Hipertrofia adenoidiană are cauze genetice și virale, potrivit unui nou studiu

©

Autor:

Hipertrofia adenoidiană are cauze genetice și virale, potrivit unui nou studiu
Hipertrofia adenoidiană, o afecțiune extrem de comună în rândul copiilor, fără o cauză cunoscută anterior, ar putea fi determinată de factori genetici și virali, conform descoperirilor unei echipe de medici ruși.
Hipertrofia adenoidiană reprezintă o afecțiune ORL caracterizată prin mărirea în diametru a țesutului adenoidian (amigdalele faringiene) ce se manifestă de regulă prin rinoree (scurgeri nazale), obstrucția căilor aeriene superioare și sforăit. În cazuri rare, afecțiunea poate duce la apariția în timpul somnului a stopului respirator.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 144 de copii, dintre care 106 diagnosticați cu hipertrofie adenoidă. Diagnosticul a fost pus pe baza anamnezei, examenului ORL, precum și a metodelor instrumentale de cercetare. Folosind probe obținute cu ajutorul unui tampon nazofaringian, cercetătorii au examinat o serie de virusuri și polimorfismul genei Interleukin-10.

Probele au evidențiat o frecvență mai mare de apariție a particulelor virale de citomegalovirus (CMV), virus herpes simplex tip 6 (HHV6) și virus Epstein-Barr (EBV) la copii cu hipertrofie adenoidă. Frecvența virusului herpes simplex tip 6 a fost de 60% în grupul pacienților cu hipertrofie adenoidă, frecvența de apariție fiind influnețată de gradul de severitate al bolii, în rândul celor cu cel mai ridicat grad frecvența fiind de aproape 80%. Tocmai din acest motiv, autorii au concluzionat faptul că poate exista o legătură între hipertrofia adenoidă și virusurile HHV6, EBV și CMV.

„Amigdalele faringiene (adenoizii) constituie prima linie de apărare împotriva bacteriilor și a virușilor. Pe baza rezultatelor din studiul actual, putem emite ipoteza că prezența unor infecții poate contribui la creșterea în dimensiuni a amigdalelor faringiene și implicit la dezvoltarea hipertrofiei adenoide. Genotipul genei Interleukin-10 poate juca un rol în protecția împotriva hipertrofiei adenoide”, declară unul dintre autorii studiului, medicul Valentin Popadyuk, șef al Departamentului de Otorinolaringologie de la Universitatea RUDN din Rusia.

sursa: News Medical
foto: (A) nazofaringe fără hipertrofie adenoidiană, (B) nazofaringe cu hipertrofie adenoidiana. Lomaeva I, Aghajanyan A, Dzhaparidze L, Gigani OB, Tskhovrebova LV, Gigani OO, Popadyuk VI. Adenoid Hypertrophy Risk in Children Carriers of G-1082A Polymorphism of IL-10 Infected with Human Herpes Virus (HHV6, EBV, CMV). Life. 2022; 12(2):266. https://doi.org/10.3390/life12020266

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 2102
Bibliografie
Doctors discover genetic and viral causes of adenoid hypertrophy in kids, https://www.news-medical.net/news/20220811/Doctors-discover-genetic-and-viral-causes-of-adenoid-hypertrophy-in-kids.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum