entorsa genunchi, rmn genunchi... rezultate

12-01-2013
aaa92
Nu este medic/terapeut
aaa92
Buna ziua, fiul meu in varsta de 20 de ani, in urma unei sarituri s-a trezit ca ii cedeaza genunchiul. Am mers la medic unde dupa ce i-a extras lichid, i-a pus piciorul in aparat gipsat 3 saptamani si a recomandat dupa scoaterea gipsului efectuarea RMN.Concluziile RMN-ului sunt:
- edem difuz de condil extern si zona metafizo-diafizara
- leziune de menisc extern corn anterior difuza si gradul 1 de corn posterior menisc intern
- lichid la nivelul bursei suprapatelare.
Piciorul nu mai este umflat si merge normal, dar spune ca mai aude cate un zgomot uneori cand paseste.Intrebarea mea este :este nevoie de interventie artroscopica si rezolvarea problemei prin aceasta procedura sau se poate remedia prin recuperare medicala.Multumesc.
5 comentarii
0
14-01-2013, ora 15:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Colegii ortopezi occidentali sunt total impotriva imobilizarii genunchiului in cazul entorselor acestuia, deoarece determina redoare (ankiloza) articulara si imposibilitatea efectuarii unui examen clinic corect multe luni de zile.
Examenul clinic este cel care decide necesitatea interventiei si nu RMN-ul, dar trebuie practicat la o distanta apreciabila in timp (2-3 luni de la traumatism), cand va veti fi recapatat mobilitatea articulara normala.
RMN reprezinta un complement imagistic valoros, insa are relevanta doar ca imagine directa, studiata in timpul examinarii clinice de catre specialistul in artroscopia genunchiului.
Cata vreme nu exista durere, instabilitate articulara sau semne de leziuni meniscale, nu se impune o artroscopie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
14-01-2013, ora 19:46
luys15185
Nu este medic/terapeut
luys15185
Buna seara!
Dle Dr. Uscatu, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in privinta urmatoarei situatii: Femeie in varsta de 85 de ani cade pe gheata pe data de 10 ianuarie si e diagnosticata de medicul de garda de la ortopedie (pe baza unei radiografii) cu fractura de col chirurgical humerus stang. Bratul stang ii este imobilizat pe langa corp intr-o fasa si ii este prescris Tador - 1 cps x 3 ori pe zi. La cateva zile de la incident, bratul facturat s-a invinetit deasupra si dedesubtul cotului, din cate am inteles este normala aparitia echimozei in aceste zone.
Lucrul care ma ingrijoreaza este umflarea bratului fracturat, este de aproape doua ori mai mare decat in mod normal. Este normal ca bratul sa se umfle in cazul acestui tip de fractura sau ar trebui ca femeia sa fie consultata de un medic? Mentionez ca trebuie sa mearga la control pe 17 ianuarie, dar pana atunci mai sunt 3 zile...
Spuneti-mi, va rog, ce e de facut.
Multumesc anticipat!
0
14-01-2013, ora 19:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Edemul descris este frecvent intalnit, insa trebuie cuantificata importanta clinica a acestuia, prin consult la ortoped.
Pot exista complicatii importante, motiv pentru care trebuie reevaluata imobilizarea aplicata.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
15-01-2013, ora 21:47
luys15185
Nu este medic/terapeut
luys15185
Buna seara!
Va multumesc pentru raspuns, domnule doctor. Am fost la ortoped, asa cum ne-ati sfatuit, iar acesta a spus ca nu sunt motive de ingrijorare. A fost nevoie sa fie schimbat badajul (Dessaul) folosit, deoarece se deplasese si nu mai imobiliza bratul in pozitia necesara.
Am inteles ca exista bandaje Dessault in comert, care sunt mult mai comode decat clasicul bandaj din fasa. Indicati-mi, va rog, de unde as putea achizitiona un astfel de bandaj, intrucat prin farmacii nu am vazut.
Multumesc!
0
16-01-2013, ora 13:59
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va pot raspunde, insa numai daca-mi trimiteti un e-mail (regulile site-ului ma impiedica sa public coordonatele unei firme distribuitoare, deoarece ar insemna publicitate mascata).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  •