guta sau altceva?

17-10-2013
costi iacob
Nu este medic/terapeut
costi iacob
Am dureri groaznice la piciorul drept, in zona oului piciorului, este umflat, nu pot calca, Acum 2 zile m-am udat la picioare, si de azi noapte ma doare ingrozitor.Doctorii la care am fost mi-au dat ca tratament colchicina, diclotard, mai iau vimovo, .nu trebuie sa mananc carne, sarat, etc..Chiar nu exista un tratament sau vreo operatie, pt ca, daca ma ud putin la picioare mi se umfla si am dureri insuportabile, nu suport nici macar cearsaful sa-l atinga.Exista vreo clinica de specialitate aici sau in strainatate?
va multumesc
27 comentarii
0
17-10-2013, ora 11:32
ionela83
Nu este medic/terapeut
ionela83
din cate stiu eu nu prea exista ceva care sa treaca definitiv guta, o spun ptr ca am si eu in familie, pe tatal meu are 54ani si are cam de 5 ani aceasta afectiune, el evita cand are chef, alimentele sarate, conserve, preparate, carnea grasa, berea, vin, in trecut era considerata boala celor bogati care mancau vrute si nevrute, dar de multe ori trece peste sfatul medicului si mananaca ce prinde, si mai rau e ca durerea de la picioare sa mutat usor si la maini cu aceleasi simtome, maini umflate, rosii etc.nu stiu daca guta e declandata de apa rece, stiu ca, , , cauza e acidul uric...colchicina ia si el si ink ceva da nu stiu cum se numeste, dar intotdeauna durerea ii trece cu ketonal forte, rec de medic, dar numai durerea trece!!!afectiunea ramane...
0
17-10-2013, ora 22:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Eu nu cred ca este vorba despre guta, ci despre ceva fundamental diferit.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles tocmai esentialul: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, vasculare, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
Asteptam elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
18-10-2013, ora 11:31
costi iacob
Nu este medic/terapeut
costi iacob
Buna ziua.Chiar astazi am luat analizele, si va pot spune si valorile
Valoarea mea min max
acid uric 7.8 / 3.6 /8.0
colesterol total 199 / 100/ 220
creatinina serica 1.09 /0.8/ 1.3
glicemie 87/ 70 /115
tgo 14 /1 /37
tgp 29/ 1 / 41
trigliceride 341 / 20/ 200
uree serica 26/ 18 / 48
proteina c reactiva 8 /0 / 10
hdl colesterol 44 /36 /75
bilirubina directa 0.3 / 0 / 0.3
Hematologie
WBC(leucocite) 10.1 /4.8/ 10
VSH 1h 15 /3 /10
VSH 2h 35 /5 /15


Am 32 ani, 1.85, 94kg, , inginer, exista zile cand stau la birou, dar si zile cand plec pe teren pentru masuratori, etc., Ma deplasez mai mult cu masina, nu prea fac sport.Acum 2 ani, dupa un weekend la munte cu gratare, dintr-o data mi s-a umflat piciorul si nu am mai putut sa calc in el, mi s-a spus ca am guta, sa ma feresc de carne, bere, etc...ceea ce am facut o perioada.Tot timpul cand am avut piciorul umflat am luat colchicina si mi-a trecut la 2 zile.Din cauza stresului de la servici m-am ales si cu niste pete pe corp(cred ca sunt de la stres), se decojesc, si sunt maronii.La fel am si pe maini, pete maronii, pielea este aspra, si mi s-a spus ca este un fel de vitiligo, doar ca nu se depigmenteaza. Sunt fumator, Am avut o tentativa acum 2 ani de a ma lasa, Timp de 1 an m-am lasat, dar m-am reapucat.Ma doare si spatele...Nu stiu ce sa va mai scriu.Va multumesc ca mi-ati raspuns.
0
18-10-2013, ora 19:35
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Buna ziua,
Tinand cont de analize, de istoric (durere brusc instalata, puternica, cu aparitie nocturna si la o singura articulatie) si de proba terapeutica (durerea trece la colchicina, care este o medicatie folosita doar pentru atacul de guta) probabil ca aveti guta. Atacurile se declanseaza la articulatiile periferice, unde temperatura este mai rece, frigul favorizand depunerea cristalelor de acid uric. Aveti o valoare usor crescuta a acidului uric in sange, chiar daca laboratorul la care ati facut analizele are maximul de 8mg/dl, ghidurile dau o limita superioara la barbati de 7mg/dl. Oricum exista atacuri de guta si cu acid uric normal. Pentru a evita repetarea atacurilor, in afara de dieta se recomanda asocierea intre atacuri de Milurit, 300mg pe zi la greutatea dumneavoastra, care se incepe dupa ce trece durerea si se asociaza cateva zile cu colchicina pentru a preveni un nou atac pe moment. Sunteti supraponderal, daca greutatea in exces este la nivel abdominal si avand si trigliceridele crescute, va incadrati in sindromul metabolic, care mai include hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.
Legat de coloana, este posibil sa va doara pentru ca sunteti inalt si sedentar, deci nu aveti dezvoltata suficient masa musculara la nivelul spatelui. Guta nu afecteaza de obicei coloana.
0
19-10-2013, ora 15:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Raspunsul colegei este impecabil: exhaustiv si punctual.
As sublinia numai rolul nefast al celor 20 kg in exces, care distrug toate articulatiile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
04-06-2014, ora 10:02
naeelena1
Nu este medic/terapeut
naeelena1
Buna ziua,
Ce alimente sunt permise?..Unii doctori recomanda spanacul, fasole, mazare, linte, nuci, seminte floarea soarelui si dovleac, sfecla rosie, telina, varza iar altii nu. Ce alimente pot manca in caz de guta? Multumesc anticipat.
0
04-06-2014, ora 11:28
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Teoretic nu exista restrictii alimentare, puteti manca orice.
Practic guta este in stransa relatie cu supra-ponderabilitatea, prin urmare, in acest caz, se impune o dieta destul de severa (cu eliminarea carbohidratilor: paine, paste, cereale, dulciuri si mai ales fructe).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
02-02-2015, ora 16:22
Iwan
Nu este medic/terapeut
Iwan
Buna ziua tuturor...
Vreau ma impart cu experienta avuta avand dureri datorita gutei.
Am avut mai multe crize, dureri de ne suportat. Acidul uric peste 7, 7.
Doctorii me-au prescris medicamente, nu mai tin minte cum se numeau.
In ultimii trei ani nu am mai avut aceste dureri si inflamatii la degetul mare de la picior. Dar cosum doar apa alcalina cu pH peste 8. am renuntat la carne si mancare picanta. In rest imi permit orice mancare. Probabil, datorita apei, acidul uric se mentine scazut, sub 7.
Cel mai eficient tratament este apa alcalina.
Cu respect.
0
02-02-2015, ora 18:05
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este de retinut experienta D-voastra...
Un singur amendament: renuntarea la carne inseamna automat obezitate, care provoaca din nou crize de guta...Principial, guta nu este legata atat de consumul de carne, ci de obezitate (alimentatie exagerata).
Ce greutate/inaltime aveti la ora actuala??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
08-02-2015, ora 19:48
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Buna tuturor,
as adauga si eu experienta mea referitor la guta. In ceea ce ma priveste am avut si eu probleme cu aceasta boala pacatoasa(mai degraba, sindrom metabolic) si cred ca i-am dat de capat. Supraponderal fiind(si hipotiroidismul de care sufar a contribuit la asta)acum vreo 2 ani am facut crize repetate de guta(si 2/luna)iar medicamentele prescrise nu le-am suportat, valoarea a.ur. aprox= 9. Am observat ca odata cu problemele de tiroida si implicit luare in greutate am dezvoltat si apneea de somn, care mi-a dat peste cap tot ritmul vietii. In perioada de cateva luni pana am reusit sa-mi tratez apneea(cu cpap) am avut deseori atacuri de guta cu tot tacamul de chinuri si dureri ingrozitoare. La o scurta perioada dupa ce am inceput corectarea apneei sau oprit si atacurile de guta iar de atunci nu am mai avut nici unul. Precizez ca nu ma abtin de la nici un fel de mancare(avand o dieta a unui om normal, vegetale, carne, carboh, etc)dar fara excese.
Banuiesc ca in cazul meu(poate si a altora) a existat o legatura intre apneea de somn si guta(binecunoscuta fiind legatura intre OSA si multe alte boli care nu cedeaza la un tratament medicamentos).
Totodata cred ca mult ma ajutat in perioada atacurilor si faptul ca am luat (vreo 3 luni) niste pastile pe baza de extracte de cirese(Goutrin de la Organika)...
Precizez ca am incercat si eu tot felul de metode(cu bicarbonat de sodiu, suc de lamaie, vit.C, etc) de a aduce PH organismului cat mai aproape de valoarea neutra( avand un PH=5, 7-6, 5)dar cu rezultate modeste. Bicarb.de sodiu intradevar reduce perioada de crize dar nu e indicat pe termen lung in special persoanelor cu probleme cardiace.Lamaia e ok ptr. cine poate bea cam 3 /zi (se stie ca lamaia e acida dar alcalinizeaza organismul). Singura metoda prin care PH a revenit la normal a fost tratarea apneei.
Concluzia mea(pe propia-mi piele)este ca guta este un bun factor indicator ptr. existenta apneei de somn :), probabil multi posesori de guta au si SAS(medie si severa in special) dar nu stiu.
Au trecut aproape 2 ani de la ultima criza de guta si de atunci nu am mai avut nici o problema.
Toate cele bune.
1
08-02-2015, ora 21:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Lucrurile sunt infinit mai simple:
- atat guta, cat si hipotiroidismul, cat si apneea de somn sunt datorate obezitatii;
- prin urmare, logic, toate trei problemele au un singur tratament, si anume scaderea ponderala majora (prin gestionarea alimentatiei).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
09-02-2015, ora 14:52
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
DA, obezitatea este un factor favorizant pentru aparitia gutei si apneei(SAS), mai putin hipotiroidismului.
La mine toate aceste neplaceri(guta si apneea) au pornit de la hipotiroidism(in urma unui hipertiroidism tratat cu RAI), care a tot adaugat kg la greutatea mea, in ciuda substitutiei zilnice cu euthyrox, ajungand astfel sa fiu supraponderal(nu obez). Din pacate excesul de kg cauzat de hipotiroidism nu poate fi dat jos prin dieta si sport.
0
09-02-2015, ora 14:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Din pacate, va auto-amagiti:
- greutatea corporala nu are legatura cu tiroida, ci exclusiv cu alimentatia. Este o lege a fizicii elementare, ce nu poate fi contrazisa si nici eludata.
- daca veti avea o alimentatie adecvata, nu va veti ingrasa indiferent de functionarea tiroidei (hiper- sau hipo).
- nu veti putea slabi prin sport, ci exclusiv prin dieta adecvata.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
09-02-2015, ora 15:06
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Nu va contrazic Dle doctor, dar la mine problema kg-lor e un pic mai complicata. Nu vreau sa intru in detalii prea amanuntite legate de metabolism. Excesul de greutate rezulta din faptul ca organismul meu nu converteste in mod eficient hormonul T4(euthyroxul) in T3. Ori se stie ca hormonul tiroidia T3 este cel activ, care se depune in tesuturi si tine sub control metabolismul lipidic(analiza ft4 e la limita de sus iar fT3 e la limita de jos)ceea ce face sa se depuna asa numitele polimucozaharide(ce da un aspect de buhaiala a fetei si adipozitati pe abdomen. Indiferent cat mananc, depun(si nu sunt un mancacios, ma orientez mai mult pe verdeturi, naturiste).
Din pacate in orasul in care locuiesc inca nu am gasit un cadru medical care sa gaseasca solutia problemei mele.
Cu stima.
0
09-02-2015, ora 15:11
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu ma contraziceti pe mine, ci contraziceti legile fizicii elementare (legile termodinamicii).
Nu puteti fi supra-ponderal decat in masura in care mancati mai mult decat aveti nevoie, desi aveti impresia (falsa) ca mancati putin...
Cu mare probabilitate trebuie sa va schimbati regimul alimentar, inlocuind carbohidratii cu proteine si grasimi (doar carbohidratii ingrasa, nu si proteinele sau grasimile).
Solutia problemei o veti gasi la psiholog, cel care va fi in masura sa va ajute sa intelegeti ca supra-ponderabilitatea este, de fapt, o dependenta de drog (carbohidrati).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
09-02-2015, ora 15:22
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Mananc cat am mancat si inainte(nu mai mult) de a ma imbolnavii ori potrivit legilor fizicii ar fi trebuit ca greutatea mea sa fie constanta dar nu e asa si asta din cauza faptului ca tratamentul hipotiroidei nu e 100% eficient(in ceea ce ma priveste), am explicat mai sus de ce.
Toate cele bune.
0
09-02-2015, ora 15:23
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
OK
Eu personal mananc de 3-4 ori mai putin decat acum 15 ani, si totusi am 5 kg mai mult si nu reusesc sa slabesc.
Cum explicati asta logic?????
Eu merg, totusi, pe logica legilor termodinamicii.
D-voastra insa aveti dreptate, avand studii medicale de specialitate si zeci de ani de practica.
Cum v-am putea contrazice??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
09-02-2015, ora 15:38
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Eu totusi nu inteleg cum de am putut sa am un exces de 15-20 kg(la 1, 85m) in decursul a 2 ani de zile de cand ma lupt cu hipotiroida desi dupa cum v-am spus nu mananc mai mult decat inainte de a ma imbolnavi.
Scuzati-ma dar nimeni nu contesta pregatirea dvs. profesionala.
Va multumesc.
0
09-02-2015, ora 15:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Ati citit ce am scris in comentariul precedent?
Eu mananc de 3-4 ori mai putin ca acum 15 ani, fac acelasi efort, si totusi am 5 kg mai mult, kg de care nu reusesc sa mai scap..
Luati lucrurile logic, fara patima, chiar daca refuzati cu indarjire sa va revizuiti alimentatia...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
11-01-2019, ora 23:55
CCOORRNNEELL
Nu este medic/terapeut
CCOORRNNEELL
Buna ziua, am avut un atact de guta care ma chinuit vreo doua saptamani. Durerea a incetat dar glezna mi-a ramas umflat, ce e de facută? domnule Doctor Marius Uscatu ! Ms
0
12-01-2019, ora 08:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si eforturi practicate, antecedente diverse etc.
Astept elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-01-2019, ora 01:46
Vio63
Nu este medic/terapeut
Vio63
Buna ziua
Acum cativa ani a inceput sa ma doara, uneori, pernuta aceea de sub degetele de la piciorul stang (nu stiu cum se numeste stiintific). Uneori se si umfla de nu-mi mai atingeau degetele podeaua. Anul trecut in noiembrie a inceput sa ma doara constant degetul al doilea de la picior, deget care s-a si umflat si s-a strambat, s-a incovoiat. Am 55 de ani, 1.70 m si 77 kg. Mentionez ca am un job unde stau mult in picioare si ma deplasez foarte mult. Multumesc!
0
29-01-2019, ora 08:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Poate fi o metatarsalgie de origine mecanica (de supra-incarcare), provocata de greutatea excesiva, de efortul exagerat (stat in picioare, mers pe jos), eventual de o deformatie a piciorului (monturi, hallux valgus).
Tratamentul se adreseaza, evident, doar cauzelor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
30-01-2019, ora 01:44
Vio63
Nu este medic/terapeut
Vio63
Buna ziua
Multumesc pt raspuns. Am uitat sa spun ca durerea a inceput cand am purtat o incaltaminte cu talpa joasa. Poate de aceea nu prea am dat importanta, aveam incaltari in care nu simteam durere sau disconfort deloc. Acum nu mai exista asa ceva, durerea e nelipsita si intr-adevar am si un mont la degetul mare, destul de pronuntat. Am purtat talonete personalizate, dar mi-au facut mai mult rau asa ca am renuntat la ele. Acum va intreb, ce medic specialist sa consult, reumatolog sau ortoped? Multumesc!
0
30-01-2019, ora 20:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Metatarsalgia este complicatia tipica monturilor (apare in 100% din cazuri).
Talonetele fac mai mult rau, deoarece nu sunt confectionate dupa toate regulile artei (trebuie confectionate strict manual si nu prin faimoasa "amprenta compuuterizata", care nu are nici o legatura cu realitatea).
Nu va poate ajuta reumatologul, ci ortopedul specializat in chirurgia ante-piciorului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
19-02-2019, ora 05:29
Vio63
Nu este medic/terapeut
Vio63
Buna ziua
Am fost la dr. ortoped si mi-a confirmat ca am hallux valgus.A fost putin surprinsa, deoarece a zis ca este mai mult o boala a femeilor, eu fiind barbat. As dori sa stiu daca ma puteti programa la un consult, saptamana viitoare sau cand este vreun loc liber. Sunt din Brasov. Multumesc!
0
19-02-2019, ora 08:00
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Pentru programari sunati la clinica din Cotroceni (gasiti numerele pe site-ul meu chirurgiapiciorului ro)
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii oferă o nouă țintă terapeutică pentru tratamentul gutei
  • Rolul acidului uric în gută
  • Durerea de picioare
  • Scăderea în greutate: elementul cheie pentru prevenția gutei
  • Criza de gută, asociată cu afecțiuni cardiovasculare ulterioare
  • Sindromul metabolic crește de patru ori riscul de gută
  • De ce te dor picioarele - cauze și tratament
  • Nu există asocieri între gută și bolile neurodegenerative
  • Recomandările NICE 2022 privind diagnosticul și tratamentul gutei
  •