapă în procesul de diagnosticare, nu au valoare de certitide! Acestea au fost interpretate de către un medic? Ce alte investigatii ati facut pe langa evaluarea statusului fierului? Tratamentul de substituție cu fier a fost recomandat de către un cadru medical? In protocolul de tratament al anemiei feriprive se recomanda continuarea suplimentarii pana la refacerea depozitelor, obiectiv atins in cazul dvs.

Fierul este un mineral care se depozitează în organism, existând chiar și riscul de intoxicație acută și cronică (administrarea timp îndelungat a unor cantități mari de fier). Daca depozitele sunt pline, atunci fierul se depoziteaza la nivelul organelor moi, in inima de exemplu, are efect iritant la nivelul mucoasei gastrointestinale etc. Plus că excesul de fier poate interfera cu absorbția altor minerale din organism. În functie de severitatea anemiei se recomanda suplimentele, dar in forme usoare se recomanda imbogatierea dietei cu surse de fier.

Simptomele dvs. ar putea avea și o altă cauză care a coincis la momentul respectiv cu anemia. Care a fost cauza anemiei atunci? A fost aceasta corectata? Poate ametelile pe care le aveti au o alta cauza? Ce alte simptome prezentati? Sunt multi factori care trebuie luati in calcul, pe langa buletinul de analize și mai ales inainte de a decide sa va tratati, cum si cu ce.

0
10-05-2017, ora 09:52
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Am fost la doctor pt interpretarea analizelor si a spus ca ameteli nu am cum sa mai am de la anemie fiind corectat aceasta si mi-a spus sa fac un computer tomograf sa nu am ceva mai grav la cap.(speriindu-ma deja...)
0
10-05-2017, ora 10:35
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Puteti consulta in prima instanta un medic neurolog care sa evalueze starea dvs. actuala si acesta va stabili investigatiile ulterioare. Pot fi si cauze cardiovasculare ce conduc la aparitia ametelii. In articol sunt prezentate mai multe detalii despre acest simptom: http://www.romedic.ro/ameteala-0R1200

Important este sa identificati originea lui si sa il tratati. Faptul ca se localizeaza sau nu „la cap” nu inseamna ca este obligatoriu ceva grav, o sentinta; este doar o prejudecata. Incercati sa gestionati cu calm situatia, atat cat este posibil, si realizati toate etapele care v-ar putea aduce mai aproape de un diagnostic corect.
0
10-05-2017, ora 11:38
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Va multumesc frumos pentru raspunsuri si incurajare!
0
10-05-2017, ora 13:17
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Cu mare drag! Ne puteti tine la curent cu evolutia dvs. Numai ganduri bune si sanatate!

De asemenea, va stau la dispozitie pentru alte nelamuriri.
0
14-05-2017, ora 21:59
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Am facut CT la cap si nu am nimic. In plus de la atacul de panica pt ca am facut cu substanta de contrast si ma gandesc eu la toate prostiile am lesinat...oricum, imi tiuie urechile mai mereu, am perioade in timpul zilei cand imi tiuie cam tare si ma gandesc: poate fi de la prbl cu coloana cervicala? Am coloana cervicala dreapta si un cioc cand am facut ultima radiografie si intr-adevar am dureri si nu pot dormi noaptea pe perna...o eco doppler la venele de la coloana cervicala ar putea sa ajute? Poate fi de la circulatia sangelui/nu se oxigeneaza bn creierul? Tensiunea o am 12.8
0
02-09-2018, ora 12:44
klara2014
Nu este medic/terapeut
klara2014
Buna! Cum s a rezolvat problema dvs? Am patit acelasi lucru dupa o saptamana de Maltofer, 2 tb pe zi:senzatie de lesin, ameteli, vajait in cap, agitatie, senzatie de caldura la nivelul capului, picioare reci, bufeuri... Am regasit simptomele la atacul de panica. Am facut pauza 1 sapt de maltofer si am reinceput sa iau Gentle Iron, cu. Dupa 2 zile am avut exact aceleasi simptome si am ajuns la concluzia ca nu a fost atac de panica, sau daca a fost, a fost din cauza reactiei la fier. Din pacate am in continuare anemie si ar trebui sa continui trat cu fier.
0
02-09-2018, ora 16:15
Alina11i
Nu este medic/terapeut
Alina11i
Buna. Atacul de panica poate creaza senzatiile pe care le-ai zis. Poate te-ai speriat de la ameteli sau la faptul ca pastilele iti vor da reactii adverse? Nu crd ca pastilele in sine ar fi problema.
Eu tot aveam ameteli care persistau am fost chiar si la probe vestibulare am zis sa nu am vertij desi oricum deja aveam atacuri de panica, mi era frica sa nu ma apuce ameteli mari pe strada. Doctorul de acolo mi a spus ca n am nici un vertij ci ca daca am anemie poate sa ma tina mult si bine ametelile pana se reface fierul.
Una peste alta am fost la un medic generalist. I am zis ca eu am luat mai demult tardyferon care mi a facut bine. A spus sa iau 2 pe zi plus vitamina c care ajuta absorbtia fierului.Am luat cam o luna dupa care mi am revenit.ametelile au mai continuat o perioada asta si pt ca aveam atacuri de panica. Sfatul meu este sa repeti analizele daca recent nu le ai facut si sa mergi la un medic generalist sau mai bn la un hematolog. In cazuri f grave de anemie se pot face si injectii mie prob nu mi a recomandat ca nu aveam si hemoglobina mica.
Daca fierul e bun dar ametelile persista se merge mai departe cu investigatiile catre orl, neurologie, ortopedie.
Stiu ca e greu cu ametelile dar verifica sa fie totul ok cu sanatatea si daca e ok atunci probabil te sperii si faci atacuri de panica.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
  • De ce ameţeşti când te ridici în picioare?
  • Amețeli frecvente - e normal să amețești zilnic? Despre cauzele amețelilor
  • Analize pentru anemie
  • De ce amețesc? Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
  • Deficiența de fier - cauze, simptome, diagnostic, tratament
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • 1 din 10 adulți de vârstă mijlocie cu deficit de fier dezvoltă o boală coronariană
  • Amețeala - cele mai frecvente cauze
  •