osteonecroza cap femural drept

03-05-2010
Rellly
Nu este medic/terapeut
Rellly
Buna ziua! A m si eu nevoie de un sfat: tatal meu a fost diagnosticat acum cativa ani cu osteonecroza cap femural drept, schiopateaza si are dureri foarte mari, in urma cu un an a aflat ca are si guta, in urma anlizelor efectuate valoarea trigliceridelor a fost de 208 mg%, i s-a spus ca are si ficatul marit. Am citit articolul d-voastra despre oxigenoterapia hiperbara si as vrea sa stiu trebuie sa faca pentru a afla in ce stadiu se afla boala ( daca poate efectua tratamentul prin oxigenoterapie) si care este solutia in acest caz.
Am putea venii la spitalul unde lucrati d-voastra pentru a putea face aceste investigatii? Astept raspunsul d-voastra. Multumesc!
1 comentarii
0
06-05-2010, ora 13:05
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimat pacient/a

tinind cont ca diagnosticul de necroza aseptica a fost pus de citiva ani este foarte putin probabil de a mai putea fi rezolvat neinvaziv, cu ajutorul HBOT.

Cel mai simplu este de a va adresa unui coleg ortoped, care cu ajutorul unei radiografii poate confirma sau exclude aparitia modificarilor de contur articular (coxartroza) situatie in care singura solutie la ora actuala este protezarea.

Desigur ca daca Rx nu evidentiaza nici o modificare de contur urmatorul pas este RMN-ul, care il puteti trimite pentru interpretare pe adresa de mail al CMHC si in functie de aceasta se poate stabili o conduita terapeutica.

PROBLEMA NACF o constituie factorul timp.

DE REGULA evolutia stadiilor incipiente este lenta (ani) dar asimptomatica, adica deoseori pacientii descriu o mica jena, care de cele mai multe ori este ignorata. O data evoluata aceasta necroza apare si simptomatica, dar evolutia catre coxartroza in aceste stadii poate fi foarte rapida (citeva luni). De aceea este deosebit de importanta diagnosticarea si stadializarea RMN a necrozei aseptice (indiferent de localizare), altfel riscul de pierdere al articulatiei (artroza) este deosebit de mare.

Este adevarat ca din pacate INCA mai exista medici, chiar ortopezi, care considera ca RMN-ul osos reprezinta o investigatie scumpa, inutila. Daca insa puneti in balanta costul unui RMN (de citeva sute de lei) si riscul de a pierde o articulatie portanta (care poate costa sistemul sanitar citeva mii bune de lei) o astfel de atitudine nu este conforma cu cerintele medicinii moderne.

Ca sa discutam de NACF trebuie sa vedem RMN-ul altfel putem discuta de orice alta afectiune dar nu si de NACF!

Cu stima,
Dr. Ion
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: