Cum se vindeca bulimia

15-09-2018
dinur
Nu este medic/terapeut
dinur
Buna seara,

As vrea sa va intreb daca exista exemple concrete si reale la noi in tara de vindecare a bulimiei. Dupa cat timp se poate spune ca esti vindecat? Intreb pentru ca in decursul mai mult de 7 ani am incercat diverse tipuri de tratament. Terapie cognitiv comportamentala, psihanaliza, hipnoterapie si prozac prescris de medicul psihiatru. Prozacul l-am luat timp de 2 ani si jumatate si am observat ca are un efect invers. Starile de depresie se accentuasera, mancam mai mult si imi pasa mai putin, deci ma ingrasam. Devenisem pur si simplu nepasatoare in multe aspecte ale vietii. Am renuntat la el si mi-am mai revenit. Am episoade de depresie cand ma simt foarte singura, fara sens in viata si am dorinta de moarte, dar acestea intervin dupa episoadele de mancat excesiv care se intampla invariabil de 2/3 ori pe saptamana. Am incercat sa renunt la zahar, care este un trigger si la carbohidratii simpli, dar durata maxima de succes este de 1 saptamana. Am citit despre abordarea revenirii prin rationament. Avand in vedere ca avem un creier animalic si unul superior, neocortexul, care poate crea obiceriuri noi si astfel poate elimina obiceiul bulimic prin rationament, deci invingerea impulsurilor "animalice" de a manca peste masura. Concluzia fiind ca in stadiul asta, dupa atatia ani si tratamente, bulimia mea este un obicei. Si cred ca este, dar nu e simplu sa scap pur si simplu de el. Imi stric orice echilibru dupa 1 saptamana. Exista oameni la noi in tara care pot spune sincer ca s-au vindecat de asa ceva? Mi-as dori sa stiu unde gresesc si daca am vreo sansa sa fiu normala. Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
6 comentarii
0
16-09-2018, ora 13:41
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

De-alungul timpului am tratat persoane cu astfel de probleme; unele au reusit sa-si depaseasca problemele, altele nu. Nu cred ca exista o solutie sau o abordare potrivita oricui/tuturor. Cred ca este vorba de fiecare persoana in parte, de niste conditii, de o anume istorie de viata etc.
Cu alte cuvinte exista persoane care au reusit sa invinga bulimia si persoane care nu au reusit. Conteaza mai putin. Conteaza ce sunteti dumneavoastra dispusa sa faceti. Nimeni nu detine adevarul absolut, nici un psihiatru si nici un psihoterapeut.
Din ce descrieti prozacul nu a fost cea mai potrivita alegere; mai exista insa nenumarate alte medicamente care dau rezultate bune.
Poate ca psihoterapeutii cu care ati lucrat au scapat din vedere ceva mai profund ce sta la baza comportamentului alimentar: relatia pe care o aveti cu mancarea, dependenta de aceasta si asteptarea pe care o aveti de la mancare, etc.
Mai exista si perspectiva mediului in care traiti, a activitatilor pe care le aveti. Exista nenumarate situatii in care mediul intretine tulburarea; adica indiferent ce se intampla in terapie, daca acasa aveti acelasi mediu toxic nu veti obtine prea multe lucruri etc.
0
28-09-2018, ora 15:11
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Care sunt momentele in care apare mancatul compulsiv Dinur?
Exista momente in care reusesti sa te stapanesti?
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
01-10-2018, ora 18:19
dinur
Nu este medic/terapeut
dinur
Va multumesc pentru raspuns. De cele mai multe ori mancatul compulsiv apare in momentele de oboseala. Atunci pierd orice motivatie.
0
12-10-2018, ora 00:58
Evra
Nu este medic/terapeut
Evra
Salut! Povestea mea e lunga...totul a inceput in urma cu 11 ani cu anorexie care mai apoi a devenit bulimie. Tipic:( Am incercat mereu numeroase tipuri de terapii si tratamente medicamentoase pe parcursul celor 9 ani(9 ani de bulimie care au urmat celor doi ani de anorexie) Ultime doua incercari au avut loc in clinici specializate din Germania. As dori sa iti povestesc mai multe. Poate te ajuta cu ceva. Daca doresti lasa-mi o adresa de mail. Numai bine!
0
22-10-2018, ora 20:17
dinur
Nu este medic/terapeut
dinur
Buna! Mailul meu este ralucaioana.dinu@gmail.com. Mi-ar placea sa stau de vorba cu tine. Scrie-mi, te rog, daca vezi mesajul meu.
0
31-10-2018, ora 15:52
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Prozac-ul nu e prea eficace in controlul actiunilor compulsive. Exista antidepresive ce au dovedit o eficacitate mai buna. Ai putea incerca, pentru cel putin 3 luni, o noua combinatie: un antidepresiv modern si un nou psihoterapeut. Dupa cum ai observat si tu Dinur, e posibil ca motivatia sa fie cheia schimbarii in cazul tau.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul