Dilema ortodontie pacient 31 de ani

23-02-2009
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Buna ziua,

Sotul meu se confrunta cu o situatie dificila. Am sa va povestesc pe scurt si voi incerca sa revin cu mai multe detalii. Problemele sunt generate de lipsa mugurilor de incisivi laterali fontali. De atunci si pana la 31 de ani, in prezent situatia este urmatoarea:
1. Dintii au migrat puternic astfel: In partea de sus: Incisivii centrali au migrat legati spre dreapta pana s-au unit aproape de canin, care s-a rotit usor. Restul dintilor au venit din spate spre fata pana aproape s-au unit de canin. Caninul din partea stanga a ramas izolat, distantat si de incisvii centrali si de molari, dar si el migrat spre centru, fata de pozitia initiala. Ceilalti dinti au migrat putin spre fata. Caninii calca acum cei de sus pe cei de jos

2. Datorita fumatului si a lipsei de calciu - si dupa vizita la paradontolog vom afla mai multe - si probabil a ocluziei, osul si gingia s-au retras in anumite zone. De ex : sub caninul de sus, stanga osul s-a retras 5mm. Au aparut de asemenea si niste excavatii mici la baza dintelui. Nu carii efectiv, dar dupa detartraj a aparut sensibilitatea la cald si rece.

3. La ortodont ni s-au oferit doua variante: 1. scoaterea premolarului din partea stanga sus, cel care era unit de canin pentru a crea spatiu pentru a deplasa caninii spre locurile lor si implantarea a doi incisivi laterali. Ar trebui scosi si premolarii de jos...in total 3 dinti eliminati. Solutie prea excentrica.
2. Deplasarea caninului izolat spre spate, spre locul lui si implantul unui incisv in partea dreapta, Rotirea si " mascarea" caninului intr-un incisiv.

Lansand de o parte problema de paradontologie, ce parere aveti?

La varsta de 31 de ani se merita acest efort? Poate fi un esec total? Ar putea fi mai rau si pentru ocluzie si pentru partea estetica? Pentru ce solutie ati opta ca specialisti?
5 comentarii
0
26-02-2009, ora 11:08
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Foarte greu de spus doar din descriere, ar trebui vazut. Oricum ceva trebuie facut pentru ca problema parodontala se va agrava. Cred ca ar fi bine sa va mai consultati cu medicul ortodont sau sa mai intrebati si alt ortodont si sa va hotarati pentru varianta care presupune sacrificiul cel mai mic si rezultatul cel mai bun. Numai bine!
0
11-03-2009, ora 22:27
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Am mai consultat cativa medici ortodonti care de data asta au venit cu solutii, mai profesionale, le-as numi eu. Adica incercarea de a deplasa dintii si de a implanta doi incisivi, nu doar unul. Parodontologul a spus ca osul e ok pentru astfel de manevre, are doar un inceput de parodontoza pe partea de sus spate, si va chiureta zonele respective.

Intrebarile noastre - fricile - sunt:
1. Exista esecuri in ortodontie? este posibil ca un ortodont sa incerce mutarea dintilor si in cazul in care nu reuseste obtinerea de spatiu suficient...sa vada atunci ce mai face si ce mai spune. Sau isi asuma un fel de raspundere, iti ofera un fel de garantie?

2. Care pot fi esecurile unui tratament ortodontic destul de serios la 31 de ani? Migrarea dintilor ulterior tratamentului - am intels ca pentru stabilizare se poarta 6 luni o gutiera de plastic, dar daca nu ii fixeaza?

3. O intrebare la care cred ca raspunsul va fi pozitiv: este adevarat ca dintii pot fi mutati oricat de mult in gura unui adult prin aparat fix? Unele persoane ne-au spus ca nu se vor muta...ca e prea in varsta.

4. Dvs ati alege o astfel de actiune - dureaza undeva 2, 5-3 ani - sau o solutie protetica? Este bine sa incurajam adultii sa mearga la ordotont. In romania se intampla astfel de lucruri sau doar copiii merg?

5. Care este trendul in strainatate pentru astfel de solutii ortodontice ? Am auzit ca ar fi si aparate dentare linguale. Daca este vorba de obtinerea a doua spatii de 6-7 respectiv 5-6 mm prin mutarea caninilor, a dintilor frontali si rotarea unui premolar - adica destul de multe miscari - aceste aparate pot fi folosite sau se recomanda totusi aparatul dentar fix metalic?

Va multumesc pentru raspunsurile Dvs.
0
06-04-2009, ora 09:21
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna ziua! Sa vedem:
1. Esecurile in ortodontie sunt foarte rare si apar atunci cand medicul pune prea multa forta pe dinti sau o forta incorecta si atunci dintele devine mobil si poate sa si cada. Astfel de lucruri insa sunt rarissime si pot fi evitate daca mergeti la medic imediat ce observati cea mai mica problema;
2. Din cate am inteles avem de-a face cu cateva spatii care se vor umple dupa tratamentul ortodontic cu implant, deci dintii nu vor mai putea migra;
3. Da, este adevarat. Este posibil chiar si la 50 ani.
4. Este mult mai fiziologica solutia ortodontica. Eu le recomand astfel de tratamente tuturor pacientilor mei care au nevoie sau la care se poate interveni ortodontic.
5. In cazul dvs. este recomandat un aparat ortodontic fix care poate fi de mai multe feluri:
- pe fetele vestibulare ale dintilor (adica vizibil) cu breket metalic sau ceramic (la culoarea dintelui, aproape ca nu se vede dar este mai scump)
- pe fetele linguale ale dintilor (nu se vede deloc) dar nu va recomand acest tip pentru ca se intampla foarte des ca aparatul sa se dezlipeasca de pe dinti.
Numai bine!
0
06-04-2009, ora 11:54
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. In general, ortodontii - 3 din 3 - au sustinut ca breketii de ceramica sunt mai putin recomandabili decat cei metalici pentru ca s-ar mai rupe si ar afecta prin acest lucru tratamentul ortodontic. Este adevarat ? Sau singura lor problema e tariful mare?
0
01-05-2014, ora 19:31
cricricri
Nu este medic/terapeut
cricricri
S-a rezolvat : dupa aproape 3 ani dintii s-au mutat si implanturile s-au rezolvat. Intre timp mi-am pus si eu :) si gata si la mine tratamentul. Parerile sunt controversate in ortodontie, mai ales in ce priveste scoaterea dintilor, in cazurile noastre - doar de mutat si facut sau inchis spatii a fost ok.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru purtătorii de aparate dentare ortodontice
  •