STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1

©

Autor:

STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1

Potrivit ultimelor cercetări în domeniul medical, evitarea laptelui de vacă la sugarii cu risc pentru diabetul zaharat tip 1 nu previne instalarea acestei condiții în perioada copilăriei.


Concluziile rezultate în urma studiului multinațional  prospectiv randomizat TRIGR (Trial to Reduce Insulin-Dependent Diabetes Mellitus in the Genetically at Risk) au fost publicate în Journal of American Medical Association.

În intervalul mai 2002 – ianuarie 2007, au fost incluși în studiul TRIGR 2159 nou-născuți ce prezentau antige HLA care conferă susceptibilitate genetică pentru diabet tip 1 și aveau cel puțin un membru (gradul 1) al familiei cu această condiție. Ulterior sugarii au fost repartizați randomizat spre a fi hrăniți după înțărcare fie cu formule extensiv hidrolizate de cazeină (care nu conțin proteine intacte din laptele de vacă), fie cu formule convenționale ce conțin în proporție de 80% proteine intacte din laptele de vacă.

Investigatorul principal, Mikael Knip, medic doctor și doctorand în cadrul Universității din Helsinki (Finlanda), a raportat anterior conform aceluiași studiu faptul că formulele extensiv hidrolizate nu au redus incidența cumulativă a antigenelor HLA asociate cu diabetul tip 1 în rândul copiilor la până la împlinirea vârstei de 7 ani. Acum, după o perioadă medie de monitorizare de 11.5 ani, nu a fost evidențiată nicio diferență semnificativă între cele două grupuri în ceea ce privește proporția copiilor care au instalat diabet tip 1 (8.4% în grupul ce a primit hidrolizat de cazeină versus 7.6% în grupul cu formulă convențională din lapte de vacă; P=.47).

„Laptele de vacă nu joacă un rol critic în dezvoltarea diabetului zaharat tip 1”

Rezultatele au rămas nesemnificative chiar și după ajustarea grupului în funcție de alele HLA de risc, durata alăptării cu lapte matern sau a consumului de lapte formulă, sex și regiune. De menționat faptul că mamele ce au participat la studiu au fost încurajate să alăpteze, iar ratele de alăptare au fost crescute în ambele grupuri.

Conform analizei a 1177 sugari ce nu au consumat produse provenind de la alte bovine, respectiv care au consumat formulele propuse de inițiatorii studiului mai mult de 60 de zile, nu au fost remarcate diferențe cu privire la proporția copiilor ce au dezvoltat diabet tip 1. Nu au fost observate diferențe în legătură cu vârsta medie la momentul diagnosticului, diagnosticul în absența simptomelor clinice, a prezentării cetoacidozei diabetice etc.

În timp ce aceste rezultate susțin datele preliminarii ce reies din studiul TRIGR publicate în anul 2014, acestea contrastează concluziile studiului pilot publicat în 2010 în New England Journal of Medicine care atestă o reducere a anticorpilor asociați diabetului tip 1 în rândul copiilor la vârsta de 7.5 ani și care au primit în perioada de sugar fie formulă hidrolizată total, fie formulă convențională. La acest studiu, după cum atrag atenția autorii cercetării de față, au participat 230 copii finlandezi cu risc genetic de a dezvolta diabet tip 1, în timp ce studiul TRIGR a inclus 2159 copii la risc din 15 țări participante, inclusiv din Canada, Finlanda și Statele Unite.

Numărul mare de participanți conferă studiului o putere statistică considerabilă, analizând o populație mult mai heterogenă comparativ cu studiul pilot, și prin urmare asigură un răspuns mult mai definitiv la întrebarea dacă administrarea unei formule extensiv hidrolizate după încetarea alăptării ar putea constitui un factor protectiv împotriva diabetului tip 1”, susțin cercetătorii. Astfel s-a tras concluzia că „laptele de vacă nu joacă un rol cheie în apariția diabetului tip 1”.

În continuare părinților li se recomandă să consulte medicul pediatru în vederea alegerii formulei de lapte potrivită pentru sugarul cu risc genetic pentru diabet tip 1 atunci când alăptarea nu mai este posibilă.

Aflați mai multe informații despre alimentația artificială la sugari și alegerea formulelor de lapte special adaptate nevoilor lor. 

Cu toate acestea administrarea laptelui de vacă sugarilor pentru a înlocui laptele matern sau formulele de lapte este contraindicată înaintea împlinirii vârstei de un an. Citiți pe larg aici.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 11-01-2020 | creare: 11-01-2018 | Vizite: 1399
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum