Incisivi centrali rupti, ce e de facut ?

31-10-2011
wizi
Nu este medic/terapeut
wizi
Primavara aceasta am avut o problema cu cei 2 incisivi frontali. Din cauza faptului ca nu i-am tratat la timp au inceput sa se innegreasca. Am fost la stomatolog iar acesta mi-a razuit partea cariata (neagra) a incisivilor pana cand acestia au ajuns cam la jumatatea grosimii normale a unui dinte. Apoi i-a umplut cu o pasta fixata cu un fel de 'ciocan' cu lumina puternica(demetron cred ca se cheama) iar plomba cred ca este fotopolimerizabila. Dintii aratau foarte bine pana acum 2 zile cand la o muscatura s-au rupt. Da, amandoi odata.
Am ramas cu doua cioate. Ca dimensiune au ramas cam la un sfert din marimea completa iar ca grosime la jumatate.

Mai vreau sa mentionez ca un incisiv lateral a fost si el tratat asta primavara si are nervul scos, deci e mort.

Am fost la cativa stomatologi iar parerile sunt impartite. Unii mi-au spus ca cea mai buna solutie ar fi: 2 pivoti metalici(surub sau tija nu stiu exact termenul)acoperiti cu cate o coronita de ceramica la culoarea celorlalti dinti. Pret mediu: 900 lei doua coronite + 300 lei 2 pivoti = 1.200 lei.

Un alt stomatolog mi-a spus ca din cauza ca dintii ramasi au fost piliti prea mult(pana sub gingie), acei pivoti nu ar rezista prea mult pentru ca nu pot fi prinsi calumea de gingie(sau de unde se prind ei). Mi-a spus ca daca tot am un incisiv lateral cu nervul scos ar fi recomandata o punte legata de cei 2 incisivi laterali iar apoi cei 4 incisivi imbracati. In plus, cei 4 ar avea aceeasi culoare si ar da mai bine dpdv estetic. Ca pret: undeva la 1.000 de lei.

Acum nu stiu ce solutie sa aleg. Nu am bani de implanturi si alte minuni costisitoare.
Exista si alte solutii ?

Am atasat si radiografia cu cei 2 incisivi frontali.(scuze pentru calitatea pozelor)

http://i41.tinypic.com/1z6dw28.jpg
http://i42.tinypic.com/vhewjp.jpg
1 comentarii
0
01-11-2011, ora 12:02
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
orice dinte cu tratament de canal, deci cu nervul scos, devine mai casant, mai fragil si prezinta un risc de fractura. din acest motiv pe dintii devitali nu se pun plombe mari, ci se imbraca din pricipiu... tocmai pentru protectia lor impotriva unor fracturi verticale sau oblice care ar obliga la extractia dintelui.
recomandarile mele ar fi urmatoarele:
- imbraca doar dintii care necesita acest lucru ( adica in cazul tau centralii si unul din laterali). un tehnician bun si un medic bun ii va face pe toti trei sa semene ca si culoare cu cel de-al patrulea care are inca nervul lui. recomadarea sa ii imbraci pe toti 4 nu se justifica. ideea este sa se faca ce e mai bine pentru tine, nu ce e mai usor pentru medic sau tehnician. si cred ca iti este clar ca pentru tine este mai bine sa nu sacrifici si sa il pilesti pe pe cel de-al 4lea incisiv. ai constatat pe pielea ta ce inseamna un dinte cu nerv scos, asa ca pastreaza-ti dintii si conserva-i cat mai mult timp posibil.
- coroanele de pe cei trei sa fie facute separat, nu solidarizate ( lipite) intre ele, pentru un efect estetic mai bun, pentru o sanatate mai buna a gingiei, pentru ca tu sa poti igieniza intre coroane cu ata dentara, asa cum faci intre niste dinti naturali.
- cea mai buna varianta, cea mai estetica si cea mai recomandata pe dintii frontali este ceramica integrala. adica coroanele facute sa fie din portelan pur, fara metal sau zirconiu dedesupt. ceramica presata imita perfect dintii naturali si nimeni nu isi va da seama ca dintii tai sunt pusi. pentru ca ceramica integrala sa aiba calitati estetice maxime, dedesupt NU se pun pivoti metalici, ci din fibra de sticla sau zirconiu, in functie de situatia exacta a dintilor tai. automat aceasta varianta este si foarte costisitoare, comparativ cu preturile pe care tu le-ai mentionat mai sus, dar merita tot efortul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul