Posibil schizofrenie, in copilarie am consumat fel si fel de substante, uneori cu alcool

30-01-2022
Florinel98
Nu este medic/terapeut
Florinel98
Buna seara RoMedic, am 23 de ani si in urma cu 3 - 4 ani cred ca am inceput sa am niste probleme psihice de care eu nu mi-am dat seama pana de curand...fiind o persoana mai rebela in copilarie am consumat fel si fel de substante, pastile Ecstasy, Marijuana si Hashish uneori amestecandule cu alcool. Avand si anumite evenimente stresante pe parcusul vietii plus o despartire care ma afectat si un accident auto la 18 ani.. am inceput sa delirez.. sa repet anumite cuvinte in cap plus ca am inceput sa merg la biserica si sa cumpar tot felul de icoane, m-am crezut alesul lui Dumnezeu pe pamant si ca trebuie sa fac ceva...am avut si un delir de persecutie cum ca un prieten de al meu vrea sa ma omoare.. halucinatii auditive si vizuale...vedeam pe pahare anumite semnificatii cum ar fi ca primesc niste mesaje.. aveam impresia ca peste tot vad semnificatii despre delirul meu, ca o persoana imi citeste gandurile, semnificatii in imaginile de la televizor.. neglijenta a igienei si a hainelor
Vreau sa va spun ca m-am izolat foarte mult timp deoarece nu aveam un loc de munca stabil, parintii mei avand propria afacere iar eu ii ajutam din cand in cand.. Nu am avut prieteni cu care sa socializez probabil din cauza situatiei mele materiale.
M-am lasat de asa ceva si vreau sa am o viata normala, acum sunt constient de toate lucrurile astea fara un tratament... am un loc de munca stabil si vreau sa stiu ce as putea face sa nu mai am vreo recadere psihica deoarece vreau o familie in viitor.
4 comentarii
2
30-01-2022, ora 08:50
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
In primul rand, felicitări pentru ca înțelegi unde te-a dus consumul de substante si ca vrei sa te opresti! In al doilea rand, pentru a preveni o revenire a unui episod psihotic si chiar instalarea schizofreniei, ori a altei tulburari, ar fi mai indicat sa mergi la un psihiatru si sa ii povestesti tot ce ne-ai spus noua aici. Apoi, desi tu te simti bine acum, sa iei tratamentul recomandat de acel psihiatru la care vei merge, pt ca tu nu poti sti daca nu cumva cauza aparitiei episodului psihotic a avut si alta sursa, nu doar consumul de substante (nu ca nu ar fi posibil, dar mai bine excluzi o cauza genetica, sau ereditara), astfel incat sa poata reveni simptomatologia la urmatoarea situatie dificila pe care o vei intalni in viata. In plus, colaborarea si cu un psiholog clinician, care e si psihoterapeut, ti-ar putea oferi sprijinul de care e nevoie in astfel de probleme. Deci: o monitorizare pe termen lung, in diada psihiatru+psiholog, neaoarat cu urmarea unui tratament medicamentos (pt ca in profunzime sigur sunt ceva tulburari psihice netratate, sau un nucleu psihic fragil), dar si renuntarea la consumul de substante, te pot tine departe de revenirea altor episoade psihotice si astfel instalarea unei psihoze. In plus, alegand sa tratezi ce e deja "stricat" si sa si previi alte episoade, prin aceasta monitorizare a specialistilor, iti vei asigura o viata normala. Eu am in evidenta si lucrez cu persoane cu schizofrenie, sau alte psihoze, care revin catre mine de multi ani, atat pentru evaluarea periodica catre comisia de handicap, cat si pt psihoterapie si urmand cu strictete tratamentul, acestia chiar duc o viata normala, lucreaza, au familie, etc. Deci se poate - asta incerc sa iti transmit! Din pacate, altii care mi-au mai trecut pragul cabinetului cu astfel de probleme, nu au inteles ca tratamentul psihiatric e indispensabil si au tot avut decompensari, cu episoade psihotice grave si efecte in viata lor, extrem de greu, sau chiar deloc de reparat. Ia masuri acum cat esti constient de ce ti se intampla, pana nu e prea tarziu. Sanatate multa!
3
30-01-2022, ora 21:42
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Florinel98, pai ce legatura are socializare cu situatia materiala ?! Daca ai oameni cu care te intelegi, puteti discuta, face chestii impreuna fara leg cu banii.
Iar daca parintii tai au o afacere, inseamna ca ai si bani chiar daca nu ai munca.

Ai avut cadere psihica de la droguri, daca nu mai consumi, n-ai sa mai ai, deci asta sa faci, sa nu mai consumi droguri.
1
03-02-2022, ora 19:55
Florinel98
Nu este medic/terapeut
Florinel98
Va mulțumesc frumos pentru răspunsuri, o sa țin cont de sfaturile Dvs.
1
10-09-2022, ora 17:43
OViatamaibuna
Nu este medic/terapeut
OViatamaibuna
Buna seara! Doresc sa impartasesc cu voi povestea mea sii cer ajutorul vostru prin a ma sfatui cum este mai bine sa procedez! Am inceput sa fumez etnobotanice de la o varsta cam frageda (14 ani) am fumat aproximativ 3 ani iar dupa aceea am lasat acest viciu ordinar cu ajutorul dezintoxicarii la un spital de specialitate! Umpic mai tarziu cam pe la 19-20 de ani am inceput sa fumez marijuana crezand ca este naturala si nu dauneaza sanatatii, continuand sa fumez vre-o 7 ani zii de zii minim 1 g pe zi... Acum 4-5 luni am hotarat sa ma las de acest viciu fiindca nu ma mai simteam bine de la ele, cand fumam ma simteam vinovat ca de ce mai fumez si dee o vreme buna nu mai imi dadea o senzatiee ok ca si cum era mai demult cand fumam, pur si simplu fumam din obisnuinta la un moment dat! Tragedia mai mare a inceput dupa ce am renuntat la ele, de atuncea si pana in prezent sunt anxios si depresiv, Am perioade paranoice de atuncea sii nu stiu cum sa le opresc, sunt zile in care ma simt bine dar de cele mai multe ori ma simt ciudat sii cred ca toata lumea din jurul meu ma vorbeste sii imi vrea raul fapt ce a determinat sa nu mai am incredere in nimeni si pierzandu-mi increderea si in mine. Pana acuma am incercat sa nu folosesc nici un tratament medicamentos cu antipsihotice crezand ca timpul le va rezolva pe toate si imi voi revenii! Ma speriu sa nu ma fii pricopsit cu vreo boala psihica care nu mai trece (schizofrenie) poate si asta este o paranoia de a mea dar citind tot felul de publicatii pe internet care nu stiu daca sunt 100% adevarate ca si cum ar fii ca, consumul de marijuana poate duce la schizofrenie! Avand in vedere consumul meu pe o perioada indelungata de timp nu stiu daca cea ce mi se intampla este o reactie normala a ceea ce am facut in trecut sii va trece cu timpul sau chiar s-ar putea sa imi fii distrus viata de tot! Sunt tanar sii imi iubeam viata inainte chiar daca eram fumator de marijuana, familia mea nu a avut de suferit sii m-am comportat exemplar cu toata lumea! Va rog din suflet dati-mi un sfat sii spuneti-mi ce ar trebuii sa fac in continuare! Sunt suspicios sa incep o medicamentatie deoarece imi este frica ca dupa ce termin cu ea situatia mea va fi una si mai rea!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: