Osteonecroza, ajutor !

24-09-2009
czcosti
Nu este medic/terapeut
czcosti
Buna seara. Acum citeva seri am mai postat un mesaj dar e posibil ca nu in locul potrivit.
Iata ce ma framinta: acum citeva zile am aflat ca am osteonecroza de cap femural drept stadiul II, in dorinta de a stii mai multe am intrat pe niste site-uri printre care si acesta unde am gasitsi ceva informatii despre problema mea.
As dori sa aflu mai multe lucruri legate despre tratamentul cu oxigenoterapie hiperbara. Exista posibilitatea sa se faca acest tratament si in Timisoara, este mai bine la Tg Mures daca exista acolo aceasta posibilitate, cit ar costa acest tratament, cit dureaza tratamentul, exista o programare, ce eficenta are acest tratament si in ce anume consta.
Va multumesc.
4 comentarii
0
26-09-2009, ora 20:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Luati legatura cu colegii din Constanta, acolo fiind unicul centru din tara.
Pe acest forum gasiti nenumarate postari referitoare la aceasta metoda, la rezultate, precum si toate detaliie practice necesare.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
28-09-2009, ora 02:07
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Pacient,

nu-mi este cunoscuta prenzenta in tara a altor centre de medicina hiperbara care sa respecte legislatia europeana privitoare la barocamere. Oxigenarea hiperbara se desfasoara in barocamere destinate pentru tratamentele medical, urmatorul centru fiind situat in Budapesta (aici ma refer la osteonecroza), iar urmatorul STI hiperbar este in Constanta sau Wiena.

Oxigenarea hiperbara este o terapie medicala aplicata sub forma unor scheme de tratament de catre un medic de medicina hiperbara, in conformitate cu protocoalele europene emise de consensurile anuale ale ECHM (Comisia Europeana de Medicina Hiperbara). Acest tratament consta in administrarea de oxigen pur sub presiune ridicata, care permite cresterea presiunii partiale a oxigenului in tesuturi. Oxigenul hiperbar are un efect antiedematos, cu vasoconstrictie si hiperoxie, esential in combaterea edemului osos, factor hotaritor in intirzierea consolidarii osoase posttraumatice si determinant in evolutia osteonecrozelor septice, aseptice sau radice. In plus studii stiintifice (Hunt 1988, Silver 1980) arata cresterea PDGF (Platelet-derived growth factor) sub HBO, ceea ce determina procesul de angioneogeneza, necesar refacerii tisulare.

Teoretic HBO poate fi aplicat in toate stadiile de necroza aseptica, ducind la refacerea completa a structurilor afectate, respectiv disparitia geodei de necroza, DAR practic aceasta terapie are importanta DOAR in cazul absentei modificarilor de contur articular. O data cu aparitia acestor modificari de contur, indiferent de ceea ce se intimpla cu capul femural, acesta scrijeleaza cotitul si duce la distrugerea articulatiei, deci la coxartroza si implicit la protezare.

Fac aceste precizari pentru a intelege aceste fenomene: necroza de cap femurala nu reprezinta o indicatie pentru protezare, DAR netratata duce la modificarea conturului articular si ulterior la coxartroza, o alta entitate patologica, care necesita protezarea.

Deci eficienta HBO este de 100% la suta, dar are importanta practica in evitarea protezarii DOAR in cazul in care nu a aparut inca modificarea de contur articular.

In general despre necrozele osoase aseptice indiferent de localizare, de ex de cap femural, de condil femural (boala Ahlbeck), de astragal, de cap metatarsian (boala Köhler-Frieberg), se poate spune:

1. apar ca o leziune vasculara care produce aparitia edemului osos. Acest edem osos constituie stadiul initial al necrozelor osoase, se evidentiaza numai pe RMN (Stir sau contrast) si poate fi tratat prin foraje (lasind de oparte riscurile septice ale acestei interventii) sau HBO pe ca 10-15 sedinte. De aceea si importanta cruciala a RMN-ului in patologia osoasa, care permite evidentierea stadiilor precoce de necroza aseptica osoasa, ce permit un tratament rapid respectiv ieftin. Personal sint de parare, tocmai datorita riscului de necroza osoasa, ca oride cite ori suspicionam o posibila necroza osoasa RMN-ul trebuieste efectuat. Trist este cind acest RMN se efectueza de axemplu in cazul leziunilor ligamentare sau meniscale, iar evidentierea edemului osos condiliar este ignorata. Acest lucru duce in citiva ani la necroza aseptica de condil, apoi la gonartroza si il costa pe pacient genunchiul!

2. edemul osos evolueaza prin distrugerea circulatiei locale cu aparitia geodei de necroza, stadiu care poate fi evidentiat pe RMN, dar poate apare si pe CT, RMn-ul insa ramanind de baza, deoarece pe CT se evidentiaza stadiile tardive cind apar modificari de structura osoasa. In acest caz singura solutie terapeutica o constituie HBO care permite atit retragerea edemului osos cit si refacerea zonei de necroza. Necesarul de terapie in acest caz este de ca. 10-15 sedinte pentru retragerea edemului osos adiacent necrozei si inca ca. 15 sedinte pentru fiecare cm de diametru de necroza.

3. necroza osoasa pe articulatiile portante slabeste masiv structura de rezistenta a osului si astfel incep sa apara modificari de structura osoasa, respectiv microtasari sau microfracturi. De regula in acest stadiu apare si modificarea de contur intraarticular, iar daca a aparut atunci articulatia este compromisa si necesita mai devreme sau mai tirziu protezare. Daca inca nu s-a modificat suprafata articulara, deci sfericitatea capului femural este pastrata, atunci se poate incerca HBO cu conditia imobilizarii pacientului, deoarece oricind poate apare o modificare de contur care sa strice toate calculele. Acest stadiu se evidentiaza pe RMN, dar se poate "vedea" si pe CT si Rx. De aceea CT respectiv Rx nu au nici o importanta terapeutica in necroza osoasa aseptica, decit de evidentiere a unei leziuni de structura, adica acoperirea legala pentru operatia de protezare.

4. necroza aseptica pe articulatiile neportante duce de regula la sindrom algodistrofic (boala Sudeck) situatie in care solutia terapeutica o constituie HBO pe ca 10-15 sedinte.

Deci extrem de importnt pentru tratamentul necrozei de cap femural este prezenta sau nu a modificarilor de contur intraarticular, respectiv pastrarea sau nu a sfericitatii capului femural si, repet, RMN-ul

Costurile tratamentului in Budapesta nu le stiu cu exactitate (am inteles ca s-ar ridica la ca 150 de euro/sedinta) in occident sint mult mai scumpe iar la Constanta o sedinta de grup TS240/90, specifica edemului osos costa 400, - RON. Durata unei sedinte este de ca 3 ore, nu necesita programare iar necesarul de sedinte este in functie de rezultatul RMN-urilor de control, adica terapia se face pina la disparitia totala a edemului osos. Odata acesta disparut certifica si refacerea zonei de necroza si vindecarea completa a pacientului.

Cu stima,
Dr. bogdan Cristian ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld (Germania)
Centrul de Medicina Hiperbara constanta
0
14-04-2010, ora 21:34
marcelino
Nu este medic/terapeut
marcelino
in urma cu 1 ani jumate am fost la munca in Anglia in construcii
Sunt un tanar de 32 ani cu osteonecroza aseptica cap femural stang am 86 kg si 1, 65 m
In toamna anului 2008 am inceput sa am dureri la solduri si picioare. credeam ca am reumatism am fost la medic si ma consultat si dupa o luna am facut ecografie la sold si nu aveam nimic
Durerile persistau si mia dat anti inflamator dar ma duceam si la lucru.
Cred ca in acest timp osul se necroza si am inceput sa schiopatez .
Aici ca sa te vada un medic si sa ai un rezultat dureaza luni de zile
Cand am vazut toate aastea am venit acasa in Romania am facut ecografie tomografie si mi-a pus diagnosticul de mai sus
Medicul ortoped mi-a propous operaria sa-mi puna proteza dar eu nu am fost de acord si atunci am consultat an alt medic de la Mangalia la recomandarea unei cunostinte mi-a dat un tratament cu artrostop forte timp de 3 luni niste vitamine
Acum am dureri suportabile dar schiopatez. As vrea sa stiu daca aceasta boala evolueaza in timp si as mai vrea daca pot sa mai aman operatia
Daca a mai facut cineva aceasta operatie ca sa vad va rog frumos cum se simte
0
15-04-2010, ora 11:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- necroza evolueaza, se agraveaza in timp catre coxartroza; nu exista absolut nici un tratament in afara celui balneo-fizio-terapic, absolut paleativ.
- proteza este o solutie eleganta si spectaculoasa, dar spre 55-60 de ani.In cazul unui tanar ea se uzeaza extrem de rapid si va veti regasi spre 40 de ani fara absolut nici o solutie viabila, dupa ce veti fi schimbat vreo 2-3 proteze.
- puteti oricand amana operatia de protezare catre 45-50 ani sau chiar mai tarziu;
- in cazul D-voastra este insa infinit mai important sa va reglementati greutatea (aveti vreo 25 kg in plus) si durerile vor scadea spectaculos. Chiar daca va hotarati totusi catre protezare, prezenta obezitatii reprezinta un factor de uzura rapida a protezei si de recupetrare greoaie dupa interventie.
- a doua problema ca importanta este cea sociala: trebuie sa va orientati catre o profesie absolut statica, care va proteja soldurile. Orice profesie cu caracter fizic va agrava rapid evolutia necrozei catre artroza.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: