Diabetul se face de la dulciuri?

10-05-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Am 127 kg și mănânc dulciuri de când mă știu.Am 26 de ani.De vreo săptămână m-am lăsat de dulciuri și de sucuri.Ce șanse am sa fac Doamne ferește diabet?De la ce se face?Glicemia îmi iese normala dar nu era zi sa nu mănânc mult dulce..
Beau multa apa pentru că mi se usucă gura și mi se face sete..
6 comentarii
0
02-09-2020, ora 04:25
Cristi1999
Nu este medic/terapeut
Cristi1999
Poti sa cresti sensibilitatea la insulina
Rezistenta la insulina=diabet
Inlocuieste dulciurile, painea si fainoasele cu cereale integrale si alti carbohidrati complecsi
Bea multa, dar multa apa! Daca nu te hidratezi, tinzi sa retii apa in corp exact ca o camila care din cauza mediului in care traieste(desert), retine apa automat
Redu din sare, consuma citrice si ceaiuri de catina si macese
Sunt bogate in viramina c care are rol diuretic
Consuma mere, pere, morcovi, prune ca au efect laxativ si iti golesc colonul de toxine (fecale)
Mananca multa varza murata daca poti, contine probiotice
Si ia si mananca seminte de in la greu, au omega3 care reduc colesterolul
0
20-01-2021, ora 19:52
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Nu conteaza ca mananci dulciuri, diabetul poate apare de la obezitate doar, nu de la dulciuri in sine, daca n-ai gene de diabet nu il faci decat daca te ingrasi exagerat.
DIabetul se face daca n-ai gene de diabet, pe fond toxic, adica de ex daca ti-ai injecta Aloxan sau Streptozotocin doamne fereste, astea-s substante care distrug celulele beta secretoare de insulina, deci nici o treaba cu dulciurile, astea se folosesc in lab ptr provocarea diabetului la soricei ptr teste.

Asa ca stai linistit, dar slabeste ! Ai prea multe Kg in plus si asta iti f cam tot organismul la o adica.
Insa iti recomand ceva, dupa dulciuri ia un glucometru si ia-ti glicemia la o ora si la doua de dupa dulciuri, la o ora trebe sa fie sub 155 si la 2 ore sub 140 ca sa fi sanatos. Exista cazuri cand desi aia de dim e buna sub 100, sa fie mare dupa mese, si atunci nu e in ordine.
Dar daca parintele de sex opus tie n-are diabet, slabe sanse sa ai.
1
26-01-2021, ora 14:42
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună ziua,

Peste 80% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 se asociaza excesului de greutate.

Desi diabetul nu se face per se in urma consumului de dulciuri, excesul de greutate este puternic corelat cu aportul de dulciuri concentrate, bauturi indulcite care aduc in organism zahar procesat, cu absorbtie rapida.

Dar la fel de bine, consumul de produse de patiserie sarate, covrigeii, covrigii, alimentele prajite, inactivitatea fizica, sedentarismul, stresul generalizat sunt factori care favorizeaza cresterea in greutate, care duce la insulino-rezistenta si in cele din urma, in functie de organism si bagaj genetic, la diabet zaharat tip 2.

Sunt numeroase variabile care duc la aparitia bolii. Insa este necesar sa verificati la medic daca simptomele declarate sunt sau nu specifice pentru diabet.

Atat pentru preventie, cat si pentru tratamentul nutritional al diabetului zaharat de tip 2, este recomandata optimizarea alimentatiei prin limitarea consumului de dulciuri procesate, evitarea bauturilor indulcite cu zahar/alcolice, surse de calorii goale.

Insa la fel de importante sunt includerea legumelor la fiecare masa si cresterea progresiva a cantitatii lor de peste zi, preferinta pentru cereale integrale in locul celor rafinate, a leguminoaselor - naut, linte, fasole boabe, mazare, pentru a asigura absorbtia lenta a carbohidratilor, „zaharul din alimente”.

Este important sa retineti ca nu doar dulciurile contin zahar. Din punct de vedere biochimc, zaharurile din alimente/carbohidratii/glucidele, pe langa zaharul tos, miere, sirop de agave si alti indulcitor, sunt reprezentate si de amidonul din cartofi, orez, paste, fainoase, leguminoase etc., cat si zaharurile din fructe si lactoza care se gaseste in mod natural in lactatele proaspete.

Prin urmare, si acestea necesita a fi consumate cu moderatie, in paralel cu creșterea gradului de activitate fizica, reducerea sedentarismului, optimizarea comportamentului alimentar - mancatul emotional, de exemplu.

Pentru mai multe informatii privind acest mit si recomandari pentru o alimentatie echilibrata, accesati link-urile de mai jos:
- https://www.romedic.ro/mit-consumul-ridicat-de-dulciuri-poate-provoca-diabet-0P33014
- https://dieta.romedic.ro/de-ce-prajiturile-si-dulciurile-concentrate-in-general-nu-sunt-bune
- https://dieta.romedic.ro/ce-inseamna-o-alimentatie-echilibrata
- https://dieta.romedic.ro/alimente-de-evitat-atunci-cand-vrei-sa-scazi-in-greutate
- https://dieta.romedic.ro/alimente-care-trebuie-evitate

Sper sa fie utile informatiile oferite si sa luati cele mai bune decizii privind alimentatia dvs.

Multa sanatate!

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
0
06-02-2021, ora 17:52
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Stiu destui oameni supraponderali care n-au nici un DZ 2, iar oameni care toata viata au fost slabi si au, insa da, multe cazuri sunt de la greutate.

Intrebare la dumneavoastra, as dori sa inteleg si eu ce se intampla (Desi poate inteleg dar ma fac ca nu), in 2007 (aveam 29 ani) cand am facut testul cu glucoza aveam asa:

Bazal: 111, eram sedentar de o viata si cu 80 Kg la 1, 7 m
30 min 155
60 min 110
120 min 88

In 2009 aveam asa, eram slab si activ la sala:

Bazal 99
30 minute 154
60 minute 183, deci in loc sa coboare ca in 2007 la o ora, a urcat mai departe !
120 minute 110, e bine ca e sub 140.

De ce la o ora urca mai sus ?! Deci de la un timp mereu la o ora era mai mare ca la 30 minute. Si culmea cand eram mai slab si activ fizic.

Am mai facut odata si cam acelasi principiu e, un 147 la 30 min si 165 la o ora, dupa care 106 la 2 ore.

In 2010 brusc ceva s-a intamplat.
La aceiasi masa de ex gogosi cu dulceata, acelasi gramaj, aveam la o ora 135-127-140, si asta in timp mereu, iar dupa 3 zile la un moment dat dupa luni de zile cu 135, BUM 220-235 la o ora ! Si de atunci asa urca mereu la o ora.
Deci a urcat enorm la o ora desi inainte nu era asa, la doua ore inca mai cobora la sub 140.

In 2016 nici la 2 ore nu mai coboara ca lumea cand am mancat paine cu dulceata acasa, e peste 140, de ex un 152 (Desi la TTGO cu o luna in urma iesise 106 la 2 ore), ce se intampla ?! Deci fara exces de greutate. Mama are diabet, imi suna ca il voi face si eu, asa-i ? Ca observ o deteriorare progresiva a glicemiilor.
Glicozilata e 4, 99-5.2, dar citisem ca nu conteaza, ci testul la 1 si 2 ore e relavant.

M-am dus la medic si a zis ca nu conteaza ca a urcat la o ora asa, pai cum nu conteaza ? Un medic a zis ca la o ora trebuie sa fie sub 155. Din moment ce la aceiasi chestie inainte era pana in 155 si acuma e peste 200, eu zic logic ca ceva se intampla.

Insulinemia si peptid C erau in ordine, ca am facut si ala la TTGO, sau poate mi se pare mie ca erau in ordine.

Ce parere aveti ?
0
08-02-2021, ora 16:20
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună ziua,

Sunt mai multe tipuri de diabet, implicit prediabet, iar de la an la an aflăm tot mai multe lucruri în ceea e privește mecanismele prin care această afecțiune apare, respectiv cum poate fi aceasta tratata.

Aici este un articol despre clasificarea diabetului: https://dieta.romedic.ro/noile-clasificari-ale-diabetului-zaharat-2018-5-tipuri

Pentru diagnosticul de diabet: glicemia pe nemancate trebuie sa fie >= cu 126 mg/dl, hemoglobina glicozilata sa fie >=6.5 si TTGO >=200 mg/dl.

Pentru incadrarea la prediabet, glicemia pe nemancate trebuie sa fie intre 100-125 mg/dl, hemoglobina glicozilata sa fie intre 100-125 si TTGO intre 140-199 mg/dl.


Variatiile glicemice apar si in functie de compozitia meselor. De exemplu in cazul gogosilor, care reprezinta o combinatie de faina, zahar si multe grasimi, in primele 3-4 ore de la consum glicemia poate fi foarte buna si la 4-5 ore sa creasca brusc. Acest lucru se intampla deoarece grasimile se digera si absorb primele, apoi cantitatea mare de carbohidrati ajunge mai tarziu in circulatie si copleseste capacitatea organismului de a secreta insulina si a tampona influxul de glucoza. Desigur, aceasta este doar una dintre explicatii.

In realitate, variatiile glicemiei sunt dependente si de alti factori pe langa greutate (exces de grasime care da rezistenta la insulina), aport de glucide de la o masa, compozitia mesei (cate grasimi, proteinem fibre ati consumat sau nu pentru a influenta absorbtia glucozei) și anume:
- de nivelul de stres
- prezenta unei infectii in organism sau a unei afectiuni care perturba metabolismul glucidic
- de cantitatea/calitatea somnului
- nivelul de hidratare
-gradul de activitate fizica desfasurat.

Ce este clar din ceea ce spuneti dvs. e ca trebuie sa monitorizati anual sau la 3 ani in functie de recomandarile medicului curant valorile glicemiei, TTGO, HbA1C, pe langa masurile de preventie clasice ce includ optimizarea parametrilor mentionati anterior.

Daca va monitorizati glicemia cu glucometrul, intr-adevar este relevanta doar valoarea dde dupa 2 ore de la masa. La o ora poate fi mare deoarece este prezenta in sange glucoza abia absorbita din alimente si care urmeaza sa fie utilizata de celule pentru energie sau stocata sub forma de depozit, fara a avea valente patologice.

In orice caz, un medic este cel mai in masura sa interpreteze analizele dvs. in vederea unui diagnostic si a stabili conduita necesara pentru a preveni/ a intarzia aparitia diabetului. Chiar si cu istoricul de diabet in familie si aceste modificari mentionate, nu reprezinta o sentinta ca veti face diabet. Insa masurile de stil de viata sanatoasa sunt necesare a fi implementate pentru a conserva starea de sanatate cat mai mult si cat mai bine.

Multa sanatate!

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
0
08-02-2021, ora 22:12
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Am inteles, insa ceva nu mi se pare in ordine totusi. Hb-ul a fost mereu pana in 5, 3. Ideea era ca la o ora indiferent de stare aveam pana in 146 orice mancam si cat mancam.
Am masurat si la 8 ore din ora in ora, am facut mai multe experimente din astea, aveti dreptate, cand e si grasime, varful nu e atins la o ora neaparat, dar din mom ce era 235, deja ajunsese, la doua ore era un 117 si s-a mentinut asa cam, pana s-au terminat carbo de metabolizat caum 45-50 g/ora.
Acum o sapt la analize a iesit 4, 99 Hb-ul si 106 glicemia bazala.

Medicii au zis ca daca la glucoza a iesit sub 140 la 2 ore e bine, ultimul TTGO l-am facut la 1 sept 2016 si a fost 96 bazal adica sub 100, si 106 la 2 ore, la o ora era 165.
La lab era 106 la 2 ore, pe glucometru era 125.
Nu prea mai am chef sa fac iara TTGO, medicul a recomandat dupa 1 sau 2 ani sa-l refac, nu l-am mai refacut.
Oricum sunt cam papacios asa, si nu prea m-as putea abtine de la mancare decat in limita sa nu ma ingras.
Acum la 1, 7 m, am 71 Kg.

Un medic mi-a zis ca cine vrea sa mananca orice si are diabet, foloseste terapia insulinica, adica se fac doze de insulina in functie de nr de carbo dupa regula 1 unitate rezolva 10 g de carbo, acum depinde si de rez la insulina de peste zi. Adica sa faca exact ce face si pancreasul pana la urma.
Ai mancat 200 g carbo, bagi 20 de unitati, ceva de genul, sau doze mai dese si mai mici in cele 5-6 ore pana se metabolizeaza carbo aia 200 g.
E mai dificil, nu e ptr oricine, dar asa mi-ar fi dat daca aveam diabet si nu ma puteam abtine.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aldosteronul - legătura hormonală dintre diabet și hipertensiune arterială
  • Obezitatea, principalul factor de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2
  •