Mister psihiatric - Jaroslav Hašek

12-08-2010
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
MISTER PSIHIATRIC - Jaroslav Hašek
apropo de societate si antipsihiatrie

Partea I


Era cam în jurul orei două noaptea cînd domnul Hurych se întorcea de la o întrunire a abstinenţilor, care avusese loc undeva într-un mic restaurant de la Mala Strana. Întrunirea se prelungise mai mult ca de obicei, deoarece pe ordinea de zi, figura punerea în discuţie a demisiei preşedintelui, amestecat într-o afacere murdară. Pe scurt, preşedintele fusese surprins într-un restaurant în timp ce sorbea tacticos dintr-un pahar de bere Pilzen. Ca persoană onorabilă ce era, se retrase din funcţie.

Aşadar domnul Hurych se îndrepta încet spre casă, trecînd peste podul Carol. Mergea senin şi fericit, cu conştiinţa omului care munceşte pentru binele omenirii. Ce-i drept, în stomac mai simţea încă răceala apei minerale, dar niţeluş mai sus, în piept, îi bătea o inimă fierbinte de filantrop, care era gata-gata să i se înece în osînză, dacă medicul nu i-ar fi interzis cu desăvîrşire să mai bea bere. De o jumătate de an era abstinent şi se angajase cu fermitate în lupta împotriva alcoolului. Devenise secretar al Asociaţiei Abstinenţilor, era abonat la Interesele umanităţii, învăţa esperanto şi se hrănea cu zarzavaturi.

Dar iată că, în timp ce treea podul, meditaţiile sale nocturne fură întrerupte deodată de un strigăt ce venea dinspre apă. Părea să fie unul din acele strigăte în noapte atît de îndrăgite de poeţi, căci ele aduc un profit material de şaisprezece heleri, atît cît se plăteşte de fiecare vers în care strigătele misterioase şi senzaţionale, plutesc peste apa rîului în tăcerea nopţii întunecate.

Domnul Hurych se aplecă iute, înclinîndu-se peste balustrada podului şi cuprins de o stranie presimţire, strigă în jos spre apa Vltavei:

- Aveţi nevoie de ceva ?

Ceva mai înţelept nu-i venise în minte, în clipa în care inima lui iubitoare de oameni se aplecase peste balustradă. Şi în timp ce domnul Hurych se uita în jos şi scruta înunericul, pe pod păşea îndreptîndu-se spre Mala Strana, bărbierul Bilek. Acest domn Bilek, ce-i drept, nu era abstinent şi în ziua aceea nu-şi impusese nici un fel de restricţii. Cu toate acestea, avea o inimă nu mai puţin nobilă, animată de adevărata dragoste pentru aproapele său, o inimă de aur, gata de orice sacrificiu, întocmai ca a domnului Hurych.

Cu privirea lui ageră, zărise o persoană ce se aplecase în mod suspect peste pod. Domul Bilek era un om de acţiune. Tiptil, ca o pisică, se furişă cu iuţeala rîsului pînă în spatele domnului Hurych, îl apucă de braţ şi încercă să-l doboare la pămînt. Dar domnul Hurych, nelăsîndu-se pe tînjală, îşi înfipse mîna în în beregata agresorului necunoscut şi, în timp ce striga: "Patrulă!, Patrula" cei doi bărbaţi animaţi de nobile sentimente, se încăierară în toată legea. În dorinţa de a-l linişti, bravul bărbier ţipa de zor:

- Calmaţi-vă domnule, nu văd ce rost are disperarea dumneavoastră.

Patrula poliţienească sosi în galop şi domnul Bilek, ţinîndu-l din răsputeri în braţe pe disperatul Hurych, strigă cu sufletul la gură:

- Domnilor, cetăţeanul acesta a vrut să sară în apă şi eu l-am salvat!

Şi iată-l acum pe domnul Hurych în stăpînirea a patru mîini mai încercate, care îl apucară de subsuori, iar unul dintre gardieni încercînd, pe un ton părintesc, să-i scoată din cap ideea sinuciderii.

Domnul Hurych, uluit de această întorsătură, ţipa cît îl ţinea gura, pradă unei cumplite crize de isterie:

- Eroare, domnilor, eroare!

După care, izbucnind într-un rîs forţat şi straniu, repeta într-una aceeaşi frază:

- Domnilor, vă înşelaţi, nici prin gînd nu mi-a trecut să sar în apă ! Pe cinstea mea! Zău!

Bravul bărbier mergea în urma lui şi din cînd în cînd îl întrerupea:

- Am mai salvat de la moarte cîţiva oameni, care, tot aşa, voiau să se arunce în apă, dar încă nici unul nu mi s-a împotrivit aşa ca dumneavoastră. Se vede că sunteţi tare necăjit şi iritat. Poftim, mi-aţi rupt şi vesta !

Apoi, începu să urle la domnul Hurych celălalt gardian:

- Doamne, unde am mai ajunge dacă pentru orice fleac, omul ar încerca să-şi curme viaţa ? Toate pe lumea asta se repară. Oricare ar fi motivul supărării dumneavoastră, totul se îndreaptă. Iar mîine dimineaţă, cînd vă veţi linişti, veţi vedea că viaţa e totuşi frumoasă.

- Da, da, viaţa e frumoasă ! i se adresă de data aceasta domnului Hurych, gardianul din flancul drept. Dacă fiecăruia care îşi bagă ceva în cap i-ar veni una-două să se arunce în apă, ar însemna ca jumătate din omenire să moară înecată.

În timpul acesta, domnul Bilek îl trase pe domnul Hurych de haine şi adăugă insistent:

- Ca să ştiţi cine anume v+a salvat viaţa, amintiţi-vă după ce vă liniştiţi că mă numesc Bilek şi că sunt bărbier la Smichov.

Cuprins de un acces de isterie, domnul Hurych începu să strige:

- Domnilor, vă rog, daţi-mi drumul, credeţi-mă, n-am avut nici o intenţie ! M-am aplecat peste balustradă numai pentru că mi s-a părut că aud nişte strigăte de jos, dinspre rîu.

- Poftim, replică pornit bărbierul, dumnealui cică n-a vrut să sară ! Ei, află, domnule, că eu am experienţă! Ajunge numai să mă uit la cineva şi-mi dau seama numaidecît dacă vrea sau nu să sară în apă. Dumneata dacă n-ai fi vrut să sari, nu te-ai fi împotrivit cu atîta înverşunare. Dimineaţa cînd o să vă aduceţi aminte de toate astea, aveţi grijă să-i mulţumiţi lui Dumnezeu că m-a scos în calea dumneavoastră ca pe un înger păzitor.

Domnul Hurych îşi pierdu răbdarea, îşi răsuci capul înapoi şi-i aruncă nobilului şi neînfricatului bărbat, cîteva înjurături din cele mai urîte. Dezamăgit, domnul Bilek, începu să le povestească gardienilor cu glas mîhnit:

- Poftim cu ce se alege omul pentru bunătatea lui ! Aşa-mi trebuie ! Cînd s-o trezi din criză, o să-i crape obrazul de ruşine pentru felul în care şi-a răsplătit salvatorul.

Domnul Hurych întreprinse tenativa de a se năpusti asupra bărbierului, dar se răzgăndi numaidecît în clipa în care gardienii pomeniră că au de gînd să cheme duba.

În apropierea direcţiei poliţiei domul Hurych făcu o ultimă încercare de a limpezi situaţia. Spuse:

- Aşadar, dumneavoastră nu mă credeţi ? Vă jur că n-a fost decît o întîmplare !

- Hai, liniştiţi-vă, linştiţi-vă ! îl mîngîiară gardienii. După ce-o să vă odihniţi şi or să vă iasă gărgăunii din cap, să vedeţi că o să priviţi viaţa cu totul altfel !

- Doamne Dumnezeule, ce oameni ! se văicări domnul Hurych.


Pentru partea a doua:

http://alergic.weblog.ro/index.php/2010/08/12/mister-psihiatric-jaroslav-haek/
8 comentarii
1
12-08-2010, ora 04:57
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Rog ca linkul sursa din finalul mesajului sa ramana acolo unde este, sau altfel sa fie sters topicul.
Am muncit cateva ore ca sa transcriu textul.

Multumesc!
0
12-08-2010, ora 16:05
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Domnule Germont, multumesc foarte mult pt link-uri. Am citit in mare parte, si voi continua, pt. a gasi ce este potrivit pt mine.

Sunt de acord cu solutiile naturiste, sportul, meditatia - mai mult decat cu cele alopate. daca nu se ajungea la situatia de urgenta, nu as fi folosit nici eu tratament psihiatric. dar s-a impus. Totusi, credinta mea puternica pe care mi-am format-o in timp, sincer vorbind, a dat rezultate. Nu fac nici un fel de reclama, nu sunt platita pt ce spun, - totusi, nu am fost afecata de ef. secundare cum m-as fi astepatat - in afara de petele de pe corp pe care nu le am tot timpul, desi cand am inceput tratamentul, eram f. f. rau, nu credeam ca voi mai fi vreodata om.
Exista ceva care ma depaseste in toata istoria vietii.
Cand mi s-a mai adaugat si zyprexa - deoarece antidepresivul nu era eficient - am avut un puternic soc. Nu puteam accepta asta !! insa medicul a lasat schema cum o hotarase- asa ca nu am avut de ales; atunci m-am rugat cu toata credinta si convingerea sa fiu protejata de efectul otravitor secundar - E un miracol ! ca am supravietuit, ca sunt mai bine.si in ce conditii...

Si ca am putut reduce progresiv chiar si antidepresivul ( iar Zyprexa l-am scos definitiv de 2 ani).

scopul meu a fost de la inceput sa gasesc o cale naturala de echilibrare. sper ca voi putea acum sa asociez, si sa intru pe fagas. Am luat si eu in paralel cateva luni omega 3 +seleniu + vit c - dupa indrumarile gasite in cartea : "Vindeca stresul, anxietatea si depresia fara medicamente si fara psihanaliza" - de David Servan - Schreiber pe care am cumparat-o prin posta. E o carte f. buna.

Dar am facut asta acum 2 ani in urma cand starea mea era mai grava. Nu am putut sa-mi dau seama de efect. Cred ca trebuie luat perioade mai lungi. Iar pretul e destul de mare - in farmacii.

ce parere aveti de inlocuitorul 5htp ? ar trebui sa vorbesc cu psihiatrul meu pt asta, probabil ?

multumesc inca o data, ati fost dragut. Multa sanatate va doresc !
0
12-08-2010, ora 17:05
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Cu placere !

Ideea este ca sunteti un fenomen singular ca ati luat si omega 3, seleniu etc, dar oricum felicitari pentru inspiratia de a cumpara o carte buna. Sunt o multime de alte victime ale imposturii medicale, din cauza ignorarii unor aspecte fundamentale - de pilda raportul zilnic omega 6 si 3, ecologia intestinului etc.

Pot doar sa subliniez inca o data ce scria si pe linkurile acelea:

*prevenirea disbiozei, candidozei cu ajutorul probioticelor si eliminarea sau reducerea amidonului, alimente gen mazare si fasole, utilizarea pseudocerealelor gen hrisca, amaranth, quinoa.

*seleniul trebuie din cel organic - selenometionina. Selenat sau selenit de sodiu sunt ineficiente si chiar periculoase pt anumite cantitati. De aceea nucile de Brazilia (sa scrie cant de seleniu pe ambalaj) sunt cel mai recomandate.

*omega 3 distilat molecular, seminte canepa si in de calitate, stocate in conditii optime. Toate ascociate cu vit E 100 UI /zi. Inul din plafare este cel mai probabil expirat pe caldurile astea, indiferent de garantie.
de aceea se impune necesitatea unui minim de cunostinte asupra efectelor raportului omega 6 si 3. Contează ce mananci IN FIECARE ZI !!!

*Mai bun decat 5htp este Rhodiola, scade nivelul de stres, calmează si glutamina, fiindca ea este precursor pentru GABA, glutamat, influentand nivelul de serotonina si in ultima instanta 5htp. Aaa, si desigur MUUULT mai ieftin.

Mi se pare ca suferiti tulburare bipolara? In acest caz trebuie sa cereti acordul medicului, iar cantitatile de glutamina vor proveni doar din aport alimentar sau suplimentare cu precautie (maxim 4-5 g/zi - o lingurita de ceai). Este posibil ca psihiatrul sa nu fie la curent cu beneficiile glutaminei, ceea ce ar fi un mare ghinion.

Orium un aport proteic decent - cu glutamina!!, insotit de alimente alcalinizante, reprezinta un adevarat cuplu de forte ce trebuie valorificat din plin. Adica urmariti si echilibrul acido-bazic.

Desigur, credinta este un element central, face cat un raft plin cu suplimente si va poate scuti de multe alte eforturi. De ce ? fiindca scade cortizolul, costul platit pentru fiecare alegere gresita, nervi, sentimente negative.
Sigur, sunteti pe drumul cel bun in aceasta privinta, lucru pentru care va felicit.
Nu as putea spune acelasi lucru despre mine, dar nici o data nu e prea tarziu.

Nu cred sa mai raspund curand, am pierdut foarte mult din clearance-ul la creatinina in ultimele 9 luni.

Sanatate!
0
12-08-2010, ora 22:02
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Multumesc mult, Germont, - va doresc multa sanatate si numai bine !

ps. ( diagnosticul meu - imi place sa spun - a fost : depresie majora complicata cu insomnii si atacuri de panica. )
0
22-01-2011, ora 19:47
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Buna seara,

Am din nou o rugaminte la dv, Germont. Am facut unele comenzi pt produse naturiste printre care si Omega 3 ( magazin -naturist.ro). Acolo sunt mai multe prezentari.
Ce am observat, ca produsul indicat pt creier, depresie - continea si 10g Vit E. Mai trebuie suplimentat cu o cantitate in plus, sau e suficient atat ? (ma refer la asociere cu Vit e ) Apoi, am gasit si Seleniu organic activ la Natura Plant.ro, 30 cp 13 Ron. Undeva spuneati ca Seleniul organic se gaseste in nucile de...; si ca e riscant pt organism sa luam acel seleniu fabricat din farmacii. Nu stiu cum sa procedez - sa nu gresesc, Ce parere aveti? Multumesc. Multa sanatate.
0
22-01-2011, ora 20:23
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
si inca ceva, daca se poate: mi-ar trebui un revigorant. Nu cumpar prea des- de aceea, chiar daca va fi mult costul, prefer sa stiu ce cumpar. E vorba de Noni - Am vazut o multime de marci ale produsului. Nu stiu la care sa ma opresc - sunt f multe epuizate in stoc. Am gasit recomandari f bune si pt ZenThonic. Daca veti putea sa va spuneti parerea - cred ca sunt f bune amandoua; Multumesc anticipat. Numai bine.
0
22-01-2011, ora 20:42
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
buna seara
sunt atatea topice unde se discuta despre solutii terapeutice.

aici puteti vorbi despre antipsihiatrie si societatea care distruge individul.

In semn de protest nici nu va dau un raspuns :)))
0
23-01-2011, ora 04:53
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
nu ma simtem bine, ...uneori nu pot sa stau prea mult cu ochii pe calculator - iertati-ma.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Jumătate dintre doctoranzi suferă de epuizare psihică
 • Termeni ca depresia și schizofrenia ar putea deveni învechiți
 • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
 • Diagnosticul psihiatric - lipsit de valoare științifică
 • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
 • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.