Despre Risperidona
Bună ziua! Am început tratatamentul cu Rispen și am o stare foarte depresiva. Acest medicament provoacă depresie, dar de ingrasat îngrașă? Ce experienta ați avut cu el?
13 comentarii
Bună ziua!
Rispen, cunoscut și sub denumirea de risperidonă, este un antipsihotic atipic utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv schizofrenia, tulburările de spectru autist, tulburarea bipolară și alte afecțiuni psihiatrice. Unele dintre efectele secundare ale acestui medicament pot include atât modificări ale dispoziției, cât și creșterea în greutate.
Risperidona și starea depresivă
Deși risperidona este utilizată în mod obișnuit pentru a reduce simptomele psihotice și a stabiliza dispoziția, există cazuri în care poate cauza o stare de depresie, apatie sau alte modificări ale dispoziției. Aceasta poate fi o reacție adversă la medicament și poate varia ca intensitate de la o persoană la alta. Dacă simptomele depresive sunt intense sau persistente, este important să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece ajustarea dozei sau schimbarea medicației ar putea fi necesare.
Risperidona și creșterea în greutate
Creșterea în greutate este un efect secundar cunoscut și relativ frecvent al tratamentului cu risperidonă. Acest fenomen apare din mai multe cauze, inclusiv:
- Creșterea apetitului: Risperidona poate stimula apetitul, determinând un aport mai mare de alimente.
- Modificări metabolice: Antipsihoticele atipice, cum este și risperidona, pot influența metabolismul glucozei și al lipidelor, crescând astfel riscul de creștere în greutate și chiar de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 în cazurile tratamentului de lungă durată.
Ce puteți face
Pentru a reduce riscul de creștere în greutate, vă recomand următoarele măsuri:
1. Menținerea unei diete echilibrate și sănătoase: Alegeți alimente bogate în nutrienți, dar sărace în calorii, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe și cerealele integrale.
2. Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice, fie ele ușoare (plimbări zilnice), fie moderate, pot contribui semnificativ la controlul greutății.
3. Monitorizarea greutății: Păstrați o evidență a greutății și discutați cu medicul dacă observați modificări rapide sau neobișnuite.
Dacă observați o creștere semnificativă în greutate sau dacă starea depresivă continuă, consultați medicul curant pentru o eventuală ajustare a tratamentului.
Rispen, cunoscut și sub denumirea de risperidonă, este un antipsihotic atipic utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv schizofrenia, tulburările de spectru autist, tulburarea bipolară și alte afecțiuni psihiatrice. Unele dintre efectele secundare ale acestui medicament pot include atât modificări ale dispoziției, cât și creșterea în greutate.
Risperidona și starea depresivă
Deși risperidona este utilizată în mod obișnuit pentru a reduce simptomele psihotice și a stabiliza dispoziția, există cazuri în care poate cauza o stare de depresie, apatie sau alte modificări ale dispoziției. Aceasta poate fi o reacție adversă la medicament și poate varia ca intensitate de la o persoană la alta. Dacă simptomele depresive sunt intense sau persistente, este important să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece ajustarea dozei sau schimbarea medicației ar putea fi necesare.
Risperidona și creșterea în greutate
Creșterea în greutate este un efect secundar cunoscut și relativ frecvent al tratamentului cu risperidonă. Acest fenomen apare din mai multe cauze, inclusiv:
- Creșterea apetitului: Risperidona poate stimula apetitul, determinând un aport mai mare de alimente.
- Modificări metabolice: Antipsihoticele atipice, cum este și risperidona, pot influența metabolismul glucozei și al lipidelor, crescând astfel riscul de creștere în greutate și chiar de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 în cazurile tratamentului de lungă durată.
Ce puteți face
Pentru a reduce riscul de creștere în greutate, vă recomand următoarele măsuri:
1. Menținerea unei diete echilibrate și sănătoase: Alegeți alimente bogate în nutrienți, dar sărace în calorii, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe și cerealele integrale.
2. Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice, fie ele ușoare (plimbări zilnice), fie moderate, pot contribui semnificativ la controlul greutății.
3. Monitorizarea greutății: Păstrați o evidență a greutății și discutați cu medicul dacă observați modificări rapide sau neobișnuite.
Dacă observați o creștere semnificativă în greutate sau dacă starea depresivă continuă, consultați medicul curant pentru o eventuală ajustare a tratamentului.
Dar Trittico modifica greutatea/da pofta de mâncare? Acela mi-a fost prescris pt. insomnie și depresie.
Rispenul poate proca depresie, da.
Daca il luati pentru psihoza trebuie sa il schimbati, nu doar sa renuntati la el ca va revine psihoza.
Daca il luati pentru psihoza trebuie sa il schimbati, nu doar sa renuntati la el ca va revine psihoza.
Eu iau risperidona de 5 ani, și în 5 ani am luat cam 15 kg.Nu mi da pofta de mâncare.
Din pct meu de vedere îngrașă moderat în raport cu alte antipsihotice.
Din pct meu de vedere îngrașă moderat în raport cu alte antipsihotice.
Eu am luat 1.5ml dar nu mi-a dat depresie doar somnolenta si ma afecta putin cognitiv, memoria in special.
Mie îmi provoacă stări foarte depresive și insomnie de 3 săptămâni de când o iau. Abia își fac efect și pastilele de somn.
Incercati Abilify. Toate ingrasa. Se spune ca Abilify nu ingrasa unele persoane si nu e sedativ.
Abilitfy intr-adevar nu sedeaza si poti gandi mai clar si chiar lucra binisor cu e.
Ca ingrasa sau nu, nu as baga mana in foc.
Eu m-am ingrasat dar in paralel am facut si un tratament cu B-uri pentru reglarea homocisteinei in urma caruia mi-a crescut pofta de mancare si am ramas cu rezistenta la insulina si m-am ingrasat 20kg.
Nu pot spune 100%sigur daca si Abilify-ul a influentat sau nu. Acum inclin tot mai tare sa cred ca daca a influentat a fost intr-o mica masura deoarece cu B-urile si acum daca iau unul imi creste pofta de mancare foarte tare in ziua aceea.(Eu am o forma de trombofilie).
Ca ingrasa sau nu, nu as baga mana in foc.
Eu m-am ingrasat dar in paralel am facut si un tratament cu B-uri pentru reglarea homocisteinei in urma caruia mi-a crescut pofta de mancare si am ramas cu rezistenta la insulina si m-am ingrasat 20kg.
Nu pot spune 100%sigur daca si Abilify-ul a influentat sau nu. Acum inclin tot mai tare sa cred ca daca a influentat a fost intr-o mica masura deoarece cu B-urile si acum daca iau unul imi creste pofta de mancare foarte tare in ziua aceea.(Eu am o forma de trombofilie).
Am luat și Abilify și pe lângă ca m-am simțit foarte rău de la el (agitație, insomnie dureri de cap, dureri de ochi, dureri in urechi etc.) îmi dădea și o pofta de mâncare groaznica asa ca am renunțat la el. Cred ca o sa rămân pe Risperidona ca asta nu îmi da pofta de mâncare.
Poate va da medicul un antidepresiv pe langa Risperidona. El va cunoaste cazul mai bine.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 5Efecte adverse - Tranxene... recomandati-mi un alt medicament
- 6cine a luat rivotril si cum l-a suportat?
- 2Olanzapina se ia si la pranz?
- 7Eglonyl - are ca efecte secundare oprirea menstruatiei?
- 6Exista antipsihotice fara efecte secundare ca amenoreea?
- 19Continuare tratament antipsihotic, 2 psihiatri, 2 pareri diferite
- 10Leponexul ingrasa?
- 7Abilify injectabil
- 1Romparkin
- 94Se poate scapa de Abilify de 10 de tot?
- 3Leponex
- 17Criza de medicamente antipsihotice din cauza războiului
- 6Quetiapina
- 10Mai ia cineva (Parnido) Paliperidona sau care a luat in trecut?
- 9Se mai găsește Zyprexa (olanzapina originală)?!
- 1Aripiprazol in sarcina
- 2Stiti o firma care poate aduce antipsihotice din strainatate?
- 1A luat cineva Ziprasidona?
Mai multe informații despre: antipsihoticele
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: