Fractura de peroneu

22-02-2010
igor84
Nu este medic/terapeut
igor84
Buna ziua! In urma cu 3 saptamani am cazut la schi, iar diagnosticul a fost fractura oblica la nivelul 1/2 superioare a diafizei peroniere cu decalarea partiala a fragmentelor. Am stat 3 saptamani cu piciorul ghipsat. Dupa aceasta perioada m-am dus sa-mi fac o noua radiografie, care arata ca fractura este fel, nu s-a calcefiat deloc. Mentionez ca am mai pus cateodata piciorul in pamante Care este perioada de refacere in astfel de fracturi. Acum am dat acum ghipsul jos deoarece ma durea piciorul, era umflat, iar jos la rotula se invinetise. Care este perioada de refacere in astfel de fracturi? Trebuie sa-l ghipsez iarasi? Va multumesc!
1 comentarii
0
22-02-2010, ora 22:33
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Problema acestei fracturi este in acelasi timp simpla si complexa:
- o fractura produsa prin mecanism direct (traumatism direct) este simpla, se vindeca repede si fara sechele;
- o fractura produsa indirect, prin mecanism de torsiune, este de fapt o fractura a gleznei (maleolara), dar care determina ruptura membranei inter-osoase tibio-fibulare. Consecintele pot fi serioase, in primul rand pentru ca este neglijata asocierea fracturara maleolara, dar si pentru ca persista un diastazis tibio-fibular, cauza de instabilitate si artroza precoce.
Conduita terapeutica (imobilizare sau nu, interventie chirurgicala sau nu), se apreciaza dupa un examen atent, clinic si radiologic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns