Probleme în căsnicie

24-11-2022
Valentina755
Nu este medic/terapeut
Valentina755
Bună! As avea și eu o problema cu soțul și sincer nu știu unde sa apelez măcar pentru un sfat.
Suntem împreună de 6 ani și avem și o fetita de 1 an și 2 luni.în ultimul timp au început sa apară probleme din ce în ce mai mult. Nu putem comunica deoarece refuza orice fel de discuție, nu vrea deloc sa se deschidă fata de mine și sa îmi spună ce îl deranjează, de câte ori încerc sa pornesc o discuție cu el și sa încerc sa îl ajut sa se deschidă de fiecare data se enervează și ajungem sa ne certam.
A început sa vorbească foarte urat și sa ma jignească destul de des.ii este foarte ușor sa îmi spună ca nu îl interesează de mine, ca îl doare undeva de mine.la fiecare cearta ma amenință că pleacă, ca divorțează.are motive foarte prostești pentru asta, îl deranjează absolut tot ce fac sau spun, nimic nu este destul de bun pentru el și tot ce merge prost în viata lui mereu spune ca este din vina mea.
Recunosc ca de multe ori ma iau de el sau îl critic, dar o fac fiindcă are și o mica problema cu jocurile de noroc, nu baga foarte mulți bani dar totuși ma deranjează și aia 20-30 de lei, uneori si putin mai mult pe care ii baga o data-de doua ori pe luna, ma deranjează faptul ca a devenit o obișnuită/obsesie fiindcă o face în fiecare luna, cu toate acestea am trecut peste și l am iertat de fiecare data când m a mințit în legătură cu problema asta și totuși ma face sa simt ca nu mai este atras de mine, ca nu mai simte nimic pentru mine.ii este ușor sa recunoască și sa îmi spună în fata ca nu ma iubește și sta doar pentru copil, deși apoi se comporta frumos și dragastos cu mine, îmi oferă iubire și atenție câteva zile și din nou începem sa ne certam 1-2 zile.multe certuri au fost din cauza părinților lui care nu ma suporta sub nici o forma și mereu l au influențat sa se comporte urat cu mine și sa ma părăsească, asa ca am încetat și eu sa ma apropii de ei fiindcă întotdeauna m au vorbit de rău pe mine și pe părinții mei deși ai mei ne au ajutat întotdeauna cu ce am avut nevoie și întotdeauna i au cumpărat și fetitei de toate pe când părinții lui nu s au obosit nici măcar sa vina sa vadă fata când a împlinit 1 an deși stăteau la 2 minute de noi, nu i au dat măcar o bomboana, nici măcar sa ii spună la mulți ani și acum am auzit și o discuție în care tatăl lui susține ca nu l interesează de fetita noastră
Asa ca va rog dacă ați avea un sfat, o părere ceva.sincer nu știu ce sa mai cred, acum pare atât de îndrăgostit de mine și apoi îmi vorbește de parca as fi ultimul om.de multe ori suntem foarte bine și cauta cearta din nimicuri, pleacă câteva ore de acasă și nu răspunde la telefon și îmi spune ca nu o sa l mai vad niciodată și ca de data asta ne despărțim și dacă nu îl rog eu sa vina acasă vine singur sau ma întreabă dacă sa mai vina sau nu.eu ce sa mai înțeleg în situația asta...
3 comentarii
0
25-11-2022, ora 20:15
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,

Ceea ce descrieti este o relatie toxica, nesanatoasa. Mai mult decat atat, cearta si impacarea, iubirea si scandalul, ”nici cu dar nici fara” definesc o relatie de dependenta, nu una de iubire. Din ceea ce imi dau seama cred ca sunteti si cam tineri si nu prea intelegeti ce presupune o relatie normala.
Mai rau este ca aveti un copil care creste in acest mediu si ar trebui sa va intrebati de ce ati facut acest copil daca nu sunteti in stare sa-i oferiti un mediu calm, cald si sanatos?
Va recomand sa mergeti la un terapeut de cuplu si sa discutati aceste aspecte
0
25-11-2022, ora 21:17
Valentina755
Nu este medic/terapeut
Valentina755
Bună seara! Mulțumesc pentru răspuns, sincer o sa iau în considerare sfatul dr a merge la terapie.
Copilul a fost făcut din dragoste, înainte de apariția lui nu existau aceste probleme, certuri au mai fost dar niciodată ca acum, mereu am rezolvat orice problema impreuna fără scandaluri, cea mai mare problema care apare acum este aceea ca părinții lui se baga între noi mai mult ca niciodată și ii spun sa divorțeze și sa plece cu tot cu copil
0
25-11-2022, ora 23:30
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Vă recomand ca și colegul meu să mergeți la terapie de cuplu, pentru că acolo unde apar probleme nu e vina numai a unuia dintre parteneri, ci greșeli pot fi de ambele părți.
Poate vă ajută și să țineți cont de următoarele:
1). Cuplul este mai important decat fiecare din parteneri. Scop final:invingator/ invingator, nu invingator/ invins.
2). Trebuie sa stiti cand sa pastrati tacerea : ce vreau sa spun este de ajutor relatiei, sau partenerului? Daca nu, renuntati sa mai spuneti.
3). Atentie cand abordati un subiect. O problema care deranjeaza e bine sa fie discutata intr-un moment de calm si relaxare, nu cand sunteti furiosi.
4). Pot fi probleme carora pentru binele cuplului trebuie sa le declarati un armistitiu permanent (probleme care nu au legatura cu casnicia, sau daca au, nu ar fi benefice pentru cuplu- ex. o problema dureroasa din trecut).
5). Acordati-i celuilalt privilegiul indoielii sau prezumtia de nevinovatie.
6). Atentie la modul de interpretare. Interpretarea negativa sau deformata a mesajelor stimuleaza sistemul nervos autonom(SNA) si ucide posibilitatea rezolvarii conflictelor.
7). Atentie la orgolii!
8). Interpretati corect mesajul partenerului. Pasi de urmat:
- abtineti-va sa raspundeti imediat cand vi se pare ca nu-i ceva in ordine;
- faceti un pas innapoi in timp, ca sa realizati daca remarca partenerului va aminteste de ceva din trecut ;
- aruncati o privire lucida asupra faptelor, pentru a constientiza diferenta dintre ce se intampla in trecut si ce se intampla acum; verificati-va suspiciunea ;
- estompati detaliile(puteti spune ca acest comportament va aminteste ceva dureros din trecut si ar fi bine sa nu mai fie folosit).
9). Daca doriti sa aveti o casnicie fericita, pastrati o proportie de 5/1 intre comunicarile pozitive si negative.
10). In caz de conflict, pastrati-va calmul in voce.
11).Revendicari versus reprosuri (cereti-i partenerului in mod direct ce doriti, fara a-i reprosa alte lucruri). Acuzatiile stimuleaza SNA al sotului, creierul se blocheaza si nu poate auzi sau procesa mesajul.
12).Nu se abordeaza partenerul cand e obosit, iritat, asteptati pana s-au limpezit apele.
13). Cand nu aveti alte solutii, folositi umorul, pentru ca reactiile biochimice care insotesc umorul sunt incompatibile cu cele care insotesc mania.
14). Acceptarea diferentelor, recunoasterea dreptului celuilalt de a exista ca persoana separata. Fa pentru partener ce-i place lui, nu ce-ti place tie.
15).Sotii isi satisfac reciproc dorintele, isi respecta promisiunile.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: comunicarea

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Comunicarea în spațiul virtual suprimă activitatea creierului (studiu)
  • Bărbații sunt ezitanți în împărtășirea experiențelor negative
  •