ganduri intrusive ucigatoare

156 comentarii 1 23 ..... 5 6 Înainte ›
0
04-12-2014, ora 20:57
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
este ca un mecanism ce nu poate fi oprit, daca aveti anumite sfaturi ce mar ajuta v as ruga sa mi le spuneti domnule Pentilie
0
05-12-2014, ora 12:05
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Este foarte greu de dat sfaturi prin internet, deoarece acele ganduri trebuie identificate, evaluate, modificate, si inlocuite cu o alternativa. Adica gandurile acelea trebuie dizolvate din interior prima data, inainte sa fie inlocuite cu altele. Care sunt gandurile care te deranjeaza cel mai mult? De-asemenea, ar ajuta si tehnici de directionare si concentrare a atentiei de mindfulness si meditatie, tine doar de tine sa opresti mecanismul, si poti invata sa faci asta. Gandurile apar, deoarece atentia este indreptata spre ele, atentia este ca un reflector care pune in evidenta anumite lucruri. Dar acest reflector poate fi directionat in mod voluntar. Daca ai invatat tehnica de relaxare prin respiratie, poti incepe cu asta ca sa iti golesti mintea. Poti sa exersezi zi de zi sa te concentrezi doar pe respiratie cateva minute, repetand in minte inspir-expir, de fiecare data cand faci asta si concentrandu-te din nou pe respiratie atunci cand mintea iti zboara la alte lucruri.
Pe urma se poate face un program in care sa gandesti acele ganduri, adica sa incepi sa le controlezi tu pe ele, sa decizi cand sa gandesti ceva.
Se mai poate face si expunere la gandurile nedorite, pe fondul relaxarii, sa inveti practic sa fii relaxat cu acele ganduri. Plus identificarea unor ganduri adiacente, cum ar fi "nu ar trebui sa gandesc asta", "nu mai vreau sa ma gandesc la asta" care nu fac decat sa inrautateasca situatia.
E bine ca ai facut cateva sedinte de psihoterapie in spital, dar probabil nu sunt sufieciente, de altfel, exista prea putini psihoterapeuti in spitalele de psihiatrie si ei nu se pot ocupa asa cum trebuie de toti pacientii.
0
05-12-2014, ora 19:08
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
Pe mine cea ce ma uimeste cel mai mult cum acest gand se poate manifesta atat de mult, ce se intampla in capul meu? e de neoprit, se repeta la fiecare 2 minute in capul meu, am sa tin cont de sfaturile dumneavoastra
0
05-12-2014, ora 19:27
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Dar care este mai exact acest gand? Si care sunt gandurile asociate, legate de el?
0
05-12-2014, ora 22:23
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
gandul de a ma concentra pe respiratie, stiu ca suna aiurea dar de cate ori imi vine in minte psihicul meu se concentreaza automat pe respiratie, si se manifesta mai mereu, imi distrage atentia de la activitati normale chiar si de la cele de relaxare, eu incerc sa mi relaxez muschi si sa ma detasez pentru ca daca ma impotrivesc incep sa am o durere de cap si parca se intampla ceva cu respiratia mea, devine mai adanca si incep sa simt o apasare in piept.Si pur si simplu e de neoprit, se manifesta toata ziua
0
06-12-2014, ora 10:15
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Poti sa aplici tehnici comportamentale pt a modifica simptomul insa el se va transforma in altceva, pentru ca biologicul este suportul gandurilor, iar gandul asta e doar o forma de exprimare a depresiei sau anxietatii, de unde rezulta ca tratamentul actual NU ESTE EFICACE ! Cred ca esti al 10-ea in ultimele 6 luni care se plange ca nu se simte bine sub tratamentul cu sertralina - un medicament ff prost dar foarte recomandat, nu am idee din ce motive !

Sfatul meu este sa-ti cauti alt medic ! Cere recomandari aici pe forum de medici buni !

Happy Saint Nichola's Day !
0
06-12-2014, ora 12:00
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Buna Dragos, faptul de a te concentra pe respiratie nu este un gand, ci pur si simplu indreptarea atentiei catre un proces normal, si constientizarea lui. Ritmul respirator, circulator, digestiv si alte procese din organismul nostru sunt controlate de la nivel subcortical, inconstient si in mod normal nu este nevoie sa le acordam atentie, pentru ca o parte a creierului se ocupa deja cu asta. Acordandu-le totusi atentie, suplimentam zone ale creierului care se ocupa de asta iar senzatiile pe care le simtim se amplifica si devin mai clare sau chiar deranjante.
Aceasta hipervigilenta in ceea ce priveste respiratia se datoreaza si unor ganduri pe care trebuie sa le identifici. La ce te gandesti cand vezi ca te concentrezi iar pe respiratie? Ce inseamna asta pentru tine? Care sunt gandurile care iti vin in minte odata ce iti observi respiratia?
Stevens, ai fi uimit sa vezi care sunt efectele mintii asupra creierului. Iar un gand este o reactie concomitent fizica si psihica, cand gandesti ceva, asta schimba si biologicul, si cand in biologie se schimba ceva asta schimba gandurile, este o interdependenta si nu un determinism. Iar toate medicamentele care exista pentru asa ceva, sunt simptomatice, nu rezolva cauza, dar pot fi de ajutor in demersul terapeutic.
0
06-12-2014, ora 13:18
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
pai in primul rand, vine gandul ca am scapat de aceea atentie, si apoi vine gandul ca se va intampla si in viitor so tot asa tot asa, aveti vreo ideea ce sa fac in privinta asta?
0
06-12-2014, ora 13:32
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Stiu care sunt efectele mintii asupra creierului, dar nu inseamna ca orice fel de modificare este si terapeutica, asta e cu totul altceva ! Creierul este in continua activitate si schimbare, am vazut asta personal cand am facut un EEG si d-na care ma testa stia cand am ochii inchisi si cand sunt deschisi desi eu eram cu spatele iar dansa se uita pe un ecran ! Deci doar simpla inchidere sau deschidere a ochilor deja modifica undele cerebrale semnificativ, WOW mi-am zis ! Asta mi-a amintit de o metoda de care citisem si care nu se aplica DELOC la noi, numita bio-feedback, in care trebuie sa stai cu niste electrozi pe cap (ca la eeg) si sa incerci sa modifici anumite frecvente cerebrale, care nu sunt in parametri normali, asta ar fi o aplicatie dar care necesita echipament si timp foarte mult !

Altfel 'mintea' (de fapt creierul) asa singura in mod haotic nu se poate vindeca pe sine (creierul), ceea ce se poate obtine prin consiliere psihologica este doar o optimizare generala, asa cum la un calculator daca aloci corect resursele (partajare), functionarea e mai buna per total, asta este adevarat ! Deci si la oameni daca exista moduri de gandire gresite, nerealiste se pot obtine anumite imbunatatiri daca se comuta atentia in directi corecte si constructive DAR cand intervine BOALA atunci aceste optimizari care par salvatoare pt un om sanatos nu mai sunt deloc suficiente si va apropiati mai mult de malpraxis decat de terapie ! In aceste cazuri SINGURA SUGESTIE constructiva pe care trebuie sa o faceti in prima instanta este sa indemnarea pacientilor sa-si ia tratamentul medicamentos potrivit !
Altfel va reclam la Colegiul Medicilor ! :))

In ceea ma priveste eu nu cred in puterea cuvantului simplu, cum se tot afirma in mod obsesiv si destul de fals peste tot (este o 'putere' dar f limitata) ci in CUVINTELE INSOTITE DE ENERGIE pozitiva, vindecatoare, cred ca la asta aspirati inconstient toti terapeutii - cu sau fara ghilimele ! Altfel ceea ce faceti este o simpla manipulare pozitiva, incurajare si sustinere pe bani ! :) Ca sa constatati diferenta intre cuvintele vii si cuvinte formale incercati sa-i spuneti unui paralizat 'scoala-te, ia-ti patul tau si umbla' si vedeti daca se intampla ceva pozitiv ! :)
Bineinteles ca asta este o comparatie dusa la extrem, ca sa demonstrez ca numai asa va puteti depasi conditia de psihologi care aplicati anumite tehnici cognitiv-comportamentale si sa deveniti Terapeuti !

;)
0
06-12-2014, ora 14:22
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Interesanta perspectiva Stevens, numai ca asta este topicul deschis de catre Dragos, si ar fi bine sa discutam despre subiectul abordat de el. O sa deschid un topic unde daca vrei putem sa discutam despre alte aspecte.
Dragos, ce inseamna pentru tine daca vezi ca ai scapat de acea atentie dar pe urma revine la loc? Si ce inseamna pentru tine daca vei face asta si in viitor?
0
06-12-2014, ora 17:42
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
inseamna ca nu voi mai putea fi atent la imprejurimi, la fel frica ca se va intampla si in viitor se refera la faptul ca voi face ceva ceva ce necesita atentie si voi esaua din cauza concentratului pe respiratie, azi am incercat sa nu dau mare importanta acestei atenti si sa tot repetat si repetat pana ma luat o durere imensa de burta si imi venea sa vomn
0
06-12-2014, ora 17:49
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
stevens are partea lui de dreptate, sanatos psihic nu sunt, obsesiile si gandurile intrusive le aveam de mic.Citeam un articol despre aceasta tulburare cum ca o explicatie pt ea ar fi neurotransmitatorii care transmit informatia in prostie invartinduse in cerc, mi se pare cea mai plauzibila explicatie
1
07-12-2014, ora 15:52
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Dragos, explicatiile privind dezechilibrul chimic de la nivelul creierului sunt simple speculatii, nimic nu e demonstrat.Daca ar fi fost ceva veridic, atunci psihiatria nu ar mai fi incercat o mie si una de tratamente pe un pacient, ca sa il gaseasca pe cel bun vezi doamne.Treaba e logica.Nu a masurat nimeni cantitatea de neurotransmitatori din sinapse.In legatura cu problema ta, cred ca cel mai mult te-ar putea ajuta psihoterapia, sau de ce nu, credinta, care e tot un fel de psihoterapie.Prin medicatie nu faci altceva decat sa prelungesti agonia, parerea mea.Acum nu te pot obliga sa crezi in divinitate si sa incepi sa te rogi, dar iti pot spune ca pe mine asta m-a ajutat cel mai mult in ceea ce privesc gandurile intruzive.Iar daca esti ateu, nu uita ca nici Einstein nu era ateu, ci era agnostic.:))
0
07-12-2014, ora 17:18
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
Cred in Dumnezeu si ma rog cat de mult pot.Asa e, nu prea sau dat dovezi pentru cea ce am zis eu acolo insa cred ca desavarsire ca o patologie tot exista, un dezechilibru chimic in creier care face ca informatiile sa circule eronat Este o ipoteza cat se poate de buna si faptul ca luam medicatie nu reprezinta o prelungire a agoniei, reprezinta doar
o sperantae.Eu simt putine diferente cu medicatia dar sunt bine venite si astea
0
07-12-2014, ora 17:47
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Inca ceva vreau sa iti mai zic.Nu conteaza numai faptul ca ne rugam, e foarte important cum ne traim viata, as spune ca e mai important asta decat rugaciunea in sine.Degeaba ne rugam daca nu facem ceea ce trebuie, pt. ca nu ne asculta nimeni.(aici nu ma refer la facut matanii, pupat moaste si icoane, impartasanie, spovedanie si alte porcarii ale bisericii) Asta o spun din proprie experienta.Iar ca sa fii ascultat, trebuie sa faci bine, iar binele e unul singur.Dzeu, sau Universul, depinde cum vrei sa ii spui, ii asculta numai pe cei ce ii respecta regulile.Ca sa te lamuresti mai bine despre ceea ce vreau sa spun, cred ca cel mai bine ar fi sa citesti evanghelia, una dintre ele, cea dupa Matei spre exemplu, fiindca toate contin cam acelasi mesaj in mare, si sa te concentrezi asupra pildelor, sa incerci sa le intelegi.Iti garantez ca o sa vezi altfel lucrurile dupa ce faci asta.

p.s. De impartasit te poti impartasi din cand in cand cu cate un pahar de vin cu prietenii, nu-i nicio problema, atat timp cat nu te imbeti si faci urat.:))

Iar o sa ma injure stevens ca m-am luat de biserica lui.:)))
0
07-12-2014, ora 20:14
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Inca ceva foarte benefic in cazul gandurilor intruzive, este sportul.Nu stiu daca obisnuiesti sa faci sport.Tot din proprie experienta iti spun ca ajuta foarte mult, iti distrage mintea de la alte prostii si in plus, te ajuta sa dormi ca un bebelus.E cel mai bun tratament pt. insomnii, parerea mea, dar sa fie un efort fizic mai intens.Ti-as recomanda mersul la sala de forta, de 3 ori pe saptamana, iar antrenamentul sa nu dureze mai mult de o ora.
Si ai mai putea incerca metoda Linden, care cuprinde niste exercitii de relaxare in format audio.Deci pur si simplu stai intins in pat, si asculti de preferat in casti, unul din acele exercitii.Mi se pare ca este unul chiar pt. tulburarile obsesive.E un fel de hipnoza.Pe mine ma ajuta foarte mult sa adorm, adorm imediat dupa exercitiul de vizualizare Linden.
0
07-12-2014, ora 20:32
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Dragos, am mai observat acum ca pe pagina anterioara mentionezi ca suferi si de post orgasmic ilness syndrome.Iti dau un sfat prietenesc, renunta definitiv la pornografie, daca cumva ai obiceiul de a viziona asa ceva.Pornografia e o otrava pentru suflet, care duce inevitabil la masturbare.Iar cum excesele dauneaza grav sanatatii, nici asta nu face exceptie de la regula.
0
07-12-2014, ora 22:44
dragos marian
Nu este medic/terapeut
dragos marian
La pornigrafie nu mam uitat nicioadata, cu sindromul post orgasmic numai am probleme dar pot spune ca a fost o trauma restul de intensa pentru mine petioada aceea
0
07-12-2014, ora 23:01
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Dragos cauta-l pe doctorul Matei, el este specialist pe ganduri intruzive sau obsesive ! Iti spune maine Prozac unde il gasesti, a fost activ si aici pe site !

Lasa-l pe David ca e copil de schizofrenici netratati, are "divinitatea" in el tot timpul, vocile "universului" nu-l parasesc nici o clipa ! :)
0
08-12-2014, ora 09:08
david27
Nu este medic/terapeut
david27
E mare specialist, iti citeste si gandurile daca se incordeaza putin.:))
Atentie mare la sfaturile pe care le primesti de la stefanel, ca el nu-i chiar asa sanatos precum vrea el sa para.Nu a fost inca sa se caute la acoperis, ca are si el o gramada de tigle sarite, ii cam ploua in casa.:))
0
08-12-2014, ora 09:27
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Steve, foarte tare comparatia ta cu un paralizat caruia ii spui sa se concentreze si sa se ridice din pat.
Asta e cea mai buna explicatie, o adopt si eu pentru cei care ma piseaza la cap cu 'nu te mai tunde, ai si tu ambitie, blah blah'.
Tare! Felicitari!!
0
08-12-2014, ora 10:21
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Nu e chiar asa katy.Daca inveti tehnicile necesare, o sa reusesti sa controlezi acele ganduri pana la urma.Voi vreti ceva care sa va stearga din minte complexe dobandite inca din copilarie, cat ai pocni din degete.Asa ceva nu exista si nici nu o sa existe vreodata.Paralizatul are o boala fizica, dar la voi nu e ceva fizic, asta e diferenta.Comparatia facuta de stevens nu e deloc potrivita.
0
08-12-2014, ora 10:24
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
David, nu sunt de acord. Crede-ma ca am incercat si eu, am fost la psihoterapeut, am incercat fel si fel de metode, si tot in fata oglinzii ajungeam, a fost frectie la picior de lemn..
0
08-12-2014, ora 10:50
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Katy tu ai si un antecedent pozitiv in sensul asta, cu acea problema pe care ti-ai rezolvat-o la preot la manastirea Radu-Voda ! Acel preot nu doar ti-a ascultat problema dar in mod sigur s-a si rugat pt tine ca sa te ajute, adica tehnic vorbind ti-a dat si energia necesara ca sa depasesti impasul respectiv !
Poate mai incerci o data in acelasi loc cu problema actuala, doar preotii sunt urmasi pe linie neintrurupta ai lui Iisus Hristos, si chiar daca nu pot vindeca instantaneu printr-un cuvant, prin rugaciunile repetate personale (spovedit, impartasit la preot) si ale preotilor (la masluri - slujbe speciale de vindecare a bolnavilor) poti capata harul (energia) pt a depasi anumite probleme de sanatate !
0
08-12-2014, ora 10:55
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Da, aici trebuie sa recunosc ca a fost o minune.
Am tot incercat sa gasesc explicatii, insa ele nu au venit.
Nu am mai continuat sa ma duc, nu stiu dc, ma conduce boala asta proasta, asa m-am saturat sa o duc zi de zi in spinare de nu-ti vine sa crezi.
Daca as putea, as da timpul inapoi cu vreo 7 ani cand nu aveam asa ceva, eram si eu om normal cu ganduri normale..dar astea sunt doar vise..

Revenind, acela nu era preot, era calugar, preotii din punctul meu de vedere nu au har, doar niste actori pe scena bisericii.
0
08-12-2014, ora 11:13
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Explicatia este cea pe care ti-am spus-o mai sus, preotul calugar respectiv si-a luat misiunea f in serios si s-a rugat pt tine, adica ti-a trimis si harul necesar rezolvarii problemei pt care i-ai cerut ajutorul !

In legatura cu preotii casatoriti sau "de mir", nu este adevarat ca nu au har, prin hirotonie primesc har toti, acuma masura in care si-l inmultesc tine de pregatirea personala !
Preotii calugari se dedica complet misiunii lor spirituale, isi fac canoanele si asceza cum trebuie pt a-si spori harul si trebuie sa tii cont ca n-au nici neveste care sa-i bata la cap si sa le manance timpul si sa-i distraga de la misiunea lor ! :)
0
08-12-2014, ora 11:40
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Ce bine ar fi daca as rezolva atat de usor si cu TOC-ul..
0
08-12-2014, ora 14:09
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Katy, dar de ce trebuie sa apelam intotdeauna la intermediari?De ce nu incercam noi sa ne apropiem de unii singuri de Al De Sus si sa obtinem aceleasi rezultate, sau poate rezultate si mai mari, care sa fie si de durata? :))Eu zic ca se poate si altfel.
0
08-12-2014, ora 14:14
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Ca sa te apropii prin propriile forte trebuie sa ai o anumita evolutie spirituala, sa meditezi mult (sau sa te rogi, ca tot aia e), si asta nu se intampla asa, cat ai bate din palme.
Si poate nici asa nu te poti conecta la puterea suprema..
De asta apelezi la intermediari.
In cazul ortodoxilor, preotii/calugarii au aceasta conexiune.
Dar noi nu o avem.

David, tu ai avut sau ai TOC?
0
08-12-2014, ora 14:56
david27
Nu este medic/terapeut
david27
Katy, am mai povestit ca si eu am avut niste obsesii sau complexe prin generala, liceu si putin in perioada facultatii.In principal complexe legate de aspectul fizic.Stii ca v-am mai zis ca eu de vreo 3 ani incoace ma tund singur, pt. ca nu imi placea cum ma tundeau frizerii, nu am reusit niciodata sa gasesc unul care sa ma tunda perfect.In general eu eram foarte perfectionist.Va mai dadusem exemplul cu calculatorul pe care il desfacusem sa ii schimb cooler-ul de la procesor, si dupa ce l-am montat, ma obseda gandul ca n-am pus suficienta pasta termoconductoare, asa ca l-am mai desfacut odata ca sa scap de acea obsesie.Si va mai spusesem ca in perioada depresiei aveam niste ganduri ciudate, cum ca le faceam rau parintilor, pur si simplu luam un cutit de bucatarie si cand ma asezam la masa imi imaginam ca il infig in tata sau in mama, depinde cine era mai aproape de mine, ganduri care au disparut de cand am luat-o pe calea credintei.
Adaugă un comentariu / răspuns
156 comentarii 1 23 ..... 5 6 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psihoterapia experiențială centrată pe emoție în tulburările anxioase
  • Anxietatea
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Tulburările de somn influențează apariția demenței
  • Somnul, afectat de utilizarea iPhone-ului sau e-reader-ului înainte de culcare
  • De cât somn avem nevoie? Noi recomandări de la Fundația Națională a Somnului
  • Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
  • Folosește-ți simțurile pentru un somn odihnitor
  •