Anxietate? | Forumul Medical ROmedic

Anxietate?

07-11-2017
Ionutz1994
Nu este medic/terapeut
Ionutz1994
buna ziua,
am 23 de ani
In urma stresului de bacalaureat, despartirea parintilor plus un tata care consuma alcool peste masura si nu suportam sa il vad asa, intr-o seara am facut un atac de panica. am ajuns la urgente insa din acea seara am ramas speriat. am facut analize, totul in regula, am mers la psihiatrie unde mi s-a dat arketis 20mg si alprazolam pe perioada scurta. dupa intreruperea tratamentului, simptomele au revenit, nu puteam sa dorm din cauza gandurilor, intr-o noapte m-am trezit din somn si am mers la cardiologie, am avut senzatia cand m-am trezit ca fac infarct. am maers din nou la psihiatru si mi-a reintrodus tratamentul cu arketis, dupa o perioada de cam un an am inceput sa il scad.m-am simtit foarte rau cam acum aproximativ o luna, imi era frica ca as putea sa imi fac rau mie sau altora. in prezent iau alprazolam 0.25 seara si arketis 20mg dimineata. am momente in zi cand ma simt bine, in special dupa amiaza spe seara, dar, dimineata simt o frica intensa si am tor felul de ganduri ca am vreo boala psihica grava, am citit pe net ore intregi in fiecare zi despre boli si inca citesc, bineinteles ca m-am regasit in foarte multe, am o frica aproape permanenta ca o sa am nu stiu ce boala psihica, mai nou schizofrenie, sau ca o sa fac o astfel de boala.daca ma concentrez pe o activitate, ganduriel sunt mai reduse ca intensitate sau chiar uit de ele pt cateva minute, apoi iar imi reamintesc. in special seara ma simt mai bine cu mult fata de dimineata. chair daca mai sunt aceste ganduri, sunt acolo undeva in spate si le elimin mult mai usor. dimineata nici nu pot manca. avand in vedere gandurile alea ciudate ca pot face rau cuiva, acum, parca nici nu pot sa privesc acele persoane in ochi. ziua nu pot dormi chiar daca mai simt nevoia, nu pot adormi din cauza ca incercand sa ma gandesc la cv frumos, tot la cv urat ma gandesc :((mai iau calciu cu d3 si complex de b-uri. pareri despre situatia mea?
7 comentarii
1
07-11-2017, ora 12:24
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
1. F probabil tulburare de anxietate generalizata.
2. Recomand psihoterapie cognitiv comportamentala (cea mai cercetata ca efecte pana in prezent si inca dovedita cea mai eficienta pentru majoritatea tulburarilor anxioase).
3. In principiu, e buna orice psihoterapie care te ajuta sa: modifici si sa scapi e gandurile inspaimantatoare, sa iti controlezi si apoi sa scapi de teama respectiv simptomele fiziologice suparatoare (palpitatii).
4. Facuta cu o persoana in care simti tu ca ai incredere si ca te trateaza cu respect si te intelege.
Sanatate!
0
07-11-2017, ora 12:39
Ionutz1994
Nu este medic/terapeut
Ionutz1994
Totusi am teama aceasta aproape permanenta de boli psihice, sunt mereu atent sa nu incep sa aud voci sau sa vad chestii, ma apuca frica atunci cand citesc pe net si totusi o fac mereu pentru a imi elimina temerile, desi nu le eimin complet. Ma sperii foarte usor de orice, daca merg cu masina si de la caldura pocneste o sticla pe care o am cu apa, imediat ma sperii si supa cateva secunde imi dau seama ca a fost doar o pocnitura a sticlei. Credeti ca este grav? eu unul sunt terminat de fricile acestea.
1
07-11-2017, ora 13:14
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Anxietatea fata de boala (de a nu suferi de o boala fizica sau psihica) este tot un tip de anxietate. Tensiunea permanenta te face sa tresari usor iar gandurile par greu de controlat (in anxietate atentia este afectata temporar). De aceea, unele persoane au impresia ca pot innebuni si, daca mai si cauti pe net sa iti pui singur diagnostic, iti accentuezi ideea ca ai o boala si, prin urmare, si anxietatea.
Si asa se mentine un cerc vicios.
2
07-11-2017, ora 13:17
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Înainte de psihoterapie e important să faci o evaluare psihologică la un psiholog clinician cu experiență pentru a verifica dacă sunt scheme cognitive disfuncționale (ex. schema Vulnerabilitate la rău și boală care determină o frica exagerată de catastrofe iminente ce ni se pot întâmpla oricând și pe care nu le putem preveni, frică în legătură cu diferite boli (infarct miocardic), cu diferite probleme emoționale grave (teama de a nu înnebuni) sau alte catastrofe externe) sau ipohondrie. În urma evaluării veți avea un diagnostic clar pe baza căruia se poate face intervenția psihoterapeutică.
De obicei așa cum ți-a spus și colega mea, rezultate bune se obțin prin psihoterapia cognitiv-comportamentală.
Succes!
1
07-11-2017, ora 14:05
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E important Ionutz sa-i spui medicului tau despre aceste simptome. Poate e necesara o ajustare a dozei.
In plus, cum spun si colegele, ar fi poate util sa incepi sesiunile de psihoterapie care sa-ti restructureze aceste ganduri.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
1
09-11-2017, ora 14:38
Ionutz1994
Nu este medic/terapeut
Ionutz1994
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, momentan sunt din nou la medicul psihiatru sa vad ce imi recomanda.
0
09-11-2017, ora 19:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna, Ionutz.
E anxietate, da. Mie daca mi-ar fi mers bine initial cu Arketis 20 mg, as astepta cateva saptamani (4-6) sa vad daca si acum imi merge bine cu 20 de mg.
Incearca sa mentii tratamentul pe o perioada mai mare de timp, de comun acord cu doctorul tau. Afectiunile astea sunt mai de durata.
Niste sedinte de terapie cognitiv comportamentala te-ar ajuta.
Ce ti-a zis medicul psihiatru la care ai fost?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • AplicaÈ›ia pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea È™i depresia
  • Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
  • Tinerii È™i femeile sunt mai predispuÈ™i la anxietate
  •