Nu mai sunt fericita

24-06-2017
AdinaAndreea22
Nu este medic/terapeut
AdinaAndreea22
Buna ziua! Sunt impreuna cu iubitul meu de 5 ani, e primul meu iubit, am crescut impreuna, poate acestea sunt si motivele pentru care inca ma aflu in aceasta relatie. El e un om bun, dar nu stiu, nu ma mai simt fericita, simt ca nu am ce invata de la el, eu trag de el sa citeasca, sa invete si el o limba straina, dar degeaba, se supara din orice, nici o critica constructiva nu o accepta, este fosarte rasfatar, doar eu las de la mine MEREU.Afectiune nu imi da prea des, nici atentie, nici macar o floare.. Suntem genuri diferite.. Amandoi suntem introvertiti si uneori simt nevoia sa am langa mine un barbat extrovertit. De un timp ma gandesc zilnic cum ar fi sa fiu cu altcineva, oare ar fi mai rau? Nu am fost niciodata in alta relatie, n am de unde sa stiu. Poate problema e la mine si as fi la fel de nemultumita si in alta relatie. Aseara am visat ca l-am inselat cu alt barbat, iar el a aflat si suferea in vis, si mie imi placea, dar cand sa plece, eu am fugit din nou la el. Exact ca si in realitate.. Eu ii zic sa ne despartim, iar cand vad ca pleaca.. fug dupa el plangand.. mereu cand plang el imi spune ca nu ar trebui sa fiu asa disperata dupa nimeni, ca daca nu ne intelegem ne putem despartii, parca nu ma mai iubeste cum ma iubea.. cand imi da afectiune sunt foarte fericita, dar in rest doar ganduri ciudate am si mi-e frica de singuratate si de suferinta..nu inteleg ce se intampla cu mine.Si sincer daca ar fi sa ne despartim mi-ar placea sa regrete putin macar..
4 comentarii
1
24-06-2017, ora 18:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, ați crescut impreuna dar...separat. Ceea ce descrieti este mai degraba o relatie de dependenta, descrisa prin "mi-e frica de singuratate si de suferinta". Asta va impiedica sa evoluati ca persoana autonoma. Este cazul sa mergeti mai departe. Viata nu se descrie doar prin relatii ci si printr-o multime de alte lucruri: dorinte, hobbyuri, profesie, calatorii etc.
1
24-06-2017, ora 21:23
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună seara!
O relație trebuie sa fie benefica de ambele părți. Atunci când unul plusează mai mult decât celălalt, lucrurile încep să nu mai meargă. Dacă ambii parteneri nu au în vedere faptul că o relație trebuie întreținută pentru a se dezvolta în beneficiul ambilor, aceasta începe să se degradeze, această degradare fiind în strânsă legătură cu un anumit gen de relație de cuplu, cu climatul familial în care au crescut cei doi parteneri, dar și cu tipul de rețea relațională pe care îl întrețin.
Cunoscând etapele acestei degradări, un cuplu înțelept poate preveni disoluția.
Astfel, în prima etapa apare o lipsa de comunicare între parteneri, fiecare dintre cei doi întâmpinând dificultăți de a-și exprima sentimentele, emoțiile. În aceasta etapă pot fi ajutați de psiholog sa reânvețe să comunice, să treacă peste problemele ce-i despart, (care de multe ori sunt minore), să treacă peste orgolii, sa se redescopere, sa deblocheze sentimentele care i-au adus împreună și pe care se încăpățânează să le ignore.
În etapa a doua, de obicei apar dificultăți de acomodare cu caracterul partenerului, cu personalitatea și ritmurile sale, cei doi ajung sa nu se mai suporte. Neînțelegerile dintre cei doi duc la neînțelegeri pe plan sexual, de acum urmează decepțiile sentimentale, care duc la moartea iubirii.
Când cei doi ajung sa nu se mai iubească (sau cel putin asa au impresia), răceala începe sa creeze distanta intre ei, apare infidelitatea (pentru ca de cele mai multe ori apare cineva care-ți oferă un umăr pe care sa te sprijini), apar violențele de orice natură.
Reușesc să treacă peste probleme cei care depășesc etapa orgoliilor, care știu să se adapteze din mers.
Părerea mea e că dacă relația voastră a rezistat atâta timp sunt multe lucruri care vă leagă și cărora ar fi păcat să le dați cu piciorul.
Mergeți undeva într-un mediu relaxant și încercați să discutați despre ce anume vă doriți fiecare și ce puteți face pentru relație. Dacă e nevoie mergeți și la un terapeut de cuplu, care vă poate ajuta să ieșiți din impas.
S-ar putea ca pe el să nu-l deranjeze anumite lucruri și să nu conștientizeze ce-ți dorești tu. Bărbaților de obicei trebuie să le spui clar și concis ce vrei, pentru că altfel au impresia că ești mulțumită.
Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca în cazul ședințelor de consiliere de cuplu bărbații să nu aibă habar de anumite comportamente și să nu realizeze că-și rănesc partenera. Pentru că e important și cum i-o spui. În condițiile în care i se tot reproșează ceva, sau este acuzat în permanență, sistemul nervos autonom se blochează și atunci ai impresia că vorbești cu pereții.
Dacă totuși constatați că și după ce apelați la un terapeut de cuplu relația nu vă mulțumește, atunci mergeți fiecare pe drumul lui.
Eu nu recomand niciodată din start despărțirea, pentru că am experiența sutelor de cupluri cărora probleme minore (ce au putut fi rezolvate) le întunecau existența și-i făceau să creadă că nu au nici-un viitor împreună.
0
28-06-2017, ora 14:08
Dr. Ungureanu Elena
Psihiatrie, Iasi
Dr. Ungureanu Elena
De acord cu sfaturile colegilor mei.Incerca-ti sa salvati relatia fie printr-o discutie deschisa intre voi, fie apeland la un terapeut de cuplu.Daca nu reusiti atunci poate intr-adevar nu mai aveti de ce sa va chinuti in aceasta relatie.Mult curaj!
0
26-09-2017, ora 14:52
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
De cele mai multe ori in cuplu se comunica prin ‘limbaje’ specifice fiecarui sex. Esti sigura ca el percepe dorintele tale ca fiind « critici constructive » ? Spui ca iti doresti « a avea un barbat extrovert », visezi ca il inseli dar ca nu ai putea sa-l parasesti.

Pare destul de evident ca-ti doresti mai mult de la relatia voastra.
Incerci sa-i comunici si lui asta…dar el pare ca nu aude, pare ca nu intelege.
O discutie cu un terapeut de cuplu ar putea sa te ajute sa intelegi daca el e intr-adevar « foarte rasfatat » sau exista ceva ce ai putea schimba si tu in comunicare, pentru a va intelege mai bine si a readuce fericirea in cuplul vostru.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul