Care ar fi decizia corecta?

22-04-2017
Elena
Nu este medic/terapeut
Elena
Buna ziua! Sunt Elena, am 22 de ani și ma confrunt cu o situație foarte urâta! Acum un an și 8 luni l-am cunoscut pe cel care- credeam eu- va fi "sufletul meu pereche". După câteva săptămâni, am aflat ca el era inca intr-o relație ce dura de aproximativ 5 ani. Atunci l-am pus sa aleagă și bineînțeles, așa cum poate v-ați dat seama... m-a ales pe mine. După câteva luni am decis sa ne mutam împreuna. Au urmat clipe minunate iar el, a fost singurul care m-a făcut sa uit amintirile "durereoase" ale ultimei relații. Dar, ca in orice relație, nu toate merg așa cum noi ne dorim și uite așa au început certurile și nu numai. A ajuns sa ma lovească, sa ma jignească și sa îmi reproseze ca sunt o copila care nu știu sa întrețin o relație fericita dar de fiecare data îl iertam și își cerea scuze. Problemele au început sa se agraveze iar el a devenit distant și totodata foarte gelos. Au fost certuri ce se sfârșeau prin lovituri, au fost zile in care ma lovea și mergeam la munca și la facultate vânata( da, pentru "binele" nostru am hotărât sa ma angajez și uite așa, zilele mele incepeau la ora 6 când plecam la facultate, fugeam la munca și apoi acasa sa gătesc, sa fac ordine și toate treburile casnice). In urma cu o luna au început și minciunile... a cunoscut o femeie de 40 de ani(el având 27) si de atunci au început si nopțile in care lipsea de acasa iar atunci când decidea sa rămână acasa nu faceam altceva decât sa ne certam. De fiecare data când hotărăsc sa pun punct acestei relații nu reușesc pana la final. Eu știu Ca decizia corecta ar fi sa ne vedem fiecare de viața lui însă nu pot sa fac asta. Nu am curajul sa o iau de la capat singura deoarece, toate planurile mele de viitor in includeau pe el. Orice sfat cu privire la aceasta situație mi-ar fi de folos. Va mulțumesc!
6 comentarii
0
22-04-2017, ora 20:44
Psiholog Roxana Alina Olaru
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Roxana Alina Olaru
Buna Elena,

Imi pare rau ca treci printr-o situatie atat de dificila. Iti voi recomanda doua cai, dar iti si voi spune care sunt limitele lor:

1. Psihoterapia de cuplu ar fi indicata daca amandoi va doriti sa salvati realatia. Va functiona doar in conditiile in care tie nu iti este teama de el ca te va bate, daca vor inceta agresiunile fizice si daca el va termina relatia cu cealalta doamna. Altfel, nu va avea succes.

2. Psihoterapia individuala pentru a reusi sa te desprinzi emotional de el, sa incepi sa te vezi pe tine ca persoana, sa iti poti reface viziunea asupra viitorului si a reusi sa iti faci/ refaci planurile de viitor.

As putea sa adaug ca in viata fiecare persoana merita sa fie fericita, linistita si sa nu traiasca in permanenta teama si stres cu ce va urma in urmatorul minut. Uneori, desi stim care este alegerea corecta, ne este greu sa o luam deoacere ne sperie foarte tare, mai ales teama de singuratate. Din acest motiv, iti recomand ca pe langa psihoterapie sa incerci sa apelezi si la prieteni sau familia ta pentru a fi sprijinita in aceasta perioada dificila.

Daca esti din Bucuresti ma posti contacta cu incredere, indiferent de alegerea pe care o vei face.
0
23-04-2017, ora 19:02
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, ceea ce descrieti este de fapt o relatie bolnava de dependenta. Si pare ca va incadrati perfect in rolul victimei de profesie. Daca vi se pare ca acesta ar fi modelul de relatie pe care o tanara de 22 de ani ar trebui sa-l aiba...
Va recomand insa sa va ganditi la urmatoarele: timpul curge intr-o singura directie, se presupune ca o relatie ar trebuie sa aduca bucurie, placere, siguranta, respect etc., credeti ca agresorul Dumneavoastra este singurul barbat de pe planeta?
Treziti-va si recuperati-va demnitatea de femeie si de fiinta umana!
0
23-04-2017, ora 21:02
Elena
Nu este medic/terapeut
Elena
Va mulțumesc din suflet pentru sfaturi! Într-adevăr, cea mai buna soluție ar fi sa o luam fiecare pe drumuri separate. Am avut răbdare in tot acest timp încercând totodata sa ii gasesc scuza, faptul ca el a crescut fără ambii părinți și de la vârsta de 18 ani se întreține singur. Am încercat sa ii ofer familia pe care nu a avut-o încercând sa îl integrez in familia mea. Sunt conștientă de faptul ca suntem doua persoane total diferite: el, se gândește doar la prezent, își dorește doar distracție și lucruri pasagere iar eu, îmi doresc sa realizez cât mai multe din ceea ce mi-am propus pentru viitorul meu( candva al amândurora). Am realizat ca aceasta relație nu mi-a adus niciun beneficiu ( poate doar o lecție importantă) însă ce ma Dezamăgește cel mai tare este faptul ca in fata prietenilor, el ma scoate pe mine vinovata pentru faptul ca l-am neglijat. Sunt conștientă și de faptul ca amândoi suntem vinovați.
1
24-04-2017, ora 09:18
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Faptul că nu ați știut să puneți limite de la începutul relației și ați acceptat tot felul de umilințe până la loviri, mie îmi spune că nu-i singura soluție despărțirea, pentru că pe viitor lucrurile s-ar putea repeta și într-o altă relație. Mai ales că înaintea acestei relații afirmați că ați avut tot o relație nefericită. E nevoie ca să lucrați o perioadă cu un psiholog care să vă ajute să vă descoperiți, să-nțelegeți de ce întâmpinați dificultăți în a cere să fiți respectată, de ce trebuie să vă ajute cineva să scăpați de așa zisele amintiri dureroase, să analizați exact ce se întâmplă cu dumneavoastră, ce vă doriți, să vă descoperiți punctele slabe, dar și cele tari, care să vă ajute să treceți peste situații dificile. De ce căutați pe cineva să vă vindece de trecut, când vă puteți dezvolta propriile competențe să vă înțelegeți greșelile din trecut și să nu le mai repetați?
Nu uitați că în orice situație cheia rezolvării problemei trebuie să fie la dvs. și nu la altcineva!
O relaţie de dependență împiedică dezvoltarea propriei identităţi individuale şi sociale și vă va face să simțiți tot timpul nevoia unui sprijin și veți întâmpina dificultăți în stabilirea şi atingerea unor scopuri personale realiste.
0
24-04-2017, ora 21:38
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Un om care a ajuns sa te bata trebuie inlocuit cu altul care sa te respecte si sa te faca sa te simti iubita.
0
28-04-2017, ora 13:16
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E o situatie regretabila Hellene Nicole. Din cele relatate, pare destul de putin probabil sa ai o relatie lipsita de violenta alaturi de acest barbat. Ai putea folosi insa tot raul spre bine si sa discuti cu un terapeut de cuplu despre cele intamplate. Ai putea afla daca poti sau nu schimba ceva in felul in care reactionezi tu, pentru a evita ca situatia sa se repete la urmatoarea relatie de cuplu.

Dr Rares Ignat
psihoterapeut de cuplu - psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul