Obsesie aspect fizic, grav!

17-08-2013
indragostitul
Nu este medic/terapeut
indragostitul
Salut am 20 de ani, sunt destul de aratos chiar ceva diferit as putea spune, se uita in general fetele la mine, nu sunt mortal, dar se uita.Ideea este ca de vreo 2 ani am inceput sa ma uit in oglinda foarte mult, imi placea cum aratam ce-i drept, insa dupa 2 ani boala aceasta s-a agravat, ma uit foarte mult in oglinda, iar acum am inceput sa-mi vad numai defecte, ma vad foarte urat, numai am incredere in mine deloc, ma analizez foarte dur, stau cate 10-15 min si ma uit ca tampitul in oglinda. Am si stari bune cateodata, cand ma vad frumos, dar imediat imi aduc aminte de imaginile pe care le vad, si imi pun intrebare 'Oare cum arat eu defapt?', ma analizez din nou foarte mult si ajung la concluzia ca sunt urat.Nu-mi plac deloc pometii mei, mereu ma uit la ei cand ma privesc in oglinda, si acum ii vad foarte mari, urati, iar ei defapt nu sunt asa, in general in poze nu prea ies bine, ies foarte nasol, cred ca sunt alta persoana:)), insa mai am si poze in care ies foarte bine, asta cred ca depinde de aparat, pozitie, lumina etc, nu e o problema grava aici, insa ce ma fac cu, obsesia mea?
11 comentarii
0
17-08-2013, ora 22:27
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Activitati ai?
Daca da, focuseaza-te pe ele. Renunta la tot ce inseamna oglinzi si fa ceva omeneste, matur, demn pentru varsta ta.
Culmea, aceeasi tendinta o vad la toti plozii, inclusiv la fii-mio care face o mega tragedie daca i-a aparut peste noapte un cos. In perioadele in care se focuseaza pe scoala, teze, lucrari, n-are nici pe dracu, insa cum n-are ocupatie isi cauta defecte.
Solutia? Mintea ocupata, timpul ocupat cu chestii placute, inteligente.

Bafta
0
17-08-2013, ora 23:04
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
Păi vezi că nu şti ?

Este condiţie psihiatrică foarte rară, dar deloc mai uşoară decât aceea cu care te lupţi tu.

Unii au ajuns la sinucidere din cauza obsesiei referitoare la urâţenia lor imaginară. Se numeşte 'Body dysmorphic disorder'
0
18-08-2013, ora 00:46
indragostitul
Nu este medic/terapeut
indragostitul
Imi pare rau prozac, am incercat, raspunsul Verbinei ma ajuta mai mult.Stiu ca e doar in mintea mea, dar nebunia ma intreaba 'daca chiar nu este in mintea ta'?:))))


PS: AM CITIT TOT VERBINA, AM CAM ACELEASI SIMPTOME..., e nasol la mine, sunt destul de aratos, dar cateodata ma simt foarte urat atunci cand exagerez cu privitul in oglinda.
Cum s-o fi instalat asta in mine frate?Si totul a plecat doar de la o singura intrebare, 'cum arat eu defapt', sau cum ma vad cei din exterior?Si mai e o chestie in unele oglinzi ma vad mai bine, in altele nu, ies diferit in poze fata de cum ma vad in oglinda, deci alta obsesie, mersi Verbina de raspuns, mai astept
0
18-08-2013, ora 01:03
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
Autor: indragostitul
'mai e o chestie in unele oglinzi ma vad mai bine, in altele nu, ies diferit in poze fata de cum ma vad in oglinda'

Este posibil ca PE RAMURĂ OFTALMOLOGICĂ să suferi de ASTIGMATISM.
DACĂ se va dovedi că suferi de astigmatism, nişte ochelari foarte bine calibraţi vor atenua intensitatea suferinţei din prezent.
0
18-08-2013, ora 01:30
indragostitul
Nu este medic/terapeut
indragostitul
Nu cred Verbina, este un simptom al acestei boli BDD.ti-am lasat un mesaj
0
18-08-2013, ora 10:05
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Verbina, no offence, nu sunt medic sa pun diagnostic. M-am gandit ca e un copil si ca poate gasi activitati mai placute decat sa-i spun un diagnostic googalit si sa bag mai mult frica in el.
Daca e cazul de BDD, singurul care poate sa-i confirme si sa-i dea tratamentul adecvat, este un medic.
0
18-08-2013, ora 21:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ indragostitul

Mergi la un preot bun, spovedeste-te si detaliaza-i aceasta problema care te macina, inainte sa mergi la medic.
Unele obsesii trec prin spovedanie deasa, dupa cum rezulta din mai multe mesaje postate in ultimii 8 ani pe acest Forum.
0
19-08-2013, ora 00:54
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Uneori, oamenii isi pun intrebari la care nu reusesc sa-si raspunda, intrebari care le ocupa mintea si nu le permit sa aiba o viata echilibrata. In special adolescentii, isi cauta locul, rostul, sensul.
Orice ar spune unii, la 20 de ani nu mai esti un copil si poti intelege ca avand activitati planificate si orientate spre un scop, iti canalizezi atentia spre altceva decat spre propria persoana. A incerca nu inseamna a si realiza, pt ca uneori nu stim sa ne stabilim obiective, scopuri si nu e suficient sa iti spui: gata, de maine acopar toate oglinzile si ma apuc de sport si de reparat gardul, sau de reamenajat casa, pt ca ceea ce a stat la baza "obsesiei" tale, ramane acolo, bine ascunsa sub covor. Si activitatea de care te-ai apucat, neavand un plan, un scop, obiective clare... nu va avea finalitate - te vei intoarce la oglinda: pt ca acolo gasesti un scop, acela de a te intreba "oare cum arat eu de fapt sau cum ma vad ceilalti, din exterior?". E ca atunci cand acoperi o lampa cu o hartie sau cu un material, pt ca te deranjeaza la ochi, dar pe care nu o stingi si nu o scoti nici din priza - si la un moment dat, desi lumina este slaba, deja miroase a hartie arsa :).
Ne-ai oferit putine detalii despre tine (e si firesc, nu-ti poti pune toata viata pe forum :)), insa ai spus ceea ce te deranjeaza si ai spus ceva extrem de interesant: de 2 ani intampini aceasta problema. Poate gasesti putin timp liber sa te uiti in urma si sa intelegi ce anume s-a schimbat in viata ta acum 2 ani? Cheia poate fi acolo, sau nu.
Chiar si cu aceste cateva mentiuni pe care le-ai facut, pare usor sa pui un diagnostic, insa iti sugerez sa consulti un psihoterapeut.
Daca vei dori, putem discuta despre ceea ce te deranjeaza si putem cauta impreuna solutii.
Psih. Cristina Stoian
0
19-08-2013, ora 17:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ indragostitul

Tulburarea dismorfica corporala

"Tulburarea dismorfica corporala se manifesta prin preocuparea si ingrijorarea excesiva pentru un defect fizic (existent sau imaginar). Unii cercetatori incadreaza aceasta afectiune ca fiind o tulburare de sine-statatoare, in timp ce altii o considera o forma, un subtip al tulburarii obsesiv-compulsive. Psihologii au observat ca pacientii diagnosticati cu tulburarea dismorfica corporala, de cele mai multe ori sufera si de alte tulburari anxioase, inclusiv tulburarea obsesiv compulsiva, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de panica sau de tulburari de alimentatie, ca bulimia si anorexia. Desi structura afectiunii se aseamana cu cea a tulburarii obsesiv compulsive, aspectul esential care le diferentiaza este specificitatea obsesiilor si a compulsiilor, in cazul tulburarii dsmorfice acestea fiind legate strict de aspectul fizic.
Simptomele tulburarii dismorfice corporale, manifestate prin ingrijorarea permanenta asupra fizicului sau asupra unei anumite parti a corpului, sunt auto-induse si creeaza un nivel de stres foarte mare, care de cele mai multe ori perturba capacitatea de functionare a persoanei respective. Astfel, cei care sufera de aceasta afectiune isi ocupa mintea si se concentreaza exclusiv asupra obsesiei corporale si au nevoie ca cei din jurul lor sa ii linisteasca. Desi se uita in oglinda ori de cate ori au ocazia, sunt permanent nemultumiti si macinati de un sentiment de nesiguranta."
0
19-08-2013, ora 20:09
indragostitul
Nu este medic/terapeut
indragostitul
Mersi CLARA_p, v-am lasat un mesaj Doamna Cristina Stoian.
0
20-08-2013, ora 00:27
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ti-am raspuns :), cu mesaj privat.
O noapte linistita si odihnitoare iti doresc!
Psih Cristina Stoian
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: