Care este starea dupa operatie de tiroida?

3520 comentarii 1 2 ..... 686970 ..... 117 118 Înainte ›
0
11-05-2017, ora 12:53
magdalina
Nu este medic/terapeut
magdalina
Sunt acasa dupa cea de-a doua intervenție de sâmbăta.problema este ca locul este putin umflat, ma apasă iar respirația este destul de îngreunată, efectiv nu mai stiu ce sa cred!doctorul a spus ca este ceva normal dar parca este din ce in ce mai rau.Ati pățit așa ceva?
0
11-05-2017, ora 15:57
Rozi10
Nu este medic/terapeut
Rozi10
Si la mine a fost putin inflamata dar nu ma apasat nici nu am respirat greu.in cateva zile trece si o sa fie bine.sanatate multa
0
11-05-2017, ora 21:19
blackgirl
Nu este medic/terapeut
blackgirl
Sunt complet dată peste cap. Am rezultatele de la analizele de azi : Tg 11 (normal pentru tiroidectomie <0.2) și ac Tg 9. Bănuiesc ca m-am lămurit complet : am cancer și presupun ca este invaziv din moment ce valoarea Tg este extrem de mare, dacă adaug la Tg și valoarea ac Tg. Probabil doza de iod va fi una mare. Mă poate ajuta și pe mine cineva sa înțeleg?
0
12-05-2017, ora 06:26
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Tg nu se foloseste ca marker pentru cancer decat dupa ce este eliminat complet tesutul restant care se intalneste dupa mai toate tiroidectomiile.
Deci nu este un marker de cancer ci de tesut si este proportionala cu TSH care la tine este urias.
Unde ai facut operatia?
Valoarea de 11 nu este foarte mare, deocamdata arata doar ca trebuie facuta ablatia tesutului restant. Dupa aceea, daca TG va avea tendinta de crestere permanenta si/sau va reaparea tesut, atunci va fi sigur vorba de carcinom, dar sper sa nu fie cazul.
Valoarea AntiTg e foarte buna, nu arata vreo activitate deosebita.
Ramane de vazut si ce valori vor fi la Parhon pentru Tg SI AntiTG, dr. Goldstein are mare incredere in rezultatele din laboratorul spitalului pentru ca acolo se fac permanent analizele astea.
1
12-05-2017, ora 09:33
Rozi10
Nu este medic/terapeut
Rozi10
Fetelor voi cum va simtiti la schimb de vreme, de exemplu cum e acuma vremea ba innorat ba frig ba e cald? Eu simt o presiune parca si am o stare tare aiurea.sanatate
0
12-05-2017, ora 10:10
cataleya 04
Nu este medic/terapeut
cataleya 04
bluetux
Multumesc inca o data pentru explicatiile date si mai am nevoie de o indrumare. Avand in vedere ca eu am luat iodul in luna decembrie 2016 si dupa ultimile analize mi-au fixat doza de 100 euthyrox, la cat timp ar fi cel mai concludent sa repet analizele ( Tsh, Tg, Ac tg, Ft4), pentru a vedea daca trebuie modificata doza?

Rozi10

Si eu, la schimbarea vremii respir mai greu si simt presiune in zona pieptului, sunt obosita si imi alterneaza starile de cald si frig ( picioarele imi ingheata foarte tare, mai ales zona superioara a talpii ).
Sanatate multa la toata lumea si Doamne ajuta sa auzim numai de bine!
1
12-05-2017, ora 11:05
Rozi10
Nu este medic/terapeut
Rozi10
Multumesc pt raspuns cam aceleasi stari le am si eu.Doamne ajuta
0
12-05-2017, ora 11:06
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
@cataleya 04
De regula se masoara TSH si FT4 la minim 6 saptamani de la schimbarea dozei.
Totusi, la aparitia simptomelor de hiper / hipo se pot masura mai repede.
0
12-05-2017, ora 13:14
nico2610
Nu este medic/terapeut
nico2610
Si eu am aceleasi simptome. Azi spre exemplu am o stare foarte proasta. In Bucuresti e innorat. Ma simt obosita imi este somn ma deranjeaza gatul respur greu.vai de noi, dar sa ne dea Dumnezeu sanatate si zile bune
0
12-05-2017, ora 14:24
cataleya 04
Nu este medic/terapeut
cataleya 04
bluetux
Multumesc mult !
Toate cele bune!
1
19-05-2017, ora 09:16
blackgirl
Nu este medic/terapeut
blackgirl
Bluetux, îți mulțumesc mult pentru răspunsul elaborat. Am ieșit de ieri de la Parhon cu următoarele valori: tg 13 și ac tg 20. La WBS s-a captat bine iodul la nivelul lojelor tiroidiene. Resturile tiroidiene au fost în cantitate mica din câte am înțeles. În schimb la ecografia pre internare s-au văzură 3 ganglioni lateral cervical reactivi vascularizati care nu apăreau înainte de operație. Am avut o doza de 100 mcg iod iar iodul rezidual la 1 m de corp era de 7.5, mult peste limita de 5 dar mult sub ce aveau colegii de suferință (15, 19, 23).

Am rămas pe o doza de 100 euthyirox. În august îl întrerup iar în septembrie merg la Parhon pentru dozare markeri tumorali. totodată am programata a doua doza de iodoterapie în noiembrie. Dacă markerii ies bine se va renunța la ea. Dr Goldstein mi s-a părut extrem de rațional în tot ceea ce a spus. Îl urmăresc la litera.

Însă bineînțeles ca am nelămuriri : pe ieșire nu este trecută niciodată reevaluare a tratamentului cu euthyrox. oare nu trebuie sa repet TSH și FT4 la 6 săptămâni? Care este valoarea optima a TSH sub tratament? Am înțeles că trebuie să fie subunitar. Când voi merge în septembrie pentru măsurarea markerilor mai trebuie ținută și dieta fără iod?. În externare nu este nimic menționat de acest lucru.

O întrebare pentru cei care au trecut prin iod. Mi s-a înăsprit pielea și firul de par chit că mă spăl de 3 ori pe zi și beau 3-4 litri de apă. Nu am folosit nicio cremă ca am înțeles că ar împiedică eliminarea iodului. Și încă nu mi s-a schimbat gustul. sa mă aștept de acum înainte? Sunt în a 5-a zi de la iod. Nu am avut absolut nicio problema în spital. Am dormit mereu, m-am odihnit.

Dacă am mai făcut și greșeli de exprimare sper sa mă iertați. Va scriu de pe telefon și încă nu sunt obișnuita. Însă va mulțumesc pentru orice răspuns!
0
19-05-2017, ora 11:08
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
- daca ganglionii sunt numai reactivi (nu contin metastaze ale carcinomului) inseamna ca sursa pentru o TG crescuta ramane tesutul restant dupa operatie, ceea ce e un lucru bun.
Iar in cazul carcinomului folicular, spre deosebire de cel papilar, nu se intalnesc mai deloc ganglioni prinsi, asa ca e foarte posibil ca ganglionii gasiti de dr Goldstein sa fie intr-adevar reactivi, nu metastaze.
Totusi, e de discutat "cantitatea mica de resturi tiroidiene" pentru ca un TG de 13 corespunde cam pentru cel putin un gram de tesut tiroidian.

- trebuie sa repeti analizele TSH si ft4 dupa 6 saptamani, pentru siguranta. TSH trebuie tinut sub 1 pentru pacientii cu risc scazut de recidiva, si cam la 0.1 pentru cei cu risc mare in momentul diagnosticului (invazie extratiroidiana, metastaze).
Pentru markerii din septembrie nu tb tinut regim, in schimb daca va urma o noua doza pentru noiembrie vei tine inainte de doza, o sa spuna doctorul atunci.

- poti sa nu ai nici o problema de gust de la iod sau poti avea sau nu tot felul de alte simptome, nu sunt previzibile. Glandele salivare sunt primele care reactioneaza. Alte simptome pot fi de la lipsa de euthyrox.
0
22-05-2017, ora 17:29
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Lavteo...nu reusesc sa.ti scriu...
0
22-05-2017, ora 17:33
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Sunt putin derutata...Cei ce fac tratament cu iod au avut cancer malign?Ca eu daca nu mai am tiroida si dupa biopsie...cica a fost tumora beningna.Analizele luna asta se apropie cat de cat de normal...Dar am calciu scazut.(iau osteocare)..Am stari gen:Imi ingheata picioarele foarte des...ametesc...ma simt aiurea cand e innourat...imi amortesc mainile si picioarele cand ma trezesc...Cand e liniste deplina simt uneori cum curge sangele in vene la gat.si nu aberez...
0
22-05-2017, ora 18:14
Ana.Maria12
Nu este medic/terapeut
Ana.Maria12
Da corina, tratamentul cu iod il fac cei cu diagnostic de tumora tiroidiana maligna.
Poate nu iei calciu suficient. Mie dupa opeeatie mi-a cazut calciul la 7 de la 10. Am luat doze bomba in primele zile. La fel simteam si eu: imi amorteau picioarele de efectiv ma dureau, le simteam reci( chiar daca eram in august).Nu am iesit din spital pana nu s-a normalizat.
O dozare a pth ai facut? Discuta cu endocrinologul. Poate e nevoie sa iei altceva decat osteocare. Eu am luat mult timp calciu, alpha d3, apoi am schimbat cu vigantoletten.
0
22-05-2017, ora 21:57
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Luam parca si caldefix...dar mi se facea greata de la ele..Fiind si efervescente...Si acum iau osteocare. Imi revin de la ele. E aiurea ca daca ma prinde o cadere de calciu pe strada.. incep a tremura ca un batran :(
0
22-05-2017, ora 21:59
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Aaaaaa...nu va zic ca alaltaieri a fost ziua surorii mele si am baut doua pahare cu sampanie...si ieri a nepotelului si la fel...A doua zi..imi venea sa vomit. Cred ca nu este voie deloc de alcool...
1
22-05-2017, ora 22:05
blackgirl
Nu este medic/terapeut
blackgirl
corina32, ai făcut dozare de vitamina d3? Poate ajuta. Iar unele simptome pot fi legate și de alte chestii, nu doar de lipsa tiroidei. Poate ar fi cazul sa faci și un consult de interne și cardiologie.
0
22-05-2017, ora 22:26
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Am suflu sistolic...Am 70 kg si 1.57. Sunt si plinuta...Si de la.cele doua sarcini..
0
22-05-2017, ora 22:51
corina32
Nu este medic/terapeut
corina32
Mi.a dat anul trecut imediat dupa operatie vit d3 si osteocare.. de atunci deloc d3.
0
23-05-2017, ora 09:14
Ana.Maria12
Nu este medic/terapeut
Ana.Maria12
Corina, calcemia trebuie verificata periodic. Eu am luat aproape un an calciu. Nu stiu exact ce s-a intamplat la mine, pt ca dupa operatie nivelul pth era fffff mic, cu cu toate ca dl doc chirurg m-a asigurat ca paratiroidele nu au fost lezate. Am luat 4g calciu / zi 2 luni, apoi 3g alte cateva luni si am tot scazut. Intr-un final nivelul pth s-a normalizat iar acum nu mai iau calciu deloc. Doza de calciu se scade cand nivelul tinde sa ajunga spre limita de sus, hotaraste endocrinologul.
Daca iei doza mare de calciu, incearca sa iei in portii cat mai mici de mai multe ori pe zi.
Deci, la urmatorul control ar trebui sa dozezi, calciul ionic si total, pth, vit d pt a vedea cum stai cu asimilarea calciului.
In momentul de fata calciul este spre limita inferioara sau este sub limita?
0
23-05-2017, ora 10:12
lavteo
Nu este medic/terapeut
lavteo
@Corina32:asa cum zicea si Ana.MAria 12, ia calciu in 2-3 doze pe zi, dar spre dezamagirea ta trebuie sa iti spun ca eu, dupa 4 ani de la operatie nu mi-am revenit cu calciu, nu mai urma nici macar la min desi am schimbat tipul de calciu de multe ori, am luat vit D3 desi functia PTH si asimilarea D3 mi-au iesit bune...nu vrea si cu asta basta. Acum vara e mai bine, iarna e mai rau, de fapt in lunile cu "R" in nume ar trebui luat in mod normal calciul. Mai am carcei uneori.
Imediat dupa operatie, nu puteam sa stau nici la toaleta prea mult ca imi amorteau picioarele si aveam ca tzepi in ele. De aceea ma si constipasem. Cu timpul senzatiile astea au trecut. Poate ai noroc si in cateva luni iti revii cu calciul si nu ai nimic afectat pe la paratiroide.
Eu imi verific cam la 3 luni: TSH, free T4, T3 ( desi nu ar mai fi nevoie inteleg), calciu total si ionic. Fac eco tiroidiana cam la 6 luni, Tg-ul l-am verificat de 3 ori in supresie de euthirox si a fost aproape 0 de fiecare data, deci sunt pe drumul cel bun.
Despre ce mi-a "ramas" dupa operatie ( am avut carcinom ce a iesit spre ganglioni- scuze nu le am cu termenii si nu am fisele langa mine- 12 metastazati din 20 extirpati) :
- calciu scazut mereu, ceea ce poate duce la osteoporoza (noroc ca inca mai am ciclu si sper sa nu ajung acolo),
-frig sa zic ca mi-era si inainte, parca nitel mai mult acum
- caldura nu o suport- daca sunt sa zic 25 de grade dar merg prin soare simt ca mi se pune un nod in gat, -transpir parca mai rau decat inainte ( si vara si iarna -e un chin pt mine mersul cu metroul la servici in aglomeratie),
-mi-a cazut parul -mai ales dupa iod, dar l-am "dres" cu tratament facut acasa ( vit E, vit A, galbenush de ou amestecate si aplicate pe par inainte de baie cu juma de ora)
-m-am ingrasat, aici nu dau vina pe lipsa tiroida ca eram plinuta si inainte, de fapt toata viata m-am luptat cu diete/sport, imi revin acum tot cu dieta ( -10kg de la inceputul anului)
-am invatat sa nu ma mai enervez si sa pun la suflet orice, probabil de la asta mi s-a tras si diagnosticul
-evit conflictele, chiar si cu sotul...

Sa zic ca sunt bine, asa cam de 8/10.
Multa sanatate.
0
24-05-2017, ora 12:27
cataleya 04
Nu este medic/terapeut
cataleya 04
Buna ziua tuturor!

bluetux
Asa cum am mai spus, am fost operata de cancer tiroidian in noiembrie, am facut doza de iod in decembrie si iau 100 mg Euthyrox. Deoarece nu ma simteam chiar foarte bine, am facut Tsh-ul si FT4, valorile fiind : TSH = 3, 4101 uIU/mL ( 0, 35 - 4, 94) si
FT4=1, 05 ng/dl ( 0, 7 - 1, 48 ). Ce valori trebuie mentinute?

Va rog sa imi spuneti ce parere aveti si daca trebuie modificata doza.

Multumesc mult!
Sanatate tuturor!
0
24-05-2017, ora 13:11
blackgirl
Nu este medic/terapeut
blackgirl
cataleya 04, după cum ai citit răspunsul lui bluetux TSH-ul trebuie sa fie <0.1 sub tratamentul cu euthyrox (dacă există risc de recidiva ). Endocrinologul tău ce spune?

Eu am fost azi sa masor iodul rezidual la 10 zile de la RAI. Dozarea la 1 m este acum de 0.3 fata de 7.5 acum 6 zile, iar cea de la nivelul corpului de 3. Mâine merg la munca, copilul îl aduc acasă peste 5 zile și încă 7 zile nu ne pupam și îmbrățișam. Dar măcar este acasă și o sa am ocazia sa îl văd. Mor de dorul lui.
0
24-05-2017, ora 16:12
cataleya 04
Nu este medic/terapeut
cataleya 04
blackgirl

Multumesc pentru raspuns! Citisem acum cateva luni, dar nu am stiut unde sa ma uit in urma...Asa retinusem si eu, dar am zis sa intreb ca sa fiu sigura. Din pacate, endocrinologul meu e plecat o saptamana...O sa astept, dar voiam neaparat, sa stiu si parerea lui Bluetux.

Toate cele bune!
0
24-05-2017, ora 18:28
Rozi10
Nu este medic/terapeut
Rozi10
Fetelor la cata vreme de la operatie e voie de baut gazos, mancat inghetata? Va multumesc
0
24-05-2017, ora 19:15
Ana.Maria12
Nu este medic/terapeut
Ana.Maria12
Rozi, ai voie sa mananci si sa bei orice din a doua zi dupa operatie. Bine, fara alcool ceva vreme :))
Cataleya, tsh se tine la 0.1 in caz de risc de recidiva. Depinde mult de diagnostic. Oricum, nivelul actual al tsh e mare. Nu ai masurat tsh deloc din decembrie de cand ai facut iodul?
0
24-05-2017, ora 19:17
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Ceva mai amanuntit...

Conform ultimului ghid de management al cancerului de tiroida
American Thyroid Association 2015 se vor considera carcinoamele
tiroidiene diferentiate astfel:

RISC SCAZUT

1. Papilar cu toate caracteristicile urmatoare :
a. toate tumorile macroscopice operate
b. fara invazie tumorala in tesuturile si structurile loco-regionale
c. tumoarea nu a avut histologie agresiva - de ex. cu celule inalte, cu celule columnare, etc.
d. fara focare captante de metastaze in afara lojilor tiroidiene la prima scintigrafie
e. fara invazie vasculara
f. clinic fara metastaze ganglionare (N0) sau cu maxim 4 ganglioni cu micrometastaze (sub 0.2 cm in cea mai mare dimensiune)

2.Varianta foliculara a carcinomului papilar incapsulat intratiroidian

3.Carcinomul folicular bine diferentiat intratiroidian cu invazie capsulara si fara sau minima vasculara (sub 4 focare).

4. Microcarcinomul papilar intratiroidian uni sau multifocal, incluzand si cele cu mutatie BRAF V600E - daca se cunoaste.

RISC INTERMEDIAR

Invazie tumorala microscopica in tesutul peritiroidian moale
Mestastaze avide de iod la nivelul gatului la prima scintigrafie
Histologie agresiva
Papilar cu invazie vasculara
Clinic N1 sau mai mult de 5 ganglioni metastazati mai mici de 3 cm in cea mai mare dimensiune
Microcarcinom multifocal papilar extins in afara tiroidei si cu mutatie BRAF V600E

RISC INALT

Extindere macroscopica in tesuturile moi peritiroidiene
Tumoare incomplet operata
Metastaze la distanta
TG postoperatorie mare sugestiva pentru metastaze la distanta
Metastaza in ganglioni (N1) mai mare sau egala cu 3 cm in cea mai mare dimensiune
Carcinomul folicular cu invazie vasculara peste 4 focare

SUPRESIA INITIALA A TSH :

RISC SCAZUT
-CU TG NEDETECTABIL TSH = 0.5-2
- CU TG DE NIVEL SCAZUT TSH = 0.1-0.5

RISC INTERMEDIAR TSH = 0.1-0.5

RISC INALT TSH SUB 0.1
0
24-05-2017, ora 22:33
cataleya 04
Nu este medic/terapeut
cataleya 04
Bluetux, multumesc mult! Voi salva mesajul :)

Ana.Maria 12, l-am facut pe 23.01.2017 ( Tsh=2, 96, Tg=0, 04 ), medicul meu endocrinolog mi-a zis sa raman pe 100 euthyrox si sa repet analizele in mai. Am reusit azi sa iau legatura cu dr si mi-a zis sa maresc la 125 euthyrox. :)

Multumesc mult!

Toate cele bune si o noapte linistita!
0
26-05-2017, ora 09:44
blackgirl
Nu este medic/terapeut
blackgirl
Sunt in 12-a zi dupa RAI si am inceput sa simt incet-incet efectele adverse: gust metalic persistent in gura, usturimi ale limbii care cedeaza la inghitit sau hidratare si un usor discomfort submandibular care a cedat la administrare de algocalmin. Sa ma astept sa persiste?

Bluetux, esti o adevarata enciclopedie. Atat de schematic si de logic prezinti lucrurile! Multumesc pentru efortul sustinut de-a ne lumina! :)
Adaugă un comentariu / răspuns
3520 comentarii 1 2 ..... 686970 ..... 117 118 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru tiroidă – indicații, explicații și diagnostic de laborator
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  •