Nodul tiroidian

11-01-2018
Mky07
Nu este medic/terapeut
Mky07
Buna seara tuturor. Sunt noua pe acest forum si as dori sa va expun situatia cu care ma confrunt in speranta ca voi primi cateva sfaturi si informatii utile.
In 2015 am descoperit un nodul pe lobul stang al tiroidei, pe care de atunci il monitorizez la 6 luni. Atunci (la interval de cateva luni) am facut doua punctii cu ac fin – la ambele rezultatul a fost benign.
In general, analizele de sange au fost majoritatea in parametri normali, cu exceptia calcitoninei, valoarea fiind de fiecare data putin mai mare decat normal. Din acest motiv, luna trecuta (12.2017) am fost la institutul C.I. Parhon (la Dl. Dr. Badiu) pentru un test de stimulare cu calciu, in urma caruia valorile calcitoninei au crescut considerabil: 0’ = 8.68 pg/ml (5.17-9.82), dupa administrare gluconat de calciu 25 mg/kgc adaptat la greutatea ideala: calcitonina = 294.5 pg/ml (la 2’), = 473.8 pg/ml (la 5’), = 287 pg/ml (la 10’). Diagnosticul final este „gusa polinodulara cu eutiroidism - cu suspiciune inalta de carcinom medular tiroidian”.
Rezultatele investigatiilor facute la C.I. Parhon sunt urmatoarele:
Ecografie tiroidiana:
LTD = 5.31/1.49/1.96 cm, usor hipoecogen, neomogen, micronodular; prezinta in 1/3 medie: micronodul hipoecogen, neomogen, vascularizat periferic, de 0.55/0.34 cm. In restul lobului: alti micronoduli similari cu dimensiunile de <5 mm; istm = 0.24 cm.
LTS = 5.12/1.48/1.56 cm, prezinta in 1/3 inf: nodul hipoecogen, neomogen, cu micii arii de ramolitie si marcocalcificari, contur boselat, vasc peri si intranodular, de 1.89/1.11/1.13 cm. In restul lobului cativa micronoduli hipoecogeni, cu dimensiunile de 5 mm. Vascularizatie normala a parenchimului. Fara adenopatii suspecte vizibile ecografic.
Determinari hormonale:
TSH = 0.79 µUI/ml (0.5-4.5), FT4 = 12.53 pmol/l (9-19) – indica eutiroidism. Calcitonina – 9.47 pg/ml (5.17-9.82), CEA = 1.14 ng/ml (0-3), PRL = 16.02/26.45 ng/ml (3.34-26.72), IGF 1 = 169.5 ng/ml (66-249). Metanefrine, Normetanefrine plasmatice, Cromogranina A (in lucru). Progesteron ziua 21 a CM = 0.44 ng/dl (5.16-18.56) – valoare scazuta, sugereaza lipsa ciclurilor ovulatorii. AMH (in lucru).
Markeri ososi: 25 OH vitamina D = 24.8 ng/ml (30-100) – status insuficient al vitam. D. PTH = 44.16 pg/ml (15-65).
Concluzia domnului doctor a fost ca valoarea foarte mare a calcitoninei ridica aceasta suspiciune de carcinom medular, motiv pentru care imi recomanda tiroidectomia totala.
Acum, ce sa zic... eu m-am dus la spital ca o floare, convinsa ca nu e nimic, iar cand am aflat rezultatul final, mi-a cam fugit podeaua de sub picioare...
Mi-am facut o programare pentru evaluare chirurgicala la Dl. Dr. Bogdan Stanescu, la care voi merge, pentru ca vreau sa aflu si parerea dumnealui. Dar sunt hotarata sa incerc si altceva, nu pot sta cu mainile in san. Voi merge luni la un doctor homeopat (am mai facut un tratament in 2016 timp de aprox. 6 luni) si intentionez sa tin si o dieta, pentru ca e nevoie sa dau jos cateva kg. Vestea asta m-a zdruncinat de m-am trezit la realitate si am constientizat in sfarsit semnalele pe care mi le transmite organismul meu: ca trebuie sa „ma las” de stres, de dulciuri, de carbohidrati, ca trebuie sa ma reapuc de sport si sa am mai multa grija de mine.
Asadar, daca aveti vreun sfat, va rog nu ezitati. Orice informatie este mai mult decat binevenita. Va multumesc.
1 comentarii
0
16-01-2018, ora 14:17
Mky07
Nu este medic/terapeut
Mky07
Chiar nu are nimeni nimic de zis... ? :( Un sfat, ceva, va rog...
Adaugă un comentariu / răspuns

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.