Divort sau cedare?

14-08-2018
Nevasta
Nu este medic/terapeut
Nevasta
Intimidare, hartuire/abuz psihologic
Cam astfel traduc problema de cuplu in care ma aflu.
Sotul meu a jucat rolul de om strangator 10 ani de zile. Cand a inceput sa faca o casa cu acei bani, niciun act nu mi-a aratat. Obligatiile mele sunt: mancare lucratori, platit unele reparatii in locul unde stam, platit cheltuieli ptr mancare, curatenie, calcat, spalat rufe, covoare, ingrijit copii, cumparare haine, platit concedii...
El pleaca frecvent, fara sa spuna unde, sub pretextul ca strange bani ptr casa. Cand nu e la serviciu, pleaca la diverse "comisioane" secrete.
Daca solicit bani, imi spune ca sunt salariata si rezist, conform calculelor lui, la aceste cheltuieli. Lipsa de acasa, lipsa de implicare, observarea faptului ca a dat o "bruma" de bani doar la inceput, pana am facut copiii, ma fac sa fiu nesigura pe viitorul meu si al copiilor. Ia alocatia, ba chiar banii de la nunta/botezuri i-a luat...si acum...din nou cere sub pretextul ca "nu se poate sa n-am eu ceva strans deoparte".
Acest comportament e recunoscut rareori public, cu pretextul ca un barbat adevarat nu trebuie sa "dea raportul". Au fost violente fizice si cuvinte urate...
Dincolo de aspectul financiar, ma intreb: ce invata copiii nostri din relatia noastra de cuplu? Mai pot recupera ceva sau e bine sa o las balta? Am incercat de multe ori sa vorbesc, sa gasim o solutie comuna ptr probleme, dar spune ori ca sunt oportunista, ori ca ii e indiferent daca stau sau plec: el face tot ce are de facut.
Am gasit diverse conturi pe retele de socializare cu un alt nume, care, dupa confruntare, au fost sterse.
Voi ce ati face? Asa este, oare, o casnicie normala?
5 comentarii
0
14-08-2018, ora 16:23
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Pleaca la comisione secrete sau la cheltuieli secrete ( jocuri de noroc, pariuri ) ?! Intai trebuie clarificat acest lucru, daca banii lui se aduna sau dispar ! Cereti-i un extras de cont sau sa vedeti suma ca atare ! Poate este vreun personaj gen Heisenberg din Breaking Bad, care isi surprinde la un moment dat sotia disperata cu cativa metri cubi de bani ! :)
0
14-08-2018, ora 16:24
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,
Copii vor invata exact ceea ce vad: un tata neimplicat, absent si agresiv si o mama care accepta orice, fara respect de sine, de frica de a nu fi singura si o relatie minunata intre parinti, adevarat exemplu pentru relatiile lor viitoare.Ce ziceti? Merita sa faceti ceva?
0
14-08-2018, ora 21:25
Psiholog Luminita Codrescu
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Luminita Codrescu
buna seara.
in caz ca nu cunosteti ce inseamna "normalitatea", va invit sa cititi un extras din legea numita Codul Familiei:
Art. 2
Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material.

Daca va regasiti acolo, e normal, daca nu, doar DVS aveti puterea sa schimbati asta (evident, cu ajutor in caz de nevoie).
Mult succes!
0
15-08-2018, ora 09:35
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Nu, nu e normal un astfel de comportament.
Probabil a fost obișnuit să ia singur decizii și prin faptul că vedeați că strânge bani, nu ați avut alte pretenții la el, l-ați lăsat să facă tot ce credea de cuviință, nu i-ați solicitat să hotărâți împreună în ceea ce privește viitorul familiei.
După atâta timp vă e greu să puneți lucrurile la punct singură, așa că sfatul meu e să apelați la terapie de cuplu.
0
20-08-2018, ora 13:50
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Cand am citit relatarea ta, prima perceptie a fost: pare a fi o ‘Nevasta’ care se asteapta sa-i spuna sotului : ‘Vezi, si cei de pe forum au confirmat ca nu te comporti normal’. De cele mai multe ori, de fapt o relatie de acest gen se construieste in timp…si e doar rezultatul comportamentului sotului sau sotiei.E adesea rezultatul unei interactiuni deficitare bilaterale, ce a fost ignorata mult timp.

Ca atare, daca iti doresti cu adevarat sa faci ceva, e important sa apelezi la terapia de cuplu…dar nu in conditiile in care doar il aduci pe el ‘la reparat’, ci in conditiile in care iti doresti sa faci si tu unele schimbari, pentru ca relatia voastra sa functioneze.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul