Dupilumab (Dupixent) pentru rinosinuzita cronica

01-02-2024
Rel
Nu este medic/terapeut
Rel
Bună ziua,

Sufăr de rinosinuzita cronica cu polipoza nazala, diagnostic confirmat în Noiembrie 2023. Momentan ca linie de tratament mi s-a recomandat Dymista, și ulterior operatie.
Pana a ajunge însă la operație, as vrea sa știu dacă la noi în România tratamentul cu dupilumab este o opțiune, în afara înțeleg ca este extrem de eficace pentru tratarea acestei afecțiuni.
Cei doi medici ORL la care am fost nu știu de acest tip de tratament.
Menționez ca alaptez si momentan pot respira numai datorita tratamentului cu Dymista...
Va mulțumesc!
2 comentarii
0
02-02-2024, ora 09:57
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Dupilumab (comercializat sub numele de Dupixent) este un anticorp monoclonal utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni inflamatorii, inclusiv dermatita atopică, astmul sever și, în unele jurisdicții, polipoza nazală asociată cu rinosinuzita cronică. A fost aprobat de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) pentru tratamentul polipozei nazale în 2019, oferind o opțiune terapeutică pentru pacienții care nu răspund adecvat la terapiile convenționale.

În ceea ce privește disponibilitatea și utilizarea dupilumabului pentru rinosinuzita cronică cu polipoză nazală în România, este important de menționat că politicile de sănătate și aprobările medicamentelor pot varia semnificativ de la o țară la alta. În general, accesul la tratamente noi, cum ar fi dupilumab, depinde de aprobarea de către agențiile naționale de reglementare în domeniul medicamentelor (în cazul României, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale - ANMDM), de includerea medicamentului în lista medicamentelor compensate și de recomandările ghidurilor clinice naționale.

Pentru a afla dacă dupilumab este o opțiune de tratament disponibilă în România pentru rinosinuzita cronică cu polipoză nazală, puteți:

1. Consultați un specialist: Este recomandat să discutați cu un medic specialist în alergologie și imunologie clinică sau cu un alt ORL care este la curent cu ultimele tratamente disponibile pentru rinosinuzita cronică. Unii medici pot fi mai familiarizați cu tratamentele noi sau emergente.

2. Informații de la ANMDM: Verificați website-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru informații actualizate despre aprobările de medicamente și ghidurile de tratament.

3. Grupuri de pacienți și forumuri: Uneori, grupurile de suport pentru pacienți sau forumurile online pot oferi informații valoroase despre accesul la tratamente noi într-o anumită regiune.

În ceea ce privește alăptarea, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră despre siguranța utilizării oricărui medicament nou, inclusiv dupilumab, în timpul alăptării. Medicul vă poate oferi sfaturi bazate pe cele mai recente dovezi științifice și pe evaluarea beneficiilor față de riscuri în situația dumneavoastră specifică.

Până când nu obțineți mai multe informații de la un specialist, este important să continuați tratamentul recomandat de medicul dumneavoastră actual și să urmați orice recomandări privind managementul afecțiunii.
0
02-02-2024, ora 10:16
Rel
Nu este medic/terapeut
Rel
Mulțumesc. Știu ca este disponibil și în România, dar nu găsesc informații dacă este folosit ca și tratament pentru afecțiunea mea.
Am întrebat pana acum 2 medici ORL despre dupilumab, nici nu au auzit de dupilumab sau alt anticorp monoclonal.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: