maladia leeg calve perthes

07-07-2009
mihai dorina
Nu este medic/terapeut
mihai dorina
Baietelul meu sufera de maladia perthes de 2 ani si tot de 2 ani sta imobilizat in gips [bara de abductie] din pacate nu s-a vindecat.Medicul ne-a spus ca trebuie o interventie chirurgicala de acoperire a capului femural. Am auzit de centrul medicina hiperbara din constanta si nu stiu ce sa fac.De operatie i-mi este groaza credeti ca daca mergem la acest centru avem sanse de vindecare fara operatie. Va multumesc
10 comentarii
0
07-07-2009, ora 21:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna...nu puteti decat sa incercati, fara frica, aceasta metoda.Cu deosebita stima, ...
Dr. Marius Uscatu.
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
05-08-2010, ora 11:24
dana.kadar
Nu este medic/terapeut
dana.kadar
buna ziua, solicit o parere specializata, baiat in varsta de 3 ani si 9 luni, rezultatul RMN-ului arata cam asa: Deformarea prin aplatizare a nucleului de crestere al capului femural stang cu ascensionarea cu cca 5mm a zonei diafizare care prezinta un contur intens neregulat si edem osos de cca 3 cm. Minora colectie articulara. Fara alte modificari la nivelul centurii pelvine. Vezica urinara in limite normale.
Concluzie: osteonecroza de cap femural.
tratament? asteptari? acele sedinte HBO unde se pot face si care e costul uneia?
putem sa-i punem orteza in cazul acesta? excludem gipsul.


multumesc anticipat.
0
05-08-2010, ora 11:42
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Mai intai trebuie sa luati legatura cu un ortoped pediatru, in vederea alegerii modalitatii optime de imobilizare.
Pentru oxigenoterapie hiperbara trebuie sa luati legatura cu utilizatorul
http://forum.romedic.ro/user.php?id_user=40996
cu salutari din partea mea personal.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
06-08-2010, ora 22:32
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Va multumesc stimate coleg!

Indicatia de operatie o poate stabili numai medicul ortoped, desigur in functie de patologie si consultul clinic/imagistic. Daca aceasta se exclude, hiperbara se poate aplica la Perthes ORI DE CITE ori se doreste scurtarea perioadei de imobilizare gipsata. Perthesul se vindeca cu sau fara hiperbara, daca este imobilizat corespunzator, cu hiperbara insa mult mai repede.

De regula nu este nevoie de de interventii chirurgicale in Perthes, dar imobilizarea cu bara de abductie personal o consider obligatorie, asa ca de asteptat ORICUM trebuie sa asteptati PINA se vindeca, alfel pot apare modificari de cotil iar daca acestea apar atunci apare si COXARTROZA.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
07-08-2010, ora 19:32
dana.kadar
Nu este medic/terapeut
dana.kadar
Buna ziua,
Multumesc pentru interesul acordat.
In Timisoara avem un medic ortoped pediatru, la a carui indicatie am demarat procurarea unei orteze, nu as vrea sa fac reclama dar doar sa vi-o arat sa-mi spuneti parerea http://www.triamed.ro/produs.php?id=73. Dansul nu ne-a comunicat nimic despre acea bara de abductie.!?!

Mai mult, doresc sa stiu cu aproximatie de cate sedinte ar avea nevoie, costul lor, si durata in timp.

Va multumesc din suflet.
0
07-08-2010, ora 20:41
dana.kadar
Nu este medic/terapeut
dana.kadar
"Multumita" unui "MARE" medic ortoped, am tras aceasta boala din martie, agravandu-se in timp. Daca atunci dansul se uita peste analize, investigatii, in loc sa fi mers in concediu (si culmea exact in Constanta), veneam direct la Centrul de Medicina Hiperbara. Ne-a recomandat Mydocalm si Fastum gel.
Din pacate.
0
08-08-2010, ora 16:28
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata doamna,

Desi personal sunt strict impotriva ghipsului, recomandand ori de cate ori este posibil ortezele, in privinta Perthes-ului consider ca aceasta orteza nu este neaparat cea mai buna solutie terapeutica. Desigur ca permite mersul, evitand astfel imobilizarea prelungita a copilului, dar tocmai acest lucru poate duce la aparitia unor complicatii grave precum modificari de contur ale formei si raporturilor articulatiei coxo-femurale.
Desi pare barbar in anul 2010 sa tii un copil 1-2 ani de zile imobilizat cu o coada de matura intre glezne si piciorul afectat putin rotat, aceasta tehnica are cele mai putine complicatii. Personal NU recomand aceasta orteza si prefer imobilizarea copilului cu doua bucatele de ghips in jurul gleznei in care se prinde aceasta bara de "abductie/rotatie". Dezavantajul metodei consta in faptul ca miscarea piciorului este aproape imposibila, dar tocmai acesta este scopul imobilizarii.

Cat despre Mydocalm si Fastum Gel, fiecare recomanda atat cat stie!

In functie de stadiul in care se afla necroza, respectiv de RMN-urile de control care trebuie efectuate in cursul terapiei, putem stabili cu exactitate numarul de sedinte necesare combaterii edemului osos. Odata disparut acest edem, nucleul de crestere se reface pe matrita cotilului, DAR NUMAI daca piciorul sta imobilizat in aceasta pozitie de abductie/ rotatie, de regula in cca. 2 luni.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
08-08-2010, ora 17:17
dana.kadar
Nu este medic/terapeut
dana.kadar
Buna ziua,
In primul rand vreau sa va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor pe care mi le acordati.
Nu-mi aduc aminte sa ne fi comunicat nimic despre o posibila complicatie (modificarea de contur) in cazul purtarii ortezei, de aceea am si demarat procedurile pentru achizitionarea ei, crezand ca e cea mai buna solutie !?! Din nou, observ ca ne lovim de o cunoastere limitata! Cum am putea noi, ca parinti sa observam modificarile survenite in evolutia bolii?
Suntem aproape convinsi 100% ca aceste sedinte i-ar usura evolutia dar depindem putin de 2 factori: financiar si temporal.
Revin cu alte intrebari: de ce analize (radiografie, RMN, etc) aveti nevoie ca sa ne puteti programa?
Cu cat timp trebuie sa ne programam inainte? Unde apelam pentru programare?
Sedintele se fac zilnic? Evaluarea prin RMN se poate face si in cadrul Centrului ?
Multumesc.
0
08-08-2010, ora 18:11
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata Doamna,

aceasta orteza este considerata de unii medici ca fiind o solutie buna de compromis deoarece permite miscarea copilului, adica in perioada de refacere copilul se poate juca, alerga etc, iar uneori functioneaza. PERSONAL NU o consider o solutie optima, deoarece de regula perioada de refacere se lungeste, uneori si la peste 2-3 ani, alteori apar modificari ireparabile. Cu celebra coada de matura evolutiile sint mai bune, mai scurte iar sechelelele rare, desi metoda este BARBARA. Personal nu o recomand cu placere, dar o consider o solutie mai buna decit orteza si o prefer acesteia. Acum poate ca parerea mea este un pic DENATURATA, de regula evolutiile usoare eu nu le vad, deoarece nu sint ortoped si de regula hiperbara se aplica in cazurile mai grave, sa zicem mai disperate, care nu raspund la tratament. Astfel ca din totalul de complicatii care le observ, majoritatea clara inclina spre orteza, atit in Germania cit si in Ro si oricum primul lucru care il fac este "coada de matura"!

Modificarile din cadrul perthesului se pot monitoriza cu ajutorul RMN-ului. Aceasta investigatie ne arata cind putem renunta la imobilizare, adica cind necroza s-a vindecat. Pentru aprecierea terapiei/evolutiei avem nevoie de RMN, terapia se poate programa oricind, programarile se fac in receptia centrului, datele de contact le puteti gasi pe acest site. Sedintele se fac zilnic, de luni si pina luni, iar evaluarea RMN se face intii in cadrul Centrului, de aceea avem nevoie de CD-uri, dar desigur ca citesc cu placere si interpratarile colegilor radiologi. Daca achizitiile RMN sint incomplete ne adresam, din oficiu, centrului de imagistica si cerem efectuarea a ceea ce consideram ca este necesar, oricum colaborarea in Constanta atit cu ortopezii cit si cu radiologii functioneaza foarte bine. Controlul ortopedic (clinic), deosebit de important, ESENTIAL, desigur ca NU este efectuat de catre noi ci de medici ortopezi specializati in patologia ortopedica pediatrica, de ex. Prof. Lupescu sau de specialisti din celelalte Centre din Romania.

Referitor la terapia in sine desigur ca nu este normal ca aceasta terapie, cel putin pentru o serie de indicatii recunoscute pe plan mondial, sa nu fie decontata de Casa Nationala, dar cum am mai spus-o fiecare face cam CIT IL DUCE CAPUL!
Daca decidenti in Romania considera ca protezarea capului femural trebuie platita de catre Stat in cazul NACF-ului la adulti, dar tratamentul de evitare al acesteia nu trebuie, nu avem ce face decit accepta acest lucru tragic! Perthesul, din pacate, dearece se vindeca si fara hiperbara, chiar daca in timp mult mai lung, nu este chiar obligatoriu sa fie platit de catre o asigurare medicala, deoarece in medicina mondiala plata unui serviciu medical se evalueaza dupa doua criterii: eficienta si economie. Asta inseamna ca daca exista alternative ieftine, acestea vor fi favorizate, dar tocmai acest lucru diferentiaza o asigura buna (care insa sint si ceva mai scumpe) de alta mai slaba (care insa sint mai ieftine si accesibile).

Mai tragic decit acest lucru o constituie faptul ca in Romania absurditatea acestor decizii intrece cam orice limita. De ex. in cazul intoxicatiilor cu CO desi se stie ca in absenta HBOT sansele de supravietuire sint minime, acest tratament de urgenta fiind stipulat in toate normativele, hiperbara nu se aplica. Din cele citeva mii de cazuri pe care Romania le inregistreaza, in urma carora pacientii mor sau ramn cu sechele grave, NICI macar unul n-a beneficiat de hiperbara in iarna trecuta. Asta in conditiile in care pentru a devenii medic specialist in urgenta curricula prevede prin act normativ efectuarea unui MODUL DE HIPERBARA, modul care nu se poate desfasura in Romania deoarece Statul nu dispune de acesta technica! Adica sa poti deveni URGENTIST in UE si respectiv in Romania TREBUIE sa ai acest modul!

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
15-04-2019, ora 19:30
Stefanela91
Nu este medic/terapeut
Stefanela91
Buna ziua, D ul Bogdan Cristian Ioan!
Am Tinnitus de 5 luni declanșat dupa o otita externa, fungus, care mi a inflamat urechea mai bine de o luna. Am folosit in acea perioada si picături antibiotice si e posibil sa fi avut o mică gaura in timpan. Nu mi a confirmat nimeni, doar un medic mi a zis ca e posibil caci timpanul arată refăcut ca dupa o mică ruptura.
Credeți ca HBO m ar putea ajuta? Inca imi mai simt ureche strânsă uneori, ca si cum inca mai e inflamata in interior.
Mulțumesc! Aștept răspuns!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: