Despre Risperidona

08-11-2024
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Bună ziua! Am început tratatamentul cu Rispen și am o stare foarte depresiva. Acest medicament provoacă depresie, dar de ingrasat îngrașă? Ce experienta ați avut cu el?
13 comentarii
0
08-11-2024, ora 13:12
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua!
Rispen, cunoscut și sub denumirea de risperidonă, este un antipsihotic atipic utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv schizofrenia, tulburările de spectru autist, tulburarea bipolară și alte afecțiuni psihiatrice. Unele dintre efectele secundare ale acestui medicament pot include atât modificări ale dispoziției, cât și creșterea în greutate.

Risperidona și starea depresivă

Deși risperidona este utilizată în mod obișnuit pentru a reduce simptomele psihotice și a stabiliza dispoziția, există cazuri în care poate cauza o stare de depresie, apatie sau alte modificări ale dispoziției. Aceasta poate fi o reacție adversă la medicament și poate varia ca intensitate de la o persoană la alta. Dacă simptomele depresive sunt intense sau persistente, este important să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece ajustarea dozei sau schimbarea medicației ar putea fi necesare.

Risperidona și creșterea în greutate

Creșterea în greutate este un efect secundar cunoscut și relativ frecvent al tratamentului cu risperidonă. Acest fenomen apare din mai multe cauze, inclusiv:

- Creșterea apetitului: Risperidona poate stimula apetitul, determinând un aport mai mare de alimente.
- Modificări metabolice: Antipsihoticele atipice, cum este și risperidona, pot influența metabolismul glucozei și al lipidelor, crescând astfel riscul de creștere în greutate și chiar de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 în cazurile tratamentului de lungă durată.

Ce puteți face

Pentru a reduce riscul de creștere în greutate, vă recomand următoarele măsuri:

1. Menținerea unei diete echilibrate și sănătoase: Alegeți alimente bogate în nutrienți, dar sărace în calorii, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe și cerealele integrale.
2. Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice, fie ele ușoare (plimbări zilnice), fie moderate, pot contribui semnificativ la controlul greutății.
3. Monitorizarea greutății: Păstrați o evidență a greutății și discutați cu medicul dacă observați modificări rapide sau neobișnuite.

Dacă observați o creștere semnificativă în greutate sau dacă starea depresivă continuă, consultați medicul curant pentru o eventuală ajustare a tratamentului.
0
08-11-2024, ora 15:27
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Dar Trittico modifica greutatea/da pofta de mâncare? Acela mi-a fost prescris pt. insomnie și depresie.
0
08-11-2024, ora 17:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Rispenul poate proca depresie, da.
Daca il luati pentru psihoza trebuie sa il schimbati, nu doar sa renuntati la el ca va revine psihoza.
0
09-11-2024, ora 19:29
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Eu iau risperidona de 5 ani, și în 5 ani am luat cam 15 kg.Nu mi da pofta de mâncare.
Din pct meu de vedere îngrașă moderat în raport cu alte antipsihotice.
0
23-11-2024, ora 16:25
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Eu am luat 1.5ml dar nu mi-a dat depresie doar somnolenta si ma afecta putin cognitiv, memoria in special.
0
24-11-2024, ora 14:36
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Mie îmi provoacă stări foarte depresive și insomnie de 3 săptămâni de când o iau. Abia își fac efect și pastilele de somn.
0
24-11-2024, ora 15:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Schimbati-o.
0
24-11-2024, ora 16:40
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Îmi e frica ca ma îngraș de la altceva.
0
24-11-2024, ora 18:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Incercati Abilify. Toate ingrasa. Se spune ca Abilify nu ingrasa unele persoane si nu e sedativ.
0
24-11-2024, ora 19:35
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Abilitfy intr-adevar nu sedeaza si poti gandi mai clar si chiar lucra binisor cu e.

Ca ingrasa sau nu, nu as baga mana in foc.

Eu m-am ingrasat dar in paralel am facut si un tratament cu B-uri pentru reglarea homocisteinei in urma caruia mi-a crescut pofta de mancare si am ramas cu rezistenta la insulina si m-am ingrasat 20kg.

Nu pot spune 100%sigur daca si Abilify-ul a influentat sau nu. Acum inclin tot mai tare sa cred ca daca a influentat a fost intr-o mica masura deoarece cu B-urile si acum daca iau unul imi creste pofta de mancare foarte tare in ziua aceea.(Eu am o forma de trombofilie).
0
25-11-2024, ora 06:51
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Am luat și Abilify și pe lângă ca m-am simțit foarte rău de la el (agitație, insomnie dureri de cap, dureri de ochi, dureri in urechi etc.) îmi dădea și o pofta de mâncare groaznica asa ca am renunțat la el. Cred ca o sa rămân pe Risperidona ca asta nu îmi da pofta de mâncare.
0
25-11-2024, ora 12:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Poate va da medicul un antidepresiv pe langa Risperidona. El va cunoaste cazul mai bine.
2
25-11-2024, ora 13:51
Mirela1989
Nu este medic/terapeut
Mirela1989
Va multumesc pentru raspunsuri.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul