Boala celiaca

23-01-2024
Ionutcris
Nu este medic/terapeut
Ionutcris
Bună ziua. Am fost diagnosticat cu gastrită atrofică cu metaplazie intestinală. e posibil sa am boala celiaca? Am făcut și IGA dar rezultatul a ieșit 1.3 ua/ml. Eu mă simt rău. Simptomele sunt multe: greutate oscilanta, flatulență, dureri articulare, migrene, dureri de spate, de stomac, căderi de glicemie, ceata mentala, amețeli, iritabilitate, diaree, constipatie. Acum as vrea sa vă rog să îmi zică cineva poate confirma cineva boala celiaca doar cu rezultatul de gastrită atrofică cu metaplazie intestinală ? Menționez că am făcut toate analizele posibile. Totul a ieșit ok. Și e greu pentru că simptomele apar și dispar.Multumeesc din suflet oricui îmi poate da un sfat pentru că sunt disperat că am 2 ani de când sunt plimbat de la un doctor la altul, de la o analiză la alta. Și nimeni nu îmi zice nimic
4 comentarii
0
23-01-2024, ora 14:32
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,
Voi încerca să îți ofer informații care să te ajute să înțelegi mai bine situația ta medicală, având în vedere simptomele și rezultatele analizelor pe care le-ai menționat.

Boala Celiacă: Diagnostic și Simptome

Boala celiacă este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia glutenului la persoanele predispuse genetic. Simptomele pot varia considerabil și pot include diaree, constipație, dureri abdominale, oboseală, pierdere în greutate, și alte manifestări extraintestinale, cum ar fi durerile articulare și migrenele.

Diagnosticul Bolii Celiacă
1. Teste Serologice: Testele serologice sunt adesea primul pas în diagnosticarea bolii celiace. Cel mai frecvent utilizat este testul pentru anticorpii anti-tTG (transglutaminaza tisulară), de obicei IgA tTG. Un nivel de 1.3 UA/ml pentru IgA, fără alte specificații, pare să fie în limite normale, dar interpretarea depinde de valorile de referință ale laboratorului și de tipul exact al testului efectuat.

2. Biopsia Intestinală: Diagnosticul definitiv al bolii celiace se face prin biopsie intestinală, care arată atrofia vilozităților intestinale specifice bolii celiace.

3. Genetica: Testele genetice pot fi utile, deoarece majoritatea persoanelor cu boala celiacă au HLA-DQ2 sau HLA-DQ8, dar aceste gene sunt de asemenea prezente la o proporție semnificativă a populației generale, deci prezența lor nu confirmă boala celiacă.

Gastrita Atrofică și Metaplazia Intestinală
- Gastrita atrofică și metaplazia intestinală sunt afecțiuni distincte de boala celiacă, dar pot coexista. Gastrita atrofică implică subțierea mucoasei stomacului și poate fi asociată cu anumite riscuri, inclusiv malabsorbția nutrienților.

Alte Considerații
- Simptomele Tale: Simptomele pe care le descrii sunt polimorfe și pot sugera mai multe afecțiuni. Este important să se facă o evaluare amănunțită a tuturor simptomelor și să se ia în considerare un diagnostic diferențial larg.
- Nutriția și Greutatea: Pierderea în greutate și simptomele gastrointestinale pot fi legate de malabsorbție sau alte probleme gastrointestinale. Este important să se evalueze starea ta nutrițională și să se asigure o dietă echilibrată.

Recomandări
1. Consultație cu un Gastroenterolog: Este esențial să discuți aceste simptome cu un gastroenterolog, care poate recomanda teste suplimentare sau o reevaluare a celor existente.
2. Nutriționist: Consultarea unui nutriționist poate fi utilă pentru a aborda problemele legate de greutate și nutriție.
3. Monitorizarea Continuă: Dacă simptomele se schimbă sau se agravează, este important să informezi medicul tău.

În concluzie, diagnosticarea bolii celiace necesită o evaluare amănunțită, inclusiv teste serologice specifice și, în unele cazuri, biopsie intestinală. Prezența gastritei atrofice cu metaplazie intestinală necesită o abordare separată și atentă. Este important să continui colaborarea cu medicii specialiști pentru a ajunge la un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.
0
23-01-2024, ora 14:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ati incercat sa manancati o perioada fara gluten sa vedeti daca va simtiti mai bine?
0
23-01-2024, ora 15:33
Ionutcris
Nu este medic/terapeut
Ionutcris
Bună ziua. Mulțumesc pentru răspuns. Am făcut analize pentru: probleme cardiace, ecografie Doppler și test de efort. Totul a ieșit bine.nu sunt probleme.
Curba glicemica. Nu am diabet.
Pentru tiroida și la sânge și la ecografie sa infirmat existența vreunei probleme.
Ecografie abdominala la fel nu s-au găsit probleme.
Medicul gastreontolog mi-a dat sa fac analize la sânge mai amănunțit. Anemie nu am. Doar la alfa 1 alfa 2 și imunoglobulina m valorile erau mărite. In rest totul în limite normale.
Am verificat sa văd daca e depresie. Nu e nici asta.
Până acuma mi-au găsit spondiloza lombara, hernie hiatala, hemoroizi interni și gastrită atrofică cu metaplazie intestinală.
Și medicul gastreontolog ma întrebat de cât mănânc și i-am zis că de mâncat mănânc chiar bine și de toate. Iar el mi-a zis că analizele de la sânge confirma.
Și că ce mi sa găsit până acum nu confirmă simptomele.
Un alt doctor mi-a zis că e o tumoare, un altul că e boala celiaca, iar altul că îmi imaginez eu totul.Si financiar chiar nu îmi mai permit sa fac pe șoarecele de laborator
0
28-01-2024, ora 15:26
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Diagnosticul de boală celiacă se pune prin biopsie din duoden - la endoscopie/gastroscopie se ia un fragment mic din mucoasa duodenala. NU din mucoasa gastrică, adică NU din stomac, ci din duoden, intestinul care urmează imediat după stomac. Boala celiacă este o boală a intestinului, NU a stomacului. Gastrita atrofică este o problemă separată, fără legătură cu boala celiacă. Gastrita atrofică poate să existe împreună cu boala celiacă, dar faptul că aveți gastrită atrofică NU înseamnă, în nici un caz, că ați avea boală celiacă.

În boala celiacă mai cresc și anticorpi, care se văd la analize de sânge (anti gliadina, anti endomisium etc., IgA și IgG). Dacă acești anticorpi sunt în limite normale, probabil că NU este boală celiacă și poate nici nu merită făcute alte analize.

Nu știu care este cazul dumneavoastră. S-ar putea ca anticorpii respectivi să fi ieșit normali și s-a considerat că NU aveți boală celiacă. Sau poate s-a luat deja biopsia din duoden, și a ieșit normală. Interesați-vă dacă aveți biopsie din duoden, sau doar din stomac.

Dacă ESTE boală celiacă și se respectă dieta fără gluten, se văd îmbunătățiri deja după o lună de dietă. După vreo șase luni - un an intestinul se reface.
Dar dacă NU este boală celiacă ci altceva (de exemplu sindrom de intestin iritabil), atunci dieta fără gluten nu prea ajută.

Gastrita atrofică este o boală foarte frecventă. Însă boala celiacă este o boală chiar rară, mai probabil că NU aveți. Dar oricum, vorbiți cu gastroenterolgul, trebuie să se știe clar dacă aveți sau. Diagnosticul nu este complicat. Dieta este esențială în boala celiacă.

Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.