materiale informative (in engleza) pt persoane care aud voci

07-12-2012
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
Aceste materiale sunt folositoare pentru persoanele care aud voci/au halucinatii auditive, pentru familie si specialisti, oferind o baza de unde persoanele isi pot explora experientele si pot accepta vocile ca o parte din ele insele, adoptand diferite modalitati de a face fata la situatiile in care unele voci/spirite/aparitii sunt neplacute sau ostile. Aceste materiale prezinta o viziune alternativa, nestigmatizanta asupra prezentei vocilor si ofera sugestii practice care urmaresc sa promoveze dezvoltarea personala a persoanelor care aud voci.

Distribuiti aceste materiale pe retelele sociale si in randul cunostintelor. Acordati, in masura in care este posibil, sprijin celor care nu cunosc lb engleza.

- The Voice Inside - A practical guide to coping with hearing voices
http://www.columbiancentre.org/wp-content/uploads/2012/02/thevoiceinside.pdf

- Hearing voices - A structured interview
http://www.hearingvoices.org.nz/attachments/article/59/Maastricht_Interview_for_voice_hearers.pdf

Accesati si site-urile de mai jos pentru mai multe informatii:

http://www.intervoiceonline.org/
https://www.facebook.com/groups/intervoice/
http://beyondmeds.com/2010/08/04/hearing-voices-movement-jacqui-dillon/
http://www.hearing-voices.org/
http://willhall.net/comingoffmeds/
http://theicarusproject.net/
http://www.madinamerica.com/
10 comentarii
0
07-12-2012, ora 18:56
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tu ai auzit voci, ai trecut printrr-un episod psihotic si dai sfaturi in ceea ce priveste acest punct cuminant al bolilor psihice ?

Stiai ca daca auzi voci pe o perioada mai mare de 6 luni si nu te tratezi cu medicamente de la medicul psihiatru, boala se transforma in schizofrenie ?
0
07-12-2012, ora 21:30
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
Aceasta este o modalitate de a intelege prezenta vocilor, dar sunt si alte modalitati.
Au existat multe personalitati de-a lungul timpului care au auzit voci si experienta lor a fost interpretata de catre contemporani ca fiind ceva util sau chiar sacru, provenit de la dumnezeu sau de la alte spirite. Nu credeti ca e cam ipocrit sa ne mandrim cu sfintii care pot comunica cu D-zeu, dar sa ii consideram bolnavi, chiar irecuperabili, pe cei care acceseaza alte lumi pe care noi nu le cunoastem?
In ceea ce priveste transformarea vocilor in schizofrenie, acest lucru nu este corect din punct de vedere stiintific. Daca o persoana indeplineste doar acest criteriu de halucinatii auditive, nu poate primi diagnosticul de schizofrenie (diverse studii au dovedit acest lucru - desi in realitate, persoanele care aud voci sunt probabil diagnosticate cu schizofrenie, dupa cum spuneti si dvs, ceea ce e imoral prin negarea si patologizarea diversitatii umane).
Medicamentele pot ajuta uneori, dar nu si pe termen lung (cum se practica de altfel), deoarece au efecte extrem de negative la nivelul creierului asemanatoare unor traumatisme craniene, pe langa alte efecte negative asupra calitatii vietii persoanei. Exista de asemenea alte metode prin care persoanele care aud voci sau au un diagnostic de schizofrenie sa poata face fata la momentele dificile. Medicatia este doar un mod de a face fata, sunt si altele.

Motivul pentru care am postat aceste informatii este de a le oferi oamenilor sansa de a alege pentru ei insisi modul in care sa isi defineasca experientele. Unii vor prefera sa le explice prin modelul medical (simptome-diagnostic-tratament), altii poate vor vorbi despre traumele pe care le-au suferit in viata, fiind preocupati sa inteleaga momentele prin care au trecut si sa se vindece de durerea provocata de acestea, altii vor interpreta experienta ca pe o calatorie spirituala etc.
Orice explicatie este la fel de valida atata timp cat iti permite sa iti traiesti viata asa cum iti doresti, chiar daca esti constient ca vor exista unele limitari sau dificultati de invins.
Ce mi se pare remarcabil la aceste materiale este faptul ca nu au fost concepute de persoane "din afara", ci de cei care aud voci, ceea ce consider ca le ofera legitimitate.

Sunt convinsa ca multe persoane de pe acest forum s-au simtit la un moment dat tratate de cei din jur, de medici si alti specialisti, ca si cum ceea ce gandesc, simt sau spun sunt considerate doar niste simptome ale unei boli, cand de fapt reprezinta mult mai mult, viata lor.
Aceste momente luate impreuna au o anumita semnificatie, dar cine te mai asculta? Nu esti decat un diagnostic.
Pentru unele persoane, a primi un nume pt ceea ce traiesti este ca o binecuvantare sau o usurare, dar pentru altii nu este, mai ales atunci cand vezi ca oamenii te trateaza diferit din momentul in care stiu ca "esti" intr-un anumit fel. Atunci tot ce te face unic si toata viata ta sunt reduse la numele unei boli sau tulburari, esti privat din acel moment de propria umanitate si devii "schizofrenic", "maniac-depresiv", "anxios" si altele. Eticheta aceea e tot ce vad oamenii la tine. Tu nu mai existi. Esti redus la tacere.

Dar oamenii care au contribuit la aceste materiale nu au lasat pe altii sa vorbeasca in numele lor si nici nu au preluat de-a gata interpretarea altora asupra propriei vieti, deoarece ei sunt expertii din viata lor.
Cine poate intelege mai bine cum este sa fii tu decat tu insuti?
Am tot respectul pentru acesti oameni, dar sufar profund cand stiu ca exista atatia oameni care sufera deoarece se cred terminati, buni de nimic, povara pt familie si societate, oameni care au acceptat ce li s-a spus despre ei insisi, care au pierdut speranta ca lucrurile se pot schimba sau ca merita mai mult. Sper ca acesti oameni sa inteleaga ce am scris aici, iar daca nu inteleg, vreau doar sa le transmit un mesaj: Nu esti singur si meriti mult mai mult!
0
08-12-2012, ora 10:57
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Intotdeauna vocile sunt insotite si de un comportament necorespunzator in societate, iritabilitate, diferite tipuri de delir, chiar daca pe persoana in cauza nu o deranjeaza decat vocile si nu isi da seama si de celelalte componente ale bolii.

Schizofrenia, tulburarea afectiva bipolara sunt boli ca oricare alte boli si trebuie tratate.
Problema societatii daca trateaza intr-un mod neadecvat persoanele care sufera de asa ceva.
Dar daca te tratezi si nu deranjezi, ai toate sansele ca lumea sa te protejeze si totul sa fie ok.

Vocile in cazul persoanelor bolnave apar pentru ca in creierul lor incepe sa se formeze o alta realitate in alta zona decat cea normala si nu trebuie sa le fie conferita nici o semnificatie.
Mai rau te adancesti in boala daca incepi cu interpretari.
Dupa cateva zile de tratament cu antipsihotic care hraneste creierul, gandurile normale incep sa se formeze in partea de sus a capului (zona unde se formeaza la oamenii sanatosi) si vocile dispar. Pentru ca este reluata functionalitatea normala a creierului.

Persoanele bolnave, aflate in episod psihotic (cand auzi voci inseamna ca esti deja in episod psihotc), au creierul diferit de cei sanatosi in aspectul ventriculilor laterali, precum si a masei de substanta cenusie din lobii frontal si temporal. Asadar schizofrenie e considerata o maladie a creierului si nu una de ordin strict psihic / psihologic cum sunt cele produse de traume. Biochimic la bolnavi se vede o depreciere a cailor dopaminergice si serotoninergice, iar medicatia are acel rol de a restabili aceste cai perturbate.
0
08-12-2012, ora 11:18
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
Din nou, aceasta este o explicatie, dar nu inseamna ca este cea mai corecta.
Cum se explica atunci faptul ca de cand au aparut medicamentele antipsihotice in SUA, o persoana din 468 de locuitori avea o dizabilitate psihosocială in anul 1955, iar în prezent raportul este de 1 la 76 de locuitori (Whitaker, 2010)? Daca facem referire la antidepresive, în anul 1987 (cand a fost introdus si Prozac), exista un număr de 1.25 de milioane de adulţi şi 16.200 de copii cu probleme de sănătate mintală incadrati in grad de handicap, iar până în 2010, numărul lor a crescut la 4 milioane de adulţi şi 600, 000 copii (Whitaker, 2010).

A spune ca medicatia este singurul mod de tratament si ca diferite experiente extreme sau diferite pe care nu le intelegeti suficient indica prezenta bolii si nu au nicio semnificatie pentru persoana si pentru viata sa, este de-a dreptul periculos. Daca medicatia ar functiona, nu ar mai exista atatea cazuri de persoane cu schizofrenie, tulburare bipolara, depresie etc. De altfel, asa au fost promovate initial antipsihoticele atipice - ca avand potentialul de a elimina schizofrenia. Studiile recente arata insa ca nu exista mari diferente intre cele de prima generatie si cele atipice.
0
08-12-2012, ora 14:29
utilizator_24568
Nu este medic/terapeut
utilizator_24568
Socialworker, ti-am citit toate interventiile pe acest forum si pot sa afirm ca esti printre putinele persoane care scriu ce trebuie si fara sa bata campii.

Pacat ca oamenii nu vad la mai mult de 1 metru in fata lor. Posibil sa fie nasul de vina.
0
08-12-2012, ora 15:33
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Exista de zeci de ani aparatura care iti poate induce voci, sunete, idei etc. direct in minte, aparatul auditiv, sau chiar implementa vise. Ati vazut filmul "Inception"? Poate tehnologia de acolo era valabila prin 1950, in ziua de azi e superdezvoltata.

Asa ca, data viitoare cand auziti "voci", intrebati-va daca chiar vin de la voi, ca cel mai probabil ca nu este asa.

Gasiti informatii pe net pe acest subiect: Silent Sound Spread Spectrum, Synthetic Telepathy etc.
0
08-12-2012, ora 15:38
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Am uitat sa adaug ca tot la fel de usor se pot citi si gandurile noastre: sunt doar unde radio si pot fi captate de oriunde de pe planeta. La fel de veche e tehnologia. Ati auzit de HAARP, nu?
0
08-12-2012, ora 16:10
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Mai vroiam sa spun: sa nu credeti niciodata ca Domnul Isus Christos si Ioana D'Arc si alte persoane cu destine marete, care aveau viziuni si/sau auzeau voci ar fi avut schizofrenie sau mai stiu eu ce gogomanii v-ar putea spune psihiatrii pe ROmedic sau oriunde altundeva.
1
18-12-2012, ora 22:08
Gavrilescu
Nu este medic/terapeut
Gavrilescu
1. Persoanele schizofrenice care zic ca aud voci nu aud aceste voci cu urechea cum auzim noi cand ne striga cineva (din exterior), ci isi aud propria voce interioara, vocea gandului lor. Dar fiind niste ganduri obsesive, persoana nu le mai suporta si vrea sa scape de ele si atunci isi imagineaza ca aceste ganduri nu sint ale ei ci sint niste voci venite din exterior. Deci aceste voci sint mai mult niste ganduri.

2. Am observat ca vocile pe care le aud unele persoane sint de obicei voci care indeamna sa faci rau, cele mai des intalnite fiind : sa injuri pe D-zeu, sa-ti omori familia, sa te sinucizi. N-am auzit pe nimeni care sa spuna ca auda voci care il indeamna sa invete mai bine la scoala, sa munceasca mai mult la servici sau sa ia dulciuri la copii. Defapt cred ca apar si astfel de 'voci' dar nu sint luate in seama pentru ca nu e interzis sa le ai. Nu este interzis sa ajuti o batrana sa-si duca sacosele de la piata asa ca daca iti apare in minte gandul asta nu te va deranja cu nimic, eventual vei face ceea ce iti spune dupa care va disparea.

3. As mai avea o teorie pentru persoanele care 'aud' voci (ganduri nedorite). Deoarece aceste voci sint voci care indeamna la rau, ele ar putea proveni dintr-o viata anterioara a unui criminal, de exemplu. Adica acea persoana a fost un criminal intr-o viata anterioara.
Ce ziceti de asta ? :)
0
19-12-2012, ora 11:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sunt vreo 400 de milioane de bolnavi cu afectiuni psihice in intreaga lume.
Crezi ca au fost 400 de milioane de criminali inaintea lor ?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  • Hărți corporale ale halucinațiilor, create de psihologii britanici
  •