Când cantitatea de apă consumată într-o zi e prea mare?

14-03-2017
zxcvbnm,
Nu este medic/terapeut
zxcvbnm,
Salut. :) În ultimul an am căpătat obiceiul de a bea cam 3 l de apă pe zi, din dorința de a slăbi și a nu avea retenție de apă. De ceva vreme, însă, pot ajunge și la 4.5 l de apă. Beau și dacă nu îmi este sete. De asemenea, în fiecare zi consum ceai, care am înțeles că deshidratează(?) și poate astfel crește nevoia de a bea apă. Menționez că eu prezint risc mare de a face diabet, iar la ultimele analize glicemia era la limită. Știu că nu e bine nici să bei prea multă apă. Întrebarea mea este: când e considerată prea mare cantitatea de apă consumată pe zi? Am făcut o mică obsesie, „contorizez” zilnic litrii de apă - poate fi asta o „dependență”? Mulțumesc anticipat!
1 comentarii
1
15-03-2017, ora 11:03
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Recomandarea pentru o hidratare optimă face referire la aportul de lichide si nu doar de apa libera consumata in cursul unei zile.

Aportul de apa trebuie adaptat in functie de varsta, greutatea dvs., inaltime, activitatea fizica pe care o desfasurati, respectiv aportul caloric. Puteti incerca sa estimati consumul afland suprafata corporala, adica patratul inaltimii in metri (inaltimea x inaltimea) si inmultind apoi cu 1500 (ml). Se presupune ca organismul ar avea nevoie de 1500 ml de fluid pentru fiecare metru patrat al suprafetei corporale. De regula este peste 2500 ml/zi la adulti, insa 50% trebuie sa provina din apa pura, 30% din alte lichide cum sunt cafeaua, ceaiul, laptele, supele, chiar si bauturile indulcite desi nu sunt recomandate (cu exceptia bauturilor alcoolice) și 20% din alimente (minimum 5 portii de fructe si legume pe zi, iaurt, branzeturi, paste etc.).

Ceaiurile si cafeaua deshidrateaza atunci când sunt consumate in exces, peste 4 cești de cafea si depinde de ceai (de regula ceaiul verde, negru) si tot asa, vorbim de cantitati excesive.

Hiperhidratarea intr-adevar constituie un risc pentru sanatate. Pentru a va regla greutatea si a avea un bun control al glicemiei trebuie sa respectati recomandarile pentru alimentatie sanatoasa, alaturi de o hidratare corespunzatoare si nu doar sa cresteti cu mult peste nevoile organismului cantitate de apa pe care o consumati, fara sa tineti cont si de celelalte lichide din dieta. O simpla observatie este ca acordati o atentie nejustificata doar hidratarii si omiteti ceilalti factori de risc pentru diabet (alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, obezitatea, igiena somnului). Ce vreau sa spun este ca trebuie sa va hidratati, dar suficient si nu in exces.

Simtiti frecvent nevoia de a bea multa apa (polidipsie) - ati mentionat ca beti apa si in absenta senzatiei de sete si voiam sa ma asigur. Urinati frecvent? Considerati ca mancati mai mult decat de obicei? Cum a-ți califica foamea de la 1 la 5, 5 fiind foarte intensa? Cum a evoluat greutatea corporala in ultima jumatate de an? Este important sa discutati aceste aspecte cu medicul de familie, in contextul celor mai recente analize, eventual sa le repetati.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Metodă nouă de diagnosticare pentru consumul excesiv de lichide
  • Câtă apă să consumi când faci sport
  • Potrivit unui studiu, 7 din 10 muncitori din Europa nu sunt hidratați corespunzător
  • Diferența dintre apa de la robinet și apa minerală plată
  • Cum e tratată apa pentru a deveni potabilă?
  • Hidratarea adecvată previne bolile cronice și poate încetini îmbătrânirea
  •