metatarsalgie morton?

02-11-2008
negreaanamaria
Nu este medic/terapeut
negreaanamaria
Buna ziua!
am fost la ortopedie cu o durere continua in degetul de la picior, ce dureaza de aproape doi ani, iar medicul a pus diagnostic:metatarsalgia morton.am luat LYRICA si masaj cu FASTUM GEL timp de o luna, dar durerea nu a disparut.puteti sa ma ajutati?
multumesc mult
6 comentarii
0
03-11-2008, ora 00:25
alessia5158
Nu este medic/terapeut
alessia5158
MORTON (METATARSALGIE A LUI)

Durere a antepiciorului cauzata de prezenta unei mici tumori henigne pe un filet nervos al dosului piciorului, de cele mai multe ori situata la radacina spatiului intre al treilea si al patrulea deget de la picior.
Metatarsalgia lui Morton se manifesta prin aparitia la mers a unei dureri intense, adesea intolerabile. Purtatul de incaltaminte prea stramta sau existenta unui tip morfologic deosebit al antepiciorului (antepicior rotund) sunt factori favorizanti
Tratamentul medical, uneori suficient, se bazeaza pe purtatul de incaltaminte mai putin stramta si pe infiltratii locale cu corticosteroizi. Atunci cand durerea persista, se practica o ablatie chirurgicala a tumorii si se sectioneaza ligamentul intermetatarsian. CITESTE si CE A SCRIS BLUE83 !!
0
03-11-2008, ora 23:44
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Pe masura ce evolueaza Chirurgia (ante)piciorului acest diagnostic (Morton) este tot mai rar intalnit. De fapt, dupa operarea sistematica timp de decenii, s-a dovedit, prin recurenta suferintei, ca de fapt cauza este alta, si nu tumefierea simptomatica a nervului interdigital dorsal (nu s-a desoperit niciodata, la examenul anatomo-patologic, existenta unei veritabile tumori...)
Eu personal, din cateva mii de picioare consultate si cateva sute operate, nu am intalnit pana acum o astfel de boala; este vorba de o metatarsalgie avand alte cauze, mult mai subtile, si care merita a fi studiate, tendinta si a celor mai mari chirurgi europeni (care nu mai opereaza sub nici o forma aceasta "boala"). In cel mai rau caz, se practica doar neuroliza si nu ablatia "nevromului"...
Cat despre infiltratii eu, ca si majoritatea colegilor europeni dedicati 100% piciorului si bolilor sale, suntem absolut impotriva infiltratiilor la nivelul antepiciorului, care sunt aducatoare de complicatii...
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Specialist Chirurgia Gleznei si a Piciorului (specializare franceza)
0
09-11-2009, ora 09:51
paula92
Nu este medic/terapeut
paula92
buna ziua !Domnule doctor de ceva timp app3 luni am o durere in talpa sub penultimul deget de la picior, durere care apare numai la mers si efectiv schioparez iar la o solicitare mai mare ultimele 2 degete ma ustura, insa cind imi pun tos durerea se mai atanuiaza un pic insa nu dispare Din afirmatiile d voastra am inteles ca vina acestor dureri este una f subtila Care credeti ca ar fi cauzele?mentionez ca de 3 ani de zile sunt un pascient fara diagnostic acuzind urmatoarele simptome :stare ebrioasa permanenta, usturimi la ceafa migrene de cap in mod repetat (am facut IRMcare nu a confirmat vreo neregula la cap)cu dureri difuze in zona lombara si cu dureri nocturneundeva in sau deasupra rinichilor(ecografla rinichisi analize d singe care nu confirma vreoafectiune plus o radiografie cervicala la fel de ok )urinari f dese pina la 30-40 d ori pe zi fara dureri sai usturimi sau alt disconfort(aici am facut o citoscopie care a aratat cv leziuni pe partea dde vacinatate cu uterul)si tot de vreun an de zile dureri de oase mai ales nocturne la nivelul mainilor si al picioarelor, durere asemanatoare cu cea de fractura, cumplite as spune Nici un medic nu a putut spune ce se intimpla cu mine din moment ce analizele de singe si investigay iile facute nu arata nimic Va puteti pronunta in legatura cu mine ?VA MULTUMESC
0
09-11-2009, ora 21:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Problema D-voastra trebuie privita pe 4 paliere diferite:
- o posibila compresiune radiculara (hernie de disc)
- o metatarsalgie, data fiind durerea punctuala plantara. Cauza acesteia este de obicei una mecanica si consta intr-o hiperpresiune la acest nivel, determinata de o problema arhitectonica structurala a antepiciorului
- este foarte posibila existenta unei maladii de tip reumatologic, date fiind poliartrralgiile pe care le descrieti. Aici apare rolul reumatologului, si chiar daca analizele sunt perfecte, afectiunea poate exista.
- o problema urinara, data fiind disuria descrisa.

In oricare dintre cele 4 situatii; determinant este examenul clinic (consultatia) si nu vreo analiza biologica sau imagistica.
In ceea ce ma priveste, va pot ajuta direct doar privind problema metatarsalgiei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
10-11-2009, ora 09:52
paula92
Nu este medic/terapeut
paula92
VA MULTUMESC enorm de mult ptr raspunsul d voastra Eu sunt din moldova, mai exact din barlad si toate investigatiile le am facut la Iasi, desigur ca am fost si la un reumatolog autosuspicionindu-ma de o boala autoimuna (lupus vasculita)La cosultatie d -na doctor nu a sesizat nimic deosebit, facindu mi anticorpi ana, si altfel de anticorpi care au iesit bn desigur, trebuind sa mai merg sa mi fac si factorul reumatoid dar am ezitat sa mai merg Ptr metatarsalgie este vreun tratament, un ortoped in zonas nostra (in orasul meu )nu gasesc Inca o data va multumesc
0
10-11-2009, ora 10:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Trebuie sa intelegeti ca diagnosticul unei maladii reumatologice nu este legat numai de niste analize sangvine. Aceddst diagnostic este 90% clinic si doar 10% bazat pe analize. Exista multe asemenea afectiuni care evolueaza mult timp cu analize perfect normale, iar aceasta evolutie este catre distructii articulare masive. De aici, importanta diagnosticului clinic, iar un reumatolog care va diagnosticheaza doar pe baza analizelor trebuiie evitat.
Cat despre metatarsalgii...nu va pot da nici o referinta in zona, si ar fi oricum lipsit de onestitate sa ma pronunt public asupra unor colegi, mai ales in domeniul de care ma ocup exclusiv (chirurgia antepiciorului).
Singurul sfat pe care vi-l pot da este sa refuzati orice infiltratie cortizonica (Diprophos) vi s-ar propune, ca si talonetele "cu amprenta computerizata".
In ceea ce ma priveste, va pot ajuta direct doar privind problema metatarsalgiei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: