Markeri tumorali

26-04-2024
Ana1950
Nu este medic/terapeut
Ana1950
Bună ziua! În urmă cu an, la o analiză de scrining, valoarea Markerului tumoral, CA19-9, a ieșit foarte mare. De atunci și până acum, am făcut câteva investigații.,... fără nici un rezultat concludent. Există oare un spital, o clinică, un medic(în România), unde pacientul poate fi investigat pentru întregul organism? Vă mulțumesc anticipat!
VALORI CA19-9. 98, 1 (<=33) 18.03.2023
68, 07 (0-30, 9)30.03.2023
65, 7 (0-40, 1)15.05.2023
113 (<33) 17.06.2023
58, 40 (<27) 01.08.2023
41, 22 (0-33) 01.04.2024.
2 comentarii
1
26-04-2024, ora 14:35
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua!
În România, există mai multe centre medicale unde puteți solicita o evaluare completă.

1. Institutul Oncologic București "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" - Este unul dintre cele mai renumite centre de oncologie din țară și oferă o gamă largă de servicii de diagnostic și tratament pentru pacienții cu suspiciune de cancer.

2. Centrul de Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babeș" București - Acest centru oferă servicii de diagnostic avansat, inclusiv teste complexe și consultanță în diverse specialități medicale.

3. Spitalul Clinic Colentina - Dispune de o secție de gastroenterologie puternică, care poate fi relevantă în cazul unor valori ridicate ale CA19-9, marker asociat adesea cu afecțiuni pancreatice și biliare.

4. MedLife, Regina Maria, Sanador - Aceste rețele private de sănătate oferă servicii de imagistică medicală avansată și posibilitatea de a efectua o serie de analize și consulturi în diverse specialități, inclusiv oncologie și gastroenterologie.

Pentru a decide care este cea mai bună opțiune pentru dvs., vă recomand să discutați cu medicul de familie sau un medic specialist, care vă poate îndruma către un centru medical adecvat nevoilor dvs. De asemenea, este important să aveți o trimitere de la medicul specialist pentru investigațiile necesare, care vă poate ajuta să accesați servicii în cadrul sistemului medical de stat sau privat. Este esențial să urmați aceste investigații pentru a identifica cauza valorilor anormale ale markerului CA19-9 și pentru a începe tratamentul adecvat, dacă este necesar.
0
13-05-2024, ora 11:57
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

În afară de tumori, CA19-9 poate crește și în multe alte boli, FĂRĂ să existe cancer.

CA19-9 este o proteină normală, produsă de pancreas, stomac, uter și alte organe. Adică nu este un marker exact pentru cancer, poate doar să crească în unele cancere, așa cum poate să crească și în alte boli.

În 2020 s-a publicat un studiu mare, pe aproape 7000 de pacienți care au avut CA19-9 crescut inexplicabil (FĂRĂ cancer).
[Carbohydrate antigen 19-9 elevation without evidence of malignant or pancreatobiliary diseases]

Cam 25% din pacienți au avut o problemă cu ficatul (hepatită cronică de alcool sau de medicamente, hepatite virale etc.)
Cam 20% au avut o problemă de ginecologie (endometrioză, chiste de ovar, infecții ginecologice etc.)
Cam 17% au avut o problemă pulmonară, mai ales bronșiectazii (o bronhie din plămâni poate rămâne mai dilatată, de exemplu după o pneunomie. Se vede la CT pulmonar.)
Cam 6% au avut diabet prost controlat, cu glicemii mari.
Câțiva pacienți au avut hipotiroidism.
Mai poate crește în boli de reumatologie.

În final, la 25% din pacienți NU s-a găsit nici o cauză pentru care ar fi putu să crească CA19-9.

Modelul de evoluție al markerului din cazul dumeavoastră, cu creșteri și scăderi la distanță de câteva luni, cu valori maxime în jur de 100, se poate vedea și la unii din pacienții din studiu.

Cu siguranță problema ar trebui investigată în prima fază într-un centru de gastroenterologie.
Dacă totul este OK, se poate continua cu un consult de ginecologie, reuma, pneumologie, și o evaluare simplă de endocrinologie (glicemie și hormoni tiroidieni). Nu știu dacă există un singur centru care să se ocupe de toate aceste specialități.

Dacă și atunci totul este OK, probabil cel mai bine ar fi să lăsați problema în pace și să mergeți doar periodic la control. De obicei "vânătoarea de diagnostice rare" nu merită efortul, banii și stresul.

Ați avut valori mai mari în martie 2023 și în iunie 2023. Ați avut simptome în acele perioade, care să fie în legătură cu creșterile de CA19-9? De exemplu dacă ați tușit, mai mult, ar putea fi bronșiectazii. Dacă ați avut dureri abdominale periodice, ar putea fi endometrioză etc.

Am văzut că aveți valori de referință diferite la fiecare evaluare, probabil ați făcut analizele la mai multe laboratoare. Dacă puteți, ar fi bine să faceți analizele la un singur laborator, ca să fie datele mai ușor de comparat.


Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: