Care este starea dupa operatie de tiroida?

3508 comentarii 1 2 ..... 909192 ..... 116 117 Înainte ›
0
13-09-2018, ora 17:24
Lesic
Nu este medic/terapeut
Lesic
Buna ziua pentru toţi membri şi în special pentru Blutux. Astazi am avut întîlnirea cu medicul endocrinolog din Irlanda, caci aici sunt stabilită cu traiul de 15ani. Dupa ce au fost văzute analizele de sînge la hormoni cu T4 de 14.6 si TSH 0.1 am fost informata ca e ok la moment. Am rugat sa-mi spună ce se spune in descrierea ultrasonografiei care a fost efectuata pe 7/05/18.Au spus ca se vad ganglionii limfatici care se mentin la limitele normei de maxim 13mm.Au spus sa revin peste 8 luni şi dacă observ ca se maresc ganglionii limfatici, să ma adresez la medicul de familie pentru a fi inregistrată pentru extragerea ganglionului ši dat la examinarea histologica. Mă simt din nou depresata si anxioasă.Cred că ar fi bine sā mă adresez la vre-o clinica in Romania pentru a-mi linişti cum s-ar zice:"frica de moarte"?Ce a-ti putea sa-mi recomanda-ţi Blutux?O zi buna!
0
13-09-2018, ora 18:40
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Pentru probleme ce nu tin de endocrinolog, medicul de familie trebuie sa va indrume catre specialisti. Pentru ganglioni cereti rezultatul scris sau/si repetati ecografia la unul care se pricepe.
0
13-09-2018, ora 20:50
Lesic
Nu este medic/terapeut
Lesic
Multumesc Blutux. Eu nu am reuşit nici intr-un mod să extrag rezultatul de la ultrasonografie. Doar au spus ca sunt multipli ganglioni limfatici si mă vor revedea in 8 luni. Dar dacă unul din ganglioni se vor mări în dimensiuni, să mă adresez la medicul de familie, ca el să mă înscrie la specialist ca sa-mi extragă ganglionul pentru histologie. Ar putea să apară astfel de modificări din partea ganglionilor limfatici după un an de la intervenţie?Multumesc
0
14-09-2018, ora 06:54
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Pot aparea modificari oricand la ganglioni, din foarte multe cauze, nu neaparat de la tumoarea maligna operata.
Din cauza asta trebuie urmariti ecografic, iar daca devin suspecti se face biopsie. Oricum, trebuie un consult ORL macar,
0
14-09-2018, ora 07:33
Anamiha17
Nu este medic/terapeut
Anamiha17
Bună dimineața, am markerii de la parhon dinainte de iod: atg <0, 9 interval de referință <4.0, Tg 3, 75 interval 1, 59- 50, 03, tsh >100 interval 0, 5-4, 5. Corelate cu analizele făcute săptămâna asta, cred ca sunt rezultate bune. Ce părere ai blutux?
2
14-09-2018, ora 08:51
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Sunt analize foarte bune.
Cele dinainte de iod sunt cu TG stimulata de un TSH peste 100.
O TG stimulata poate fi si de 7 - 10 ori mai mare decat una nestimulata (cu tratament de substitutie).
Asa ca TG de 3.75 era de fapt deja sub 1 nestimulata inainte de iod.
Asta inseamna, practic, ca nu mai aveai decat un minim tesut restant care se intalneste dupa toate tiroidectomiile, indiferent de tipul tumorii operate. Extinderea in afara capsulei tiroidiene este exclusa. Tumora nici nu a avut intentia de extindere, deci e probabil nici sa nu fi fost carcinom. Celulele oxifile au cantarit mult, dar se intalnesc si in tumorile benigne. Bine ca ai primit numai 50 mci I131.
In continuare, iodul radioactiv va lucra pana la 12 luni si va elimina intreg tesutul restant, asa ca un trend de crestere a TG mai tarziu va insemna un semnal de alarma, dar probabilitatea e foarte mica.
Oricum TG <0.2 nestimulata sau <1 stimulata este considerata nedetectabila. - "US ATA 2015 guidelines".
Controlul initial se va face la 10-12 luni cu echo si TG stimulat si va trebui sa confirme rezultatul excelent din prezent.
Vezi ce e si cu prolactina.
0
14-09-2018, ora 09:02
Anamiha17
Nu este medic/terapeut
Anamiha17
Mulțumesc!
0
15-09-2018, ora 08:32
Cati699
Nu este medic/terapeut
Cati699
Bună dimineața Blutux.Aș avea si eu o intrebare:Am făcut analizele și mi-au rezultat urmatoarele valori:Ft4 16, 03, Tsh 2, 52, Tg 0, 1.Mentionez că marți trebuie sa merg la control la 6 luni de la ședința cu iod.Am fost la endrocrinolog și mi-a mărit doza de Eutyrox de la125 la 150.Ce părere aveți?
0
15-09-2018, ora 09:30
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Indicatia e corecta pentru doza marita de euthyrox, TSH trebuie tinut supresat cativa ani cu valori in functie de gradul de risc si e corelat cu val. FT4. Dupa valoarea practic nedetectabila a TG, nu mai exista tesut tiroidian functional normal sau tumoral, dar trebuie validat si de ecografia cervicala de control.
0
15-09-2018, ora 10:18
Cati699
Nu este medic/terapeut
Cati699
Mulțumesc frumos.Dacă nu deranjez, as abuza de amabilitatea dv.să vă intreb dacă în cazul meu(carcinom papilar scerozant), as putea să mai merg la băi, și dacă da ce fel de băi.Am înțeles că nu mai am voie fizioterapie.
0
16-09-2018, ora 15:50
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Nu exista nici o interdictie cu privire la fizioterapie. Numai "baile" care contin iod (apa de mare. de ex.) nu sunt permise si asta doar inainte de un eventual tratament cu I131 sau scintigrafie. In rest, nu sunt restrictii.
1
16-09-2018, ora 18:42
Cristina Haoran
Nu este medic/terapeut
Cristina Haoran
Anamiha17, până la analizele viitoare, markerii tumorali pot scădea spontan, până la a fi nedozabili. După cum scrisesem şi eu înainte să te internezi, analizele markerilor tumorali se urmăresc în timp. Cele tranşante vor fi cele făcute la mai multe luni de la tratamentul cu iod radioactiv, şi cele mai revelatoare sunt de regulă pe un TSH stimulat.

Interesant este că la tine, la analizele făcute după iod pe un TSH nestimulat, anti-tiroglobulina a fost 13. Iar la analizele făcute pe un TSH stimulat, la Parhon, anti-tiroglobulina era <0, 9. La Synevo 10 cred că este limita minimă sub care aparatul lor nu mai dozează anti-tiroglobulina (deduc asta din analizele mele de la Synevo, când la anti-tiroglobulină scria <10). Şi 0, 04 este limita minimă sub care aparatul lor nu mai dozează tiroglobulina. Pe buletinul de analize de la Synevo se specifică de fapt, în dreptul valorii tiroglobulinei, că “la pacienţii atiroidieni trebuie să fie <0.04”.

În principiu, markerii tumorali Tg şi Anti-Tg ar fi ideal să nu fie dozabili la pacienţii trataţi cu iod radioactiv. Asta este ţinta pacienţilor şi a medicilor. De aceea şi cei de la Synevo specifică pe buletinul de analize că “la pacienţii atiroidieni trebuie să fie <0.04” (adică sub limita la care poate doza aparatul lor). Iar dacă markerii tumorali rămân dozabili (ambii sau unul din ei) după iod radioactiv, înseamnă că mai există ţesut tiroidian posibil malign în corp şi în acest caz este de preferat ca markerii tumorali să fie cât mai mici.

Valorile markerilor tăi, deşi dozabile, sunt mici (mai ales pentru un nodul care avea diametrul de 5 cm, dacă reţin bine), şi aşa cum am mai scris, pot scădea spontan până la analizele viitoare. Asta îţi şi doresc, căci e mai simplu pentru pacienţi să nu-şi mai pună probleme când fac analizele markerilor tumorali: “or fi crescut?” / “or fi scăzut?”. Pacienţii cu markeri tumorali nedozabili nu se mai preocupă de un posibil trend de creştere a tiroglobulinei mai târziu.

Prezenţa anticorpilor tiroglobulinei (la pacienţii cu Anti-Tg dozabilă) poate genera în unele cazuri interferenţe la determinarea tiroglobulinei: când centrul unde se recoltează analizele foloseşte metoda imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă, prezenţa Anti-Tg-ului dă automat valori ale tiroglobulinei mai mici decât cele reale, dar valorile mici de Anti-Tg nu pun de regulă probleme medicilor când interpretează valoarea tiroglobulinei. Medicii îşi pun probleme când valorile Anti-Tg-ului sunt mari (atunci interferenţa fiind şi ea mai mare, şi deci interpretarea tiroglobulinei este cu atât mai dificilă).

Pentru cei care au anticorpii tiroglobulinei dozabili după tiroidectomie totală şi tratament cu iod radioactiv, şi se întreabă ce e cu acei anticorpi, de ce sunt dozabili, care e semnificaţia lor, semnalez un articol care mie mi se pare că explică cel mai clar prezenţa anticorpilor tiroglobulinei la pacienţii trataţi de cancer tiroidian: a fost scris de profesorul endocrinolog Furio Pacini şi publicat în 1988 cu titlul "Thyroglobulin autoantibodies in thyroid cancer: Incidence and relationship with tumour outcome". În acel articol Pacini a scris clar: pozitivitatea Anti-Tg-ului indică persistenţa bolii.

Am mai citit şi despre un studiu realizat în 2015 de medicii de la Institutul Parhon pe 890 de pacienţi şi publicat în engleză, al cărui obiectiv era de asemenea să evalueze incidenţa interferenţelor Anti-Tg-ului dozabil la determinarea Tg-ului. Şi studiul de la Parhon menţiona valorile fals negative / fals pozitive date de prezenţa antitiroglobulinei. Pentru cei interesaţi, aici este link-ul unde pot citi despre studiul făcut la Parhon, în engleză: https://www.academia.edu/30880967/BNMC-Purice_M_correlation_Tg-scinty

Studiul de la Parhon a fost sintetizat astfel: "We found in 9% of patients the presence of strong positive AntiTg, interfering with the Tg assay and underestimating serum Tg levels. From 890 patients sera, in 79 % Anti TgAb were < 35 mUI/ml (negative value), 8 % were equivocal (35-65%) and 12 % were strongly positive ( >65 mUI/ml). Conclusions: Detectable or elevated Tg concentrations most often correlate with 131I uptake, allowing identification of local or metastatic disease persistence/recurrence. However we identified 5% of DTC patients with discordant findings of high Tg measurement and negative 131I WBS, suggesting radioidine refractory remnant thyroid tissue. Interferences of positive Anti TgAb on Tg interpretation were significant even when using high sensitivity assays. Testing different Tg assays, as well as further investigating with different imaging modalities (CT, 131I SPECT/CT, 18F FDG PET/CT) are needed to exclude false negative/false positive Tg or WBS."
1
17-09-2018, ora 10:29
Cristina Haoran
Nu este medic/terapeut
Cristina Haoran
Poate părea paradoxal, dar markerii tumorali uşor crescuţi după tratamentul cu iod radioactiv este ceva comun la mulţi pacienţi: izotopii radioactivi trimit sângele în circulaţie, îl stimulează. Se poate citi despre asta şi pe internet. Nu ştiu dacă eu m-am exprimat în modul cel mai clar, scriu din ce îmi amintesc...
0
18-09-2018, ora 14:39
Trei
Nu este medic/terapeut
Trei
Salutare,
Pt tratamentul cu iod (pe care eu il voi face la sfarsitul lunii octombrie, la Cluj), am primit de la medicul endocrinolog o lista cu indicatii despre alimentele pe care sa le evit inainte de tratament si o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le iau la mine cand merg acolo. Totusi am cateva intrebari, daca ma poate ajuta cineva care a facut tratament de curand:
- indicatiile legate de alimente nu par foarte stricte, se refera mai ales la evitarea fructelor de mare si a unei liste lungi de pastile; am citit insa pe forumul asta despre persoane care au evitat orice aliment din comert, din cauza ca sunt facute cu sare iodata si aveau o lista scurta de alimente care pot fi consumate. Cat de stricta e dieta inainte de iod si ce contine?
- am mai citit ca o sa primesc de la spital prosoape pt dusurile dese, insa ar trebui sa am cateva si cu mine; cate prosoape sa iau? Ce altceva sa mai iau? Ceva de mancare, apa?
- in ce consta izolarea dupa iesirea din spital si cat dureaza? Eu am un copil de un an si mi-as dori sa nu-l afectez cu nimic. E nevoie sa stau in alta parte? Sau e de ajuns sa nu-l pup/ating?
Multumesc anticipat. Daca mai aveti vreo informatie legat de asta, va rog sa-mi spuneti.
0
18-09-2018, ora 14:54
steliana v.
Nu este medic/terapeut
steliana v.
Buna ziua.
Imi poate spune cineva la cat timp de la iod se mai face schintigrafie de control? Am facut iod in februarie si la controlul din iulie s au vazut adenopatii, iar pe mine ma doare gatul in zona ganglionilor de cam mult timp.
Cristina Haoran, si eu am Anti-Tg 12 dar mi s a spus ca e in regula.Poate sunt eu suspicioasa dar simt ca ceva nu e bine. La Parhon m a chemat tocmai in februarie 2020.
0
18-09-2018, ora 15:30
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Markerul tumoral este tiroglobulina, anticorpii sunt markeri de autoimunitate.
Postati si limitele laboratorului atunci cand vreti sa lamuriti analizele.
0
19-09-2018, ora 12:17
Anamiha17
Nu este medic/terapeut
Anamiha17
Bună ziua, dna Cristina haoran la synevo anti tiroglobulina a ieșit într-adevăr 13, dar la limita scria <115 nu 10 ca la dvs. În cazul asta, la mine mai e dozabila anti Tg? La Tg a ieșit 0, 14 iar la limita era specificat pt pacienți atiroidieni <0, 04, însă am înțeles de la blutux ca fiind pe tratament cu eutirox valoarea este mai mare, dacă as fi făcut analiza pe intrerupere, valoarea ar fi fost mai mica, probabil sub 0, 04.
0
19-09-2018, ora 13:51
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Ai inteles invers, mai citeste odata ce am scris, uite aici interpretarea TG de la cea mai mare clinica de cercetare din America

https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/62749

Daca nu stii engleza, foloseste Google Translate.

Interpretarea o fac medicii nu laboratoarele sau nu stiu ce doamne.
0
19-09-2018, ora 15:44
Anamiha17
Nu este medic/terapeut
Anamiha17
Da, chiar am înțeles pe dos. Mulțumesc pt link.
0
19-09-2018, ora 16:27
fran57
Nu este medic/terapeut
fran57
StelianaV.ce spuneam eu ca si pe mine m-a chemat la Parhon peste 2 ANI..!!!!!.E posibil asa ceva ? Un pacient cu cancer???!!!.Eu zic sa nu stai pana atunci..Cred ca in Romanica noastra se incalca tot ce e protocol pt pacientii cu cancer.
S-ar putea sa te doara ganglionii ca side efect in urma iodului.Si mie mi s-au umglat cat o mandarina si s au intarit de nu puteam casca gura.Si asta dupa 7-8 luni de la iod.
Dar...nu neglija controalele..cel putin in primii ani dupa diagnostic se fac la 3 luni.
0
19-09-2018, ora 16:34
fran57
Nu este medic/terapeut
fran57
Ma refeream la ecograf si analize de sange..chiar cu tratament.Scintigrafia cred ca o data pe an cel putin.Stiu ca valoarea tiroglobulinei nu este ff corecta cu tsh supresat dar daca se vede o tedinta de crestere( cum am avut eu ) e clar ca nu e bine.
Dar Blue Tux stie cel mai bine.
Mie mi se face tg o data la 3 luni cu tsh supresat pt a vedea tendinta de crestere sau scadere.
0
19-09-2018, ora 17:15
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
La Parhon se face ceea ce tine de medicina nucleara la aceasta sectie, tratament si scintigrafii cu trasor radioactiv. Managementul urmaririi bolii si deciziile de interventie trebuie luate de endocrinologul curent care, in unele cazuri, te retrimite la sectia de medicina nucleara sau chirurgie. Unii prefera sa stea la cozi interminabile tot la medicina nucleara pentru decizii endocrinologice, e alegerea pacientului. Pentru o urmarire atenta, eco, reglare markeri de tiroida, masurare markerul tumoral si de autoimunitate e recomandat un endocrinolog curent foarte bun, mai ales pentru eco.
Managementul urmaririi bolii difera in functie de grupa de risc unde e incadrat pacientul.
0
19-09-2018, ora 23:49
fran57
Nu este medic/terapeut
fran57
Da..inteleg.E ff logic ce zici Blue Tux.Dar cand apate ceva suspect cum faci? Eu..pur si simplu nu am putut sa devansez programarea..asa ca m -am dus personal peste dr..am asteptat o zi ontreaga sa ma primeasca si apoi am primit o morala de zile mari ca vin fara programare..
Cred ca am povestit ca dupa prima operatie am fost la Cluj iar acolo doctorita cea renumita mi a zis sa tin legatura numai cu ea..sa nu merg la mai multi doctori pt ca ea e singura care monitorizeaza pacientii.De aceea s3 trimit prin fax rezultatele analizelor.Totu-i un haos..nimeni nu mai stie la ce doctor sa mearga : endocrinolog..oncolog..etc.Nu vom rezolva nimic daca tot timpul vom fi de acord cu greselile altora.Cate vieti trebuie sa se termine pana cand se va pune sistemul sanitar pe o linie pentru pacienti???
0
20-09-2018, ora 07:37
steliana v.
Nu este medic/terapeut
steliana v.
Buna dimineata ! Cata dreptate ai Fran57! Nu am stat degeaba pt ca ma doare gatul destul de tare si se duce durerea in urechi. Am indraznit sa merg si la Fundeni pt o alta parere dar d na doctor Zamfirescu nu m a primit pe motiv ca am fost intai la Parhon. Am vrut sa ma programez la Parhon si deocamdata nu au voie sa mai faca programari la d nul doctor Goldstain, nu am inteles de ce.La ultimul control din 10 iulie a spus ca sunt adenopatii care trec dar nu au trecut.La fel si endocrinologul care.nu inteleg de ce nu a facut o eco sa vada daca e in regula.Amandoi m au trimis la orl. OK saptamana viitoare voi merge si la orl, inca o data. Chiar nu stiu unde sa ma mai duc, stiu doar ca nu ma simt bine.
Blutux, asa este cu Tg -ul, limita este <115.Multumesc pt precizari.
1
21-09-2018, ora 04:54
Lesic
Nu este medic/terapeut
Lesic
Salutare Blutux. Am incercat să fac o inscriere la clinica privată pentru o ultrasonografie cu Dopler a ganlionilor limfatici cervicali şi doamna care conduce cu clinica a spus că mai rezonabil şi o diagnoză mai precisă ar fi MRI a zonei cervicale. Apelez la sfatul D-voastra Blutux. Ar trebui să efectuez această investigaţie şi ce risc ar apărea după un an de la intervenţie?Multumesc
0
21-09-2018, ora 05:57
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Riscul este de revenire a bolii in ganglionii regionali, Metodele imagistice, de obicei ecografia cervicala, pot semnala ganglionii suspecti, dar diagnosticul va fi stabilit numai prin biopsie. RMN sau CT reprezinta o alternativa, mai ales inainte de eventuala eliminarea chirurgicala.
0
21-09-2018, ora 06:46
Lesic
Nu este medic/terapeut
Lesic
Multumesc Blutux. La USG din luna mai anul acesta a fost următoarea descriere:"There are multiple lymph nodes noted bilateraly. Most prominent on the left side with the largest having at maximum diameter of 1.3 cm.Pot afla cît de des se efectuiaza USG pentru a vedea daca se maresc ori nu.Ma simt derutată.
0
21-09-2018, ora 13:35
blutux
Nu este medic/terapeut
blutux
Depinde cum arata ganglionii. Dureaza si 6 luni pana se retrag cei infectiosi. Daca persista si sunt suspecti ecografic, de ex. vascularizare periferica sau mixta, atunci trebuie biopsie.
0
24-09-2018, ora 15:40
Tix35
Nu este medic/terapeut
Tix35
Buna ziua. Sunt de doua saptamani la regimul sarac in iod si fara eutirox. (carcinom papilar ).
Astazi mi-a crescut foarte mult pulsul 120 bpm fara sa fac nici un efort fizic, v-ati mai comfruntat cu astfel de stari in perioada regimului ?
0
27-09-2018, ora 12:06
nico2610
Nu este medic/terapeut
nico2610
Dragii mei azi am primit rezultatele la markerii tumorali.Nu am mai scris de mult aici dar v- am urmărit tot timpul. Sunt 2 ani și jumătate de la operatie timp in care mi s-a tot schimbat doza de euthyrox pt că nu se stabilizează deloc. Ba este prea mare va prea mica. Pe buletinul de analize recoltate la Parhon scrie așa: Tsh 92.05(l- am întrerupt 3 săpt)ATG <0.9DXI interval 30-70 și TG <0.1 DXI interval 0-10. Maine merg la Dr endocrinolog sa le vadă. Multa sănătate va doresc
Adaugă un comentariu / răspuns
3508 comentarii 1 2 ..... 909192 ..... 116 117 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru tiroidă – indicații, explicații și diagnostic de laborator
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  •