Care sunt avantajele unei diete omnivore în raport cu o dietă vegană corectă?

27-10-2021
med.edu
Nu este medic/terapeut
med.edu
Un număr tot mai mare de medici și nutriționiști recomandă renunțarea sau măcar limitarea consumului de carne roșie (unii chiar și a celei albe), în frunte cu OMS.

Există vreun avantaj al consumului de lactate, ouă și carne albă, față de o dietă vegană echilibrată și care coține micronutrienții ce lipsesc sau sunt insuficienți în alimentele de origine vegetală?
3 comentarii
1
06-12-2021, ora 14:27
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Atât dieta omnivoră sau cea vegetariană (ovo, lacto, pesco) care respectă principiile unei alimentații sustenabile, suficiente, diverse, minimum-procesate, bazate predominant pe aportul de vegetale, cât și cea vegană bine condusă, care beneficiază de suplimentare și monitorizare periodică a statusului nutrițional, reprezintă opțiuni echilibrate.

Dintre cele două, cea mai avantajoasă este cea care ți se potrivește tie in functie de backgraundul cultural, religios, criteriile etice dupa care iti ghidezi alegerile, in functie de prezenta sau absenta unor afectiuni (atat dieta omnivora, cat si cea vegana pot prezenta contraindicatii in anumite afectiuni sau contexte clinice).

Ce conteaza este sa fie sustenabila pentru persoana care urmeaza oricare din aceste tipare alimentare, prietenoasa cu mediul (o dieta omnivora echilibrata poate bifa si aceasta caracteristica), suficienta din punct de vedere nutritional (fie prin aport alimentar exlusiv sau ajutata de suplimente).

De exemplu, singurul care beneficiaza de dovezi stiintifice calitative si a trecut si proba timpului, este tiparul mediteranean de alimentatie. Stilul de viata mediteranean, implicit alimentatia, reprezinta standardul in nutritie in ceea ce priveste protectia impotriva bolilor cronice si asigurarea suficientei nutritionale.

Dar din nou, cea mai buna dieta este dieta pe care o poti urma fara eforturi coplesitoare si bifeaza urmatoarele principii dpdv nutritional:
- eficienta ei pe termen lung de cel puțin 2 ani
- faciliteaza aderenta la recomandarile nutritionale: este relativ usor sa respecti principiile alimentare promovate, cerințe specifice regimului in cauza sunt realiste si sustenabile pe termen lung, integreaza alimente atractive si respecta preferintele alimentare, respectiv resursele financiare, de timp, cerintele religioase si culturale proprii
- asigura echilibru nutrițional: îndeplineste criteriile unei alimentații echilibrată și complete conform ghidurilor internationale de alimentatie populationale
- este sigura pentru sănătate: daca nu prezinta riscuri pentru sănătate, inclusiv riscul de malnutriție globală sau specifică (deficitul unui singur sau a mai multor nutrienți cauzat de aportul insuficient din dietă).

În rest, decizia este una persoanala.

Sper sa fie utile explicatiile.

Multa sanatate,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
1
19-12-2021, ora 19:44
med.edu
Nu este medic/terapeut
med.edu
Eu am întrebat care sunt concret avantajele unei diete omnivore.

Toți macro și micro nutrienții necesari prezenți în dietele omnivore sunt prezente și în o dietă vegană adecvată, cu un număr suficient de calorii și cu suplimente.

De pildă, fiindcă veni vorba de dieta mediteraneană, omega 3 din pește se poate lua din suplimente pe bază de alge (peștele de asemeni îl ia din alge) iar celelalte componente ale dietei mediteraneene sunt de origine vegetală.

Deci concret, care ar fi avantajul sau avantajele includerii alimentelor de origine animală în dietă?. Asta mai ales știind că alimentele de origine animală sunt asociate cu ateroslceroza și bolile pe care le generează (boli de inimă și circulație), precum și cu diabetul de tip II, cu cancerul de colon, de prostrată, de sân și alte câteva tipuri de cancer (carnea procesată e listată de OMS în topul carcinogenilor, împreună cu fumatul, iar carnea roșie e listată ca probabil carcinogenă)
0
06-06-2022, ora 06:22
360
Nu este medic/terapeut
360
fierul din plante nu se prea absoarbe, vitamina b12 trebuie suplimentata.
vezi nutritionfacts dot org... ai acolo informatiile necesare
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: dieta vegana

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: