Izolarea socială ar putea creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2

©

Autor:

Izolarea socială ar putea creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2
Persoanele izolate din punct de vedere social sunt mai susceptibile la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele care au un cerc social mai mare, potrivit unui nou studiu efectuat în Olanda.

Autorii studiului sugerează că promovarea integrării sociale poate reprezenta o nouă abordare pentru prevenirea dezvoltării diabetului.

Autorul corespondent al lucrării, Miranda Schram (Centrul Medical al Universității din Maastricht), recomandă ca grupurile cu risc crescut pentru diabetul de tip 2 să își extindă rețeaua socială și să facă noi prieteni, precum și să devină membri ai unui club, cum ar fi o organizație de voluntari sau grup de discuții.

Studiul a arătat că bărbații care trăiesc singuri par să fie expuși unui risc mai mare de boală şi, de asemenea, sugerează că acest grup ar trebui să devină recunoscut ca fiind cu un risc ridicat în domeniul asistenței medicale.

Studiul a implicat 2861 bărbați și femei (cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani) din partea de sud a Țărilor de Jos. La intrarea în studiu, 1623 dintre participanţi (56,7%) au avut metabolism normal al glucozei, 430 (15,0%) aveau pre-diabet, 111 (3,9%) aveau diabet zaharat nou diagnosticat și 697 (24,4%) aveau diabet de tip 2 existent.

După cum s-a raportat în BMC Public Health, o lipsă de participare în grupurile sociale a fost asociată cu un risc crescut de 60% de pre-diabet și cu 112% risc crescut de diabet zaharat tip 2 la femei, în timp ce la bărbați, riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 42%.

În analiza cercurilor sociale ale participantilor, autorii au descoperit că fiecare scădere cu un membru al cercului a fost asociată cu cote de 5 până la 12% mai mari ale diabetului zaharat de tip 2 nou diagnosticat sau diagnosticat anterior comparativ cu cei cu metabolism normal al glucozei. În plus, printre bărbații care trăiesc singuri, riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 a crescut cu 94%.

Principalul autor al studiului, Stephanie Brinkhues, spune că echipa este prima care determină asocierea unei game largi de caracteristici ale rețelei sociale, cum ar fi suportul social, dimensiunea rețelei sau tipul de relații, cu diferite stadii ale diabetului de tip 2.

Descoperirile studiului sprijină ideea că rezolvarea probemei izolării sociale poate ajuta la prevenirea dezvoltarii diabetului de tip 2, conchide Brinkhues.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 05-06-2022 | creare: 15-01-2018 | Vizite: 1484
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum