fractura de tibie

131 comentarii 1 2 34 5 Înainte ›
0
27-01-2010, ora 20:35
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
Buna ziua,
Luni am fost si mi'a pus gipsu sub genunchi, partea rea e ca mi'a zis sa il mai tin o luna... mi'a zis sa fac miscare cu genunchiu sa isi revina muschii si sa apas pe cantar pentru inceput cu 10 kg si sa cresc saptamanal. ce m'a speriat cel mai rau a fost knd mi'a dat gipsu jos si am vazut picioru... slabit.. si am incercat sa il ridic si nu puteam... parca nu aveam picior...acum il indoi nu ma mai doare genunchiu decat foarte putin... e posibil sa ma mai tina si dupa luna asta cu gipsu?
Astept raspunsul domnului doctor... Multumesc!
0
30-01-2010, ora 00:03
mircea bm
Nu este medic/terapeut
mircea bm
buna seara,
nepotul meu care traieste in Italia a suferit o fractura de tibie in urma cu 2 ani.a fost operat si a ramas cu piciorul mai scurt cu 2 cm. medicul italian a spus ca numai dupa varsta de 18 ani se pot efectua tratamente pt alungire. acum are 11 ani si utilizeaza o "plantula"pt a nu schiopata.astept un raspuns de la un specialist fiindca imi vine greu sa cred ca nu se poate face nimic acum. multumesc!
0
30-01-2010, ora 16:25
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
alex000 acum e bine stai sa vezi ce o sa se intampla cu glezna
mie de 2 zile mi-a dat voie sa merg si imi este foarte frica ca ink ma arde putin dupa 2 luni si putin de repaus total
crede-ti ca ar fi posibilitatea sa se rupa din nou ?
0
30-01-2010, ora 17:38
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
da glezna ai inceput sa o misti ?: D
0
30-01-2010, ora 23:46
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Pt. alex000
Ghipsul aum este inutil.
Cel mult, putea fi inlocuit de o orteza.
Pt. mircea bm
Este gresit sa astepti pana la 18 ani. Desigur, marja de alungire este mica, practic la limita inferioara a abordarii cu fixatorul Ilizarov (2 cm), ceea ce se face numai in perioada de crestere. Exista si alte cai de alungire chirurgicala, dar ele sunt mai invazive si pot influenta ritmul cresterii mai mult decat fixatorul sus-mentionat. Timpul total de tratament este de 1 luna pt. 1 cm. Desi mi-am facut doctoratul pe acesta tema, va indrum sa-l contactati pe Dr. Donica Ion, ortoped la Sp. din Mangalia, care este un specialist redutabil in domeniu.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic primar Ortopedie-Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
30-01-2010, ora 23:52
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
da dar am avut 2 sapt in care nu am avut gips deci nu ma doare sau ceva asemanator :)
este foarte rigida si umflata dar macar nu doare
sa te tii bine pt timpul cand va fi sa mergi acolo e buba...e ink ma chiunui
0
31-01-2010, ora 14:18
andreea1808
Nu este medic/terapeut
andreea1808
totusi nu mi s-a raspuns la intrebarea care am adresat-o in urma cu 2 saptamani.la 1 luna si jumate nu era refacut am mai stat 2 sapt si am voie sa merg in el dar eu continui sa am mici dureri un locul unde a fost rupt
nu inteleg de ce nu mi-sa facut radiografie ca sa fie sigur ca e consolidat
0
02-02-2010, ora 21:49
mircea bm
Nu este medic/terapeut
mircea bm
stimate dle sl dr.Marius Enescu,
multumesc foarte mult pt. raspuns.
0
17-02-2010, ora 18:00
silkening
Nu este medic/terapeut
silkening
In data de 10 februarie am suferit pe partie o fractura dubla tibie si peroneu. Repaus 6 sapt. Am fost operata in austria, mi s-au pus 3 suruburi si tija. Pentru ca piciorul se reface foarte bine, nu este umflat, nu am avut complicatii, am fost lasata sa plec acasa in 2 zile de la operatie. Ajunsa in Romania am fost la doctor, conform indicatiilor, pentru a vedea operatia si a-mi da informatiile necesare urmatoareai perioade. Am mai multe dilme in momentul de fata, pentru caindicatiile medicilor romani nu corespund intru totul cu cele din austria:
1. In austria mi-au spus ca pot pune piciorul jos - maxim 20% greutate, restul in carje. Aici- mi-au spus sa nu pun piciorul jos 3 saptamani. Precizez ca cei de aici au facut la randul lor radiografii si au constatat faptul ca atat operatia cat si piciorul se vindeca f bine.
2. Dupa schimbarea bandajului de catre medicii romani, am constatat ca laba piciorului imi amorteste, ma strange ingrozitor si sangele nu circula cum trebuie, motiv pentru care au rezultat si dureri. Imi este insa frica sa umblu la bandaj pentru a elibera piciorul, nu stiu daca este sau nu recomandat.
Ce sfaturi imi puteti da? Este sau nu in regula sa pun piciorul jos macar 10% din greutate, ce pot face impotriva acestui bandaj mult prea strans, se poate da jos? Si nu in ultimul rand aici mi-au recomandat sa pun picioarele pe o perna inalta ceea ce in conditiile de fata imi provoaca amortela cumplita a labei piciorului pana la dureri...practic doar mersul prin casa elibereaza circulatia dupa 5 minute de stat cu picioarele pe perne.
astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Multumesc mult,
0
17-02-2010, ora 22:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Desi nu cunoastem tipul fracturii (exista cateva sute de tipuri de fracturi de tibie si fibula), va voi raspunde punctual:
1. sprijinul pe picior depinde nu numai de tipul fracturii, de interventia chirurgicala, dar si de scoala de ortopedie a chirurgului. Unele scoli de ortopedie permit sprijinul partial, altele il interzic total, in cazul aceleiasi fracturi. Prin urmare, nici una dintre atitudini nu este aprioric gresita. As tenta sa va sfatuiesc sa urmati sfatul colegilor austrieci dar, pentru ca cei ce va urmaresc evolutia sunt colegii romani, ascultati-i pe romani.
2. nu stiu la ce "bandaj" va referiti: la pansament, la imobilizare gipsata sau la orteza?? In cazul in care o simtiti prea stramta si va provoaca tulburari vasculo-nervoase, este imperios necesar sa schimbati acest "bandaj".
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
18-02-2010, ora 00:43
alex000
Nu este medic/terapeut
alex000
buna ziua,
am si eu o intrebare dak se poate sa imi raspunda Domnul Dr.
Asta e a 10'a saptamana de knd mi'am rupt tibia si am gips. Luni trebuie sa ma duc iar la control. Este posibil sa imi mai prelungeasca durata? Adica sa mai tin gipsul? Deoarece sunt in cls.a 12'a si trebuie sa ma mai duc si la sc... si e cam greu cu gipsul... Ultima dat am fost acum o luna knd mi l'a pus sub genunchi ghipsul. Mi'a spus sa apas pe cantar incepand de la 10 kg si crescand in fiecare saptamana cu 10. Acum apas kt pot (40-45kg) si nu ma doare. este posibil sa imi spuna sa il mai tin?
Astept raspuns...
Va multumesc.
0
18-02-2010, ora 08:32
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Atitudinea depinde de examenul clinic si radiologic.
Daca la examinarea clinica nu sunt probleme, iar examenul radiologic este ok, cu mare probabilitate veti renunta la imobilizare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
18-02-2010, ora 09:52
silkening
Nu este medic/terapeut
silkening
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Am inteles sugestia dumneavoastra iar in privinta acelui bandaj de care va spuneam, este un bandaj elastic...nu cunosc o alta denumire pentru el...
Pentru ca da, provoca tulburari vasculo-nervoase l-am inlaturat aseara, am uns piciorul cu lioton gel si fastum gel in zona echimozelor si ligamentelor si apoi am aplicat din nou bandajul, de data aceasta foarte lejer, astfel incat acum ma simt mult mai bine.
As mai avea totusi o intrebare la dvs: tija trebuie data jos neaparat peste o perioada?
Va multumesc,
Gabriela
0
18-02-2010, ora 10:00
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu stiu la ce fel de tija va referiti si unde este situata fractura.
In cazul unei fracturi diafizare, osteosintezata cu tija centromedulara, este preferabila extragerea tijei dupa consolidare.
In cazul unor fracturi metafizo-epifizare, osteosintezate cu mici placi sau suruburi, extragerea este conditionata doar de prezenta unui disconfort dupa minimum 1 an de la operatie.
Prin urmare, situatia nu este judecata aprioric, ci este dependenta de tipul fracturii initiale precum si de tipul materialului metalic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
27-02-2010, ora 00:41
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Bandajul elastic ese inutil dupa osteosinteza evocata. Depinde, intr-adevar de tipul de tija utilizata (cea blocata nu necesita niciun fel de imobilizare). Cred ca responsabilitatea pentru rezultat trebuie sa o poarte cei care au facut operatia. Aparatul gipsat peste 2 luni la un tanar este iarasi o atitudine excesiva.
Materialul de osteosinteza trebuie intr-adevar scos dupa consolidare, insa interventia este - in mod normal - mult mai usoara decat la inceput.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
16-04-2010, ora 09:12
SORINA IULIA
Nu este medic/terapeut
SORINA IULIA
Buna ziua !
Problema mea este urmatoarea : pe 28 februarie 2010, in urma unui accident de masina m-am ales cu o fractura de tibie.ruptura a fost putin maijos sub jumatatea gambei, dar a fost pe diagonala, terminandu-se deasupra jumatatii acesteia.Sper sa intelegeti ce vreau sa spun.
Am fost internata la Spitalul Universitar Bucuresti, unde, citez din biletul de externare : se inervine chirurgical si se practica reducerea fracturii de tibie si fixare cu tija centromedulara zovorata static - am doua suruburi la glezna si unul sus, sub genunchi. Mentionez ca piciorul nu a mai fost imobilizat cu ghips sau atela gipsata, fiind lasat liber. Evolutia postoperatorie a fost favorabila, fiind externata la doua zile dupa interventie. Am revenit la 14 zile, pentru scoaterea firelor si consultatie, cand mi s-a spus sa mai astept doua saptamani si, dupa care pot incepe sa sprijin usor piciorul bolnav. Mi-au explicat ca pe un cantar de baie sa apas cu piciorul bolnav la inceput cinci, zece kg, dupa care pot sa incarc cate cinci kg, la doua-trei zile.
La sase saptamani am revenit pentru radiografie. In urma acesteia m-i sa spus ca de aici inainte timp de doua trei saptamani sa merg sprijinita doar intr-o singura carje, dupa care daca simt ca pot, sa renunt si la aceasta.
Nelinistea mea este : nu este prea devreme sa calc in piciorul bolnav, ar insemna ca la doua luni de la interventie sa merg fara sprijin ?
Exista pericolul miscarii oaselor in zona rupturii ?
Mentionez ca la radiografie se vede ca oasele nu s-au sudat, profesorul s-a exprimat doar ca s-au aliniat.
0
16-04-2010, ora 22:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Atitudinea terapeutica descrisa de D-voastra este cea logica, normala si moderna iar eu sunt 100% de acord cu ea (fireste, cu rezerva necunoasterii dosarului radiologic).
Din punct de vedere radiologic sudarea osului apare destul de tardiv, la 3-4 luni, prin urmare nu trebuie sa va nelinisteasca. Faptul ca exista "alinierea oaselor" reprezinta o veste buna, respectiv absenta unei potentiale deplasari secundare a oaselor (greu credibila in cazul unei astfel de tije...).
Cred ca trebuie sa aveti incredere in echipa mentionata, au o experienta traumatologica deosebita...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
30-04-2010, ora 18:21
SORINA IULIA
Nu este medic/terapeut
SORINA IULIA
Revin cu o problema, Au trecut doua luni de la interventia chirurgicala, pe care am descris-o anterior si conform indicatiilor pe care le-am primit de la medicul meu, ar trebui sa merg fara sprijin.Mentionez ca acum ma deplasez cu sprijin intr-o singura carje, repartizand greutatea jumatate pe piciorul bolnav, jumatate pe carje, Ideea este ca am incercat sa merg fara sprijin, dar m-am speriat, deoarece am simtit o durere acolo unde este fractura, nu intensa, pe o scara de la 1 la 10, as nota-o cu trei si nu tot timpul, asa ca am renuntat si merg tot cu sprijin partial. Am sunat medicul, care mi-a spus ca este normal sa ma doara, deoarece oasele se " taseaza ". Sunt foarte derutata deoarece nu stiu cum sa procedez in continuare, cat sa ma folosesc de carje, ca si timp, dar mai ales nu vreau sa-mi pe
Va rog daca puteti sa-mi explicati ce inseamna termenul acesta si daca este totusi normal sa simt o durere, indiferent de intensitate in zona fracturata.
0
30-04-2010, ora 18:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Principiul tijei centromedulare blocate dinamic este tocmai de a grabi consolidarea prin "impactarea" controlata a fragmentelor osoase, fenomen desfasurat sub protectia acestei tije.
Atitudinea terapeutica, respectiv sprijinul pe piciorul operat, depinde strict de intreg dosarul radiologic si de interventia chirurgicala propriu-zisa, aspecte cunoscute in detaliu de catre chirurgul care v-a operat.
Prin urmare, sfatul logic este sa-l consultati pe ortopedul curant. Daca nu reusiti acest lucru, abia atunci puteti cere sfatul direct al unui alt coleg ortoped, insa numai pe baza studiului intregului dosar radiologic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
10-05-2010, ora 18:03
Fender
Nu este medic/terapeut
Fender
Buna Ziua.Am 18 ani si acum 8 luni am suferit o fractura deschisa de tibie si peroneu 1/3 medie tibia stanga si osteosinteza cu placa cu 5 suruburi.De 2 luni am scapat de ghips, iar acum merg destul de bine(inca mai schiopatez putin), va rog frumos sa imi raspundeti daca se poate la 2 intrebari:Care ar fi avantajele si dezavantajele operatiei de scoatere a placii, in contextul in care doresc sa fac sport?si daca as putea sa incep sa alerg?(mai precis sa joc tenis).Multumesc anticipat.
0
11-05-2010, ora 23:21
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
In principiu placa cu suruburi de la nivelul tibiei trebuie extrasa dupa vreun an de la operatie.
Nu este un standard, iar faptul ca a fost vorba despre o fractura deschisa poate schimba fundamental problema.
Nimeni altineva decat chirurgul D-voastra curant nu cunoaste mai bine situatia.
In cazul in care, totusi, doriti un aviz specializat de la un alt coleg ortoped, trebuie sa va inarmati cu absolut toate radiografiile initiale si de control post-operator.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-05-2010, ora 12:55
Fender
Nu este medic/terapeut
Fender
Va multumesc frumos pentru raspuns.
0
16-05-2010, ora 06:51
moisalaurentiu
Nu este medic/terapeut
moisalaurentiu
copilul meu a fost diagnosticat cu fractura de tibie.ajunsi la spital am fost informati ca trebuie operat pt punerea unui surub dar cand a fost operat si adus la salon am vazut ca nu i s-a mai pus surub ci l-au operat la celalalt picior pentru a i se lua cartilagiu osos si i s-a pus la piciorul fracturat.e mai bine cum au procedat?nu-i afecteaza mai rau faptl ca i-au umblat la piciorul sanatos?copilul are 12ani, va rog sa-mi raspunde-ti.stau cu grija..
0
16-05-2010, ora 15:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu ne-ati precizat diagnsoticul. Exista sute, poate mii de varietati de fracturi ale tibiei. Uneori, in fracturile articulare, este necesar un comblement cartilaginos, asa dupa cum ati descris.
Nu ne putem pronunta fara sa cunoastem pentru ce a fost operat copilul, care este diagnosticul de precizie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-05-2010, ora 10:10
moisalaurentiu
Nu este medic/terapeut
moisalaurentiu
va multumesc pentru raspuns.va voi informa in curand de diagnostic.
0
21-05-2010, ora 17:30
moisalaurentiu
Nu este medic/terapeut
moisalaurentiu
buna.acum pot scrie diagnosticul corect al copilului.azi a iesit din spital si va scriu exact ce scrie pe bilet:fractura de pilon tibial posterior cu deplasare gamba stanga.
0
22-05-2010, ora 00:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Da, intr-adevar, exista zeci, poate sute de tipuri de fracturi ale pilonului tibial, astfel incat am nevoie sa studiez radiografiile pentru a emite un aviz pertinent.
Nu stiu care au fost ratiunile pentru care au recoltat os sau cartilaj.cred ca cel mai simplu, uman, deontologic, profesional si pragmatic este sa-l intrebati pe chirurgul care a operat copilul despre procedurile practicate in timpul operatiei.
Trebuie sa intelegeti ca, oricata bunavointa am avea, nu cunoastem situatia intra-operatorie si ratiunile procedurilor practicate.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
22-05-2010, ora 19:18
Alexandru SUCHE
Nu este medic/terapeut
Alexandru SUCHE
Buna ziua.
Pe 13 Martie am avut nesansa de a fi implicat intr-un accident, in urma accidentului m-am ales cu o fractura deschisa la tibie, la piciorul stang. Am ajuns de urgenta la spitalul de urgente Floreasca, acolo am fost operat si mi s-a pus un fixator extern, apoi am stat 10 zile cu acel fixator. Dupa acele 10 zile am fost operat din nou pentru tija.
Tija este de undeva sub genunchi pana la glezna. Dupa urmatoarele 9 zile de la cea de-a doua operatie am fost externat cu indicatia de a nu pune piciorul in pamant (sa nu calc pe el) timp de 3 luni, dar dupa 2 luni sa ma duc la control.
De vindecat la suprafata s-a vindecat foarte ok, doar ca asa cum era si normal mi s-au atrofiat muschii piciorului. In ultima perioada mi-am recapatat mobilitatea aproape complet la genunchi dar glezna inca nu o pot misca asa cum o faceam deobicei.
Acum la sfarsitul lunii trebuie sa ma duc la primul control de cand am fost externat. De la externare si pana in momentul de fata am mers in doar in carje si nu m-am sprijinit deloc pe piciorul stang.
Intrebarea sau mai bine zis intrebarile mele sunt:
Ce fel de recuperare mi se recomanda si de cand as putea sa o incep?? Am fost sfatuit de catre o cunostinta sa ma duc la bazinul Floreasca. In apa ma pot misca cu o foarte mare usurinta, credeti ca ar fi un mod bun si rapid de recuperare asa??
Cand o sa am voie sa calc pe acel picior, voi avea dureri??
Mersul la inceput evident ca o sa fie foarte schiopatat, ceea ce stiu ca este normal dar in momentul asta imi este foarte frica de faptul ca am uitat cum se merge, cum este cu balansul/echilibrul/etc, exista vreun exercitiu in momentul de fata care sa ma ajute sa imi refac musculatura piciorului??
0
24-05-2010, ora 22:20
ioana ro
Nu este medic/terapeut
ioana ro
Buna ziua!
In urma cu 5 saptamani, fiul meu de 12 ani a cazut intr-o groapa in parc si a suferit o decolare de tibie fara deplasare la piciorul drept.I s-a facut radiografie si i s-a pus piciorul in ghips pana la genunchi.Dupa 4 saptamani i s-a scos ghipsul ( fara radiografie) si ni s-a spus ca isi poate relua activitatile obisnuite fara efort fizic ( sport ) timp de o luna de zile.Copilul inca nu poate sa mearga, are tendinta sa sara pe piciorul stang, inca nu are curaj sa-si lase greutatea pe dreptul.E normal?
Chiar daca doctorii de la spitalul G.Alexandrescu nu au recomandat recuperare, intrebarea mea este: ar putea mai tarziu sa aiba urmari faptul ca nu facem recuperare medicala si fortam piciorul fara sa fi facut radiografie sa verificam daca cartilagiul de crestere s-a regenerat?
0
24-05-2010, ora 22:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Radiografia de control are o cu totul si cu totul alta importanta: arata potentiale deplasari secundare (agravari) si eventuala inchidere a cartilajului de crestere, urmare a traumatismului.
In concluzie, nu se pune problema "regenerarii" cartilajului de crestere, ci doar a mentinerii lui in limte cvasinormale, ca potential al unei bune cresteri.
In principiu recuperarea nu este esentiala la copiii de aceasta varsta dupa o asemenea fractura, dar nu este interzisa (eu inteleg prin recuperare doar kineto-terapia si nu procedurile electrice de genul fizio-terapiei).
In principiu atitudinea colegilor de la spitalul mentionat este cea corecta, o radiografie de control nu schimba nimic acum si nu asigura decat o iradiere cvasi-inutila.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns
131 comentarii 1 2 34 5 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul