Leziune mpfl copil 14 ani, luxatie rotula

26-08-2020
raro
Nu este medic/terapeut
raro
Buna ziua. In urma cu 3 saptamani, baiatul de 14 ani a alunecat intr un parc acvatic si s a lovit la genunchi de o teava, spune el, si i a sarit rotula. Am fost la urgente, i a pus o la loc si i a mobilizat piciorul intr o atela ghipsata, pe care a zis ca trebuie sa o tina timp de 3 saptamani. In timpul acesta i am facut un rmn si rezultatul a fost ca are leziune de mpfl, la insertia femurala si patelara, rotatie laterala patelara de 28 grade( normal <20), index insall-salvati 1, 69 (normal <1, 5), sugereaza patela alta, hidrartroza, bursita. Am fost cu rmn ul la medic si i a pus piciorul in ghips circular, pt 6 saptamani a spus, iar apoi va urma recuperarea. Intrebarea mea este daca acest ligament se poate reface dupa aceasta perioada de imobilizare, sau o sa fie nevoie de operatie oricum, si de ce nu i a fost pus de la inceput piciorul in ghips? Mentionez ca este prima data cand i se intampla sa aiba luxatie de rotula, pt ca am inteles ca operatia este recomandata atunci cand are luxatii recidivante si copilul nu este sportiv de performanta, mai joaca un fotbal sau un baschet ca orice copil de varsta lui. Va multumesc!
3 comentarii
0
26-08-2020, ora 12:34
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Credeți că există vreo diferența între imobilizare în atela ghipsata și ghips circular?

3 săptămâni sunt suficiente de imobilizare dupa care poate continua cu o orteza cu balama la care se reglează gradele de flexie, deoarece mișcarea este un bun promotor al vindecării fibrelor de colagen.
0
26-08-2020, ora 14:22
raro
Nu este medic/terapeut
raro
Imi cer scuze, dar eu asa vad la copilul meu, ca este diferenta. Cu atela ghipsata se mai flexa genunchiul putin, dar acum cu ghipsul strans pe picior nu se mai misca deloc. Deci copilul a stat deja 3 saptamani imobilizat cu atela ghipsata, iar acum dupa rezultatul rmn dr a spus ca mai are de stat inca 6 saptamani in ghips. Asta era de fapt si ingrijorarea mea, daca nu sta prea mult cu piciorul imobilizat. Din ce inteleg eu de la dvs acum, este ca n ar mai fi trebuit pus in ghips pt a putea flexa cate putin piciorul.
0
27-08-2020, ora 21:59
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Imi permit sa intervin.
Distinsul coleg are perfecta dreptate: "mișcarea este un bun promotor al vindecării fibrelor de colagen".
La ora acuala tratamentul luxatiei inaugurale de rotula este pur functional: exlcude total imobilizarea gipsata, in favoarea unei orteze minimaliste, care permite miscarea totala a genunchiului inca din prima zi.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.