Bautor excesiv de suc.

13-10-2016
MaximIon
Nu este medic/terapeut
MaximIon
Buna seara.

Am 17 ani si sunt un mare bautor de sucuri, in unele zile beau cam 2 sticle jumate de 1.25 de suc: Pepsi, Mountain Dew sau altele.. credeti ca pot avea diabet sau vreo boala de am pofta asta de suc..
5 comentarii
0
14-10-2016, ora 10:36
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Pofta de suc sau dulce nu reprezinta un simptom al diabetului sau al altor boli care au printre cauze alimentatia dezechilibrata. Insa un astfel de obicei constitie un factor de risc pentru aparitia acestor afectiuni si ar putea afecta in timp sanatatea organismului.

Aceasta dorinta de „necontrolat” de a consuma bauturi indulcite cu zahar se datoreaza in primul rand accesului neingradit la aceste bauturi, faptului ca v-ati creat un obicei din a inlocui fluide non-calorice (APA!!) cu astfel de lichide extrem de bogate in calorii. Trebuie sa identificati ce va determina sa achizitionati astfel de bauturi, cum va simtiti daca reduceti treptat consumul lor..

Recomandarile oficiale propun limitarea caloriilor din bauturile racoritoare la un aport ocazional de maxim 225 ml pe saptaman la adolescenti. Dupa cum observati si dvs. se depaseste cu mult aceasta valoare.

Intrebarea este: de ce aveti nevoie sa consumati astfel de bauturi atat de des si in cantitati atat de mari? Acestea nu sunt alimente, nu reprezinta surse de nutrienti indispensabili organismului, in afara de zaharuri- insa acestea se gasesc in aproape orice altceva. Va place gustul? Ok. Puteti gusta, puteti consuma un pahar de pofta, de drag, de dor, cu prietenii, insa trebuie sa aveti grija de sanatatea dvs. Sunteti asa tanar, tentatiile sunt mari, este de inteles. Insa trebuie sa fiti responsabil. Reformulati intrebarea altfel: daca veti continua sa aveti aceasta pofta de suc, credeti ca veti putea face diabet sau alte boli?

A fi un mare bautor de sucuri este o alegere, nu o condamnare! Incercati progresiv sa reduceti consumul. Faceti tot posibilul sa nu aveti in casa astfel de bauturi. Incercati sa nu le achizitionati, iar in cazul in care pofta este foarte mare sa fiti nevoit sa va deplasati la magazin- de preferat cel mai indepartat market, lasati sticla in alta camera, sa nu fie la indemana dvs., iar in proximitatea dvs. va puteti pune un pahar cu apa sau o sticla cu apa. Daca alegeti sa consumati suc, gurite mici, evitati sa consumati tot paharul dintr-o singura inghititura, cum se zice. Adoptati astfel de strategii si alegeti ce vi se potriveste. Sper sa va fie utile informatiile!

Puteti citi mai multe despre asa-zisa dependenta de zahar si implicit alimente/ bauturi dulci in articol: http://www.romedic.ro/mit-zaharul-provoaca-dependenta-0P34163

Multa sanatate!
0
14-10-2016, ora 16:57
MaximIon
Nu este medic/terapeut
MaximIon
Multumesc de raspuns !

Am unele momente cand am gura uscata si cand beau Pepsi rece simt ca ma revigorez si imi creste buna dispozitie. De obicei dimineata ma doare capul iar daca beau acest suc imi dispare durerra si ma simt mai bine
0
17-10-2016, ora 09:32
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Excesul de zahar si cofeina din aceste bauturi ar putea fi cauza simptomelor mentionate de dvs. Ati stabilit unele asocieri intre consumul acestor bauturi si starea de bine, prin urmare aceasta intareste comportamentul de consum. Totusi nu reprezinta singura optiune pentru a fi sanatos si a va simti astfel. Apa poate hidrata mucoasa bucala de asemenea. Hidratarea corespunzatoare va poate aduce o stare de buna dispozitie, fara efectele dauntatoare ale supraconsumului de zahar. Durerea de cap ar putea fi la fel de bine sa fie datorata deshidratarii favorizate de consumul acestor bauturi.

Se creeaza astfel un cerc vicios, care trebuie intrerupt, cu vointa. Acceptati in primul rand ca exista mai multe solutii! Mai putin nocive. Multa sanatate!
1
17-10-2016, ora 21:07
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Daca e prea greu sa treceti direct la apa, puteti incerca si sa va preparati niste solutii mai naturale cu aceleasi beneficii pentru dumneavoastra ca si sucurile tip pepsi. O sticla de ceai verde aromat (sunt tot felul de variatii acum in magazine online sau supermarket ex: ceai verde cu mandarine, rodie, iasomie, tot ce vrei) indulcit cu putina miere. Nu sunt expert in nutritie, insa stiu cate ceva din practica profesionala despre schimbarea comportamentelor si obiceiurilor adanc inradacinate si adesea ne vine mai usor daca, in loc sa ne oprim direct din a face un lucru, incercam sa facem un lucru mai putin daunator si cu aceleasi beneficii.

In acest caz, banuiesc ca un ceai verde cu miere ar avea suficienta cofeina poate cat sa nu simti asa dur lipsa, te-ar ajuta cu durerile de cap daca nu abuzezi si te-ar pregati sa renunti la zaharurile sintetice din comert. In plus, ai avea acea aroma tip suc cu care te-ai obisnuit. Apoi dupa cateva saptamani daca merge, poti incerca si sa cresti consumul de apa si sa bei un ceai doar din cand in cand, cu cat mai putin zahar.

Sper sa fie de ajutor sugestia si as fi curioasa ce parere are si dna nutritionista legata de aceasta solutie alternativa.
0
19-10-2016, ora 15:51
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Reeducarea preferintelor si obiceiurilor in general este un proces mult mai complex decat am lasat sa se inteleaga, intr-adevar.
Din punct de vedere nutritional, dar mai ales caloric aportul de zahar este de 9 g la 100 ml sau 22,5 g zaharuri la 250 ml (daca vorbim de aceeasi bautura cu ceai verde/negru si arome), comparativ cu 25-30 g la 250 ml provenite din bauturile carbogazoase. Mierea tot un tip de zahar este si prezinta acelasi risc cardio-metabolic. Suprastimularea sistemului de recompensa are loc in urma ingestiei de dulce, nu sunt sesizate diferente majore cu privire la tipul lui zahar sintetic cum ii spuneti dvs. sau miere etc. Totusi, regula compromisului si a raului cel mai mic este desigur valabila si in acest caz. Insa trebuie educat si in ceea ce priveste cantitatea.

Ceea ce incercam sa subliniez este existenta unei alternative pentru simptomele mentionate, astfel disparitia lor va fi asociata cu aportul de apa si nu cu cel de bauturi, crezand ca astfel se va „narui” usor, usor cercul vicios. In ceea ce priveste consumul strict de bauturi ca si preferinta, pentru gust, militez in special pentru reducerea aportului, constientizarea obiceiului daunator si corectarea progresiva a acestuia, respectiv ingreunarea accesului. Insa aceasta solutie presupune consilierea pacientului si implicarea familiei.

Depinde desigur si care sunt „radacinile” acestui obicei: preferinta pentru gustul dulce sau senzatia oferita de aceste bauturi in urma adaosului de carbogazificare, faptul ca unul dintre parinti le consuma sau toata familia, daca asociaza consumul cu o amintire placuta. Sa nu uitam si de reclamele agresive care asociaza consumul acestor bauturi cu fericirea si convivialitatea in timpul meselor, cu persoane publice influente, cu mesele in familie, familia perfecta, iar exemplele pot continua.

Orice sugestie este binevenita, mai ales daca vine din partea unei persoane cu experienta in astfel de situatii.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: bauturile carbogazoase