Ce sa fie? vad negru pentru o fractiune de secunda

03-04-2024
AndreiRR21
Nu este medic/terapeut
AndreiRR21
De doua zile mi s-a intamplat ceva. Cam de 2, 3 ori in doua zile mi s-a intamplat sa vad negru pentru o fractiune de secunda. Nu stiu exact cum sa explic, ca si cand ai sta intr-o camera cu lumina aprinsa si pentru o fractiune de secunda e o cadere mica de tensiune electrica unde nu se stinge lumina de tot, doar e mai slaba. Sau ca si cand as tine ochii intre-reschisi pentru o fractiune de secunda. Asa am si crezut initial ca s-a intamplat, dar azi mi s-a intamplat si cand eram cu lumina stinsa. Ce ar putea fi? Multumesc!
3 comentarii
0
04-04-2024, ora 11:48
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Vederea care se întunecă temporar sau experimentarea unei pierderi scurte a vederii poate avea mai multe cauze, unele dintre ele necesitând atenție medicală imediată. Aceste episoade, deși sunt scurte, ar trebui luate în serios, mai ales dacă se repetă. Iată câteva posibile explicații:

1. Hipotensiunea ortostatică: Aceasta este o scădere bruscă a tensiunii arteriale atunci când te ridici în picioare din poziția șezândă sau culcată. Poate duce la amețeală sau chiar la o scurtă pierdere a vederii, deoarece fluxul sanguin către creier este temporar redus.

2. Insuficiența vertebrobazilară: Aceasta implică un flux sanguin insuficient în partea din spate a creierului, care este responsabilă pentru vedere, echilibru și alte funcții. Afectarea temporară a fluxului sanguin în această zonă poate cauza simptome vizuale scurte.

3. Ocluzia arterei retiniene: Este o blocare a arterelor care furnizează sânge retinei. Chiar și o blocare temporară poate cauza pierderea scurtă a vederii.

4. Migrena cu aura: Unele persoane experimentează o „aură” vizuală înainte de debutul migrenei, care poate include scintilații de lumină, pete oarbe sau chiar pierderea temporară a vederii.

5. Probleme oculare: Anumite condiții oculare, inclusiv glaucomul cu unghi închis și dezlipirea de retină, pot cauza simptome vizuale alarmante și necesită evaluare medicală urgentă.

Dacă experimentezi astfel de episoade, este important să consulți un medic cât mai curând posibil. Un medic generalist sau un oftalmolog te poate ajuta să determini cauza acestor episoade prin evaluări detaliate și teste specifice. În funcție de cauză, tratamentul poate varia de la ajustări ale stilului de viață și medicamente la intervenții chirurgicale, în cazurile mai grave. Nu amâna consultul medical, mai ales dacă simptomele persistă sau se agravează.
0
05-04-2024, ora 12:32
AndreiRR21
Nu este medic/terapeut
AndreiRR21
Pareri de la altcineva? Ai-ul m-a speriat rau de tot. Nu mi s-a intamplat des ce am descris, ieri nu mi s-a intamplat deloc de ex. Nici alte simptome nu am.
1
07-04-2024, ora 07:20
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Simptomele pe care le descrieți pot să apară din mai multe cauze.

Dacă ați avut ȘI senzație de amețeală sau semi-leșin înainte împreună cu problemele de vedere - ar putea indica o problemă de neuro sau cardio.

Dacă în timpul simptomelor (când vedeți negru) pulsul este foarte mare sau, dimpotrivă, foarte mic, sau dacă tensiunea este foarte mică, ar putea arăta o problemă de cardio. Bineînțeles, dacă este hipertensiune este clar.

Dacă după ce ați văzut negru a urmat un episod de durere de cap - ar putea fi migrenă - ține de neuro.

Dacă problema este la un singur ochi, poate indica mai curând o problemă de oftalmologie.
Glaucomul cu unghi închis (despre care scria mai sus) este cu durere de ochi, și de cele mai multe ori la un singur ochi - nu pare să fie cazul dumneavoastră.
Dezlipirea de retină apare tot la un singur ochi, aproape întotdeauna - iarăși nu seamănă cu simptomele dumneavoastră.
Dar dacă aveți peste 35 de ani sau purtați ochelari - mergeți la un consult de oftalmologie.

Dacă simptomele sunt la ambii ochi, ar putea fi o cauză generală (neuro etc).

Dacă simptomele apar când întoarceți brusc capul, ar putea fi insuficiența vertebro-bazilară (din cauza artrozei la coloana vertebrală sunt comprimate arterele care merg la creier - de obicei apare la pacienți în vărstă, cu artroză de coloană.


Nu trebuie să vă speriați de tot ce scriu AI-urile, este foarte posibil să nu fie mare lucru. Dar ideea de bază ar fi să se estimeze riscul și să se prevină, dacă este cazul, accidentele vasculare cerebrale pe viitor. Desigur, este greu de spus de la distanță - trebuie ținut cont și de alte simptome și de factorii de risc (vârstă, fumat, colesterol, glicemie, greutate etc).

Mergeți la un consult de medicină internă (sau la medicul de famiilie, dacă vă consultă în persoană).

Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.