Otravire cu insecticid?

20-09-2012
bosonulHiggs
Nu este medic/terapeut
bosonulHiggs
Buna, dupa cum spune si titlul, este posibil ca in cazul contactului cu insecticid (prin piele si inhalare - a prafului dupa ce s-a uscat solutia pe podea/covor) in doze mici dar constante, pentru timp indelungat (aprox 4 ani) o persoana sa se imbolnaveasca?
Simptome: dureri de cap, ameteli, slabiciune in tot corpul chiar si dupa o scurta activitate de efort mediu timp de 15 minute. multumesc pt timpul dvs.
7 comentarii
0
20-09-2012, ora 21:09
lagunaalbastra
Nu este medic/terapeut
lagunaalbastra
Bineinteles ca este foarte posibil.
0
21-09-2012, ora 02:49
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Buna ziua.
Asa este, exista insecticide dau toxicitate cronica la oameni, cu simptome neurologice. Unele scad colinesteraza, se poate face o analiza de sange. Totusi, simptomele pe care le descrieti ar putea fi din multe alte cauze. Ar trebui un consult la medicina de familie sau interne. Numai bine!
0
21-09-2012, ora 13:06
bosonulHiggs
Nu este medic/terapeut
bosonulHiggs
Bun, in cazul asta puteti sa-mi spuneti mai precis ce analize/investigatii as putea sa fac sa stiu ce sa spun laboratorului sau medicului de familie?
As vrea sa elimin ipoteza asta, pt ca am fost la interne si mi-au facut analize "de rutina" si alte investigatii si nu prea au gasit nimic, asa ca m-am gandit si la varianta asta tocmai pt ca-i mai iesita din comun, plus pt ca stiu ca am fost supus riscului de intoxicatie.
0
22-09-2012, ora 00:26
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Exista o clasa de insecticide (organofosforice), pentru care se poate masura toxicitatea in sange. Analiza este "colinesteraza serica", care este scazuta in caz de intoxicatie. Daca stiti ce continea solutia, iata o lista de organofosforice:
phosmet, naled, tetrachlorvinphos, diazinon, malathion, chlorpyrifos, dichlorvos.

Exista si alte tipuri de insecticide, cu alte toxicitatati (ex. DDT scade estrogenul si progesteronul din sange - analize de endocrinologie). Un specialist de medicina muncii va poate spune mai multe. Totusi, daca nu ati lucrat cu insecticide industrial (expunere profesionala), nu cred ca merita investigata prea mult linia asta. Exista cauze mult mai comune de oboseala cronica - anemie (dar s-ar fi vazut la analize simple), stres psihologic, carente de vitamine... Daca nu le aveti deja, ar merita facute testele de tiroida (TSH si FT4, analize de sange), sau mai bine consult endocrinologic.

Multa sanatate!
0
29-09-2012, ora 19:10
bosonulHiggs
Nu este medic/terapeut
bosonulHiggs
musaraf, rezultatele analizelor sunt:

colinesteraza. 12671 U/l.. (4389 - 10928)
estradiol...30, 00 pg/ml.. (11 - 44 pg/ml)
progesteron.. 0, 70 ng/ml.. referinta pt barbati (0, 1 - 0, 2 ng/ml)

Se pare ca valorile nu sunt scazute, ba dimpotriva. Ne spun ceva important rezultatele astea sau sunt nesemnificative? Mentionez ca sunt racit si cateva zile am luat medicamente, se poate sa fi influentat asta valorile? Oricum ma voi duce la medic mai ales ca in sfarsit am gasit ceva in neregula, iar cu cat am mai multe pareri cu atat mai bine deci apreciez mult si va multumesc pt ajutor.
0
30-09-2012, ora 16:20
bosonulHiggs
Nu este medic/terapeut
bosonulHiggs
Cititnd putin pe internet inteleg ca "stadiul Tanner" se refera si la barbati (credeam ca sunt valori doar pt femei) si atunci cu progesteronul la 0, 70 ng/ml ma incadrez la tanner 4 (0, 1 - 1, 08) si tanner 5 (0, 2 - 0, 82). Nu stiu daca e un lucru bun sau rau tinand cont ca am 24 de ani.
0
01-10-2012, ora 04:09
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Stadiul Tanner 5 este de adult. Valorile progesteronului sunt intre limitele stadiului 5, deci este bine. Colinesteraza putin crescuta nu este o problema. Este o enzima din ficat, care poate sa creasca daca s-au luat medicamente. In general, problema cu colinesteraza este cand scade, nu cand creste, daca era din cauza insecticidelor ar fi fost mult scazuta (cu 50-80%), deci intoxicatia cu organofostorice cam iese din discutie. Analizele endocrine sunt si ele in limite normale, deci nu este nici toxicitate de tip DDT. Este bine ca le-ati facut si s-a exclus varianta asta.
Mai departe, pentru investigarea simptomelor ar trebui un consult clinic, si investigatii in functie de nevoi.
Sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Otravirea accidentala - primul ajutor
  •