Probleme in cuplu | Forumul Medical ROmedic

Probleme in cuplu

04-12-2023
lola92
Nu este medic/terapeut
lola92
Buna,
Am o relatie de 5 ani, locuiesc in strainatate si lucrez ca medic general, am 31 de ani. Cand m-am mutat aici, nu aveam studiile omologate, asa ca am lucrat in restaurante unde mi-am cunoscut actualul partener ( e spaniol) cu care am deja 4 ani jumate. Ce m-a atras la el inca de la inceput a fost umorul, e foarte carismatic. Am lucrat 3 ani de chelneri amandoi, ne-am mutat impreuna dupa 2 luni. Eu am inceput sa lucrez de medic acum un an jumatate, iar el s-a lasat de lucru de atunci. Eu mi-am luat 2 joburi si avem bani suficienti ca sa nu mai fie nevoie sa lucreze si el ( fiind un sector foarte dur si destul de prost platit), plus de asta ma ajuta ca sofer cand fac urgente. 8 ore lucrez intr-un birou si 8 ore facand vizite la domiciliu.
In general ne intelegem foarte bine, ne certam foarte rar. Dar cand ne certam eu mereu am idei obsesive de separare. Imi imaginez cum o sa imi caut apartament singura, cum o sa fie viata mea fara el, idei care imi cauzeaza multa anxietate si neliniste. Dupa ce ne impacam, nu ma mai gandesc nici o secunda sa ma despart.
Acum 18 luni m-am lasat de fumat. El inca fumeaza. Vrea sa se lase si ii este foarte greu. Se lasa o luna sau 2, se apuca din nou. De fiecare data are crize de furie, irascibilitate ( de exemplu aseara eram cu masina, si a condus foarte violent depasind toate masinile, circula cu 80 prin oras, eu zbieram sa mearga mai incet, iar el radea de preocuparea mea, imi zicea ca nu are nimic de vorbit cu mine). Am adormit in lacrimi si nici nu m-a intrebat nimic. Asta e a nu stiu cat-a oara ca se intampla astfel de episod. Il asociez cu lasatul de fumat/recaderile, dar are episoade de irascibilitate inca de la inceputul realatiei, care se manifesta doar cu nepasare, si cateodata certuri. Nu m-a lovit niciodata. Dar are 2 procese de violenta cu alte persoane (colegi de serviciu din restaurantele unde a lucrat). In parte, acele persoane erau foarte conflictive, as putea sa inteleg, dar nu pot sa spun ca am fost de acord vreodata cu aceasta agresivitate pe care a manifestat-o. Evident, cum nu lucreaza pe un salariu (ci doar ma ajuta pe mine in serviciul meu), trebuie sa platim din salarul meu toate daunele si procesele. Aparte de asta, are datorii ( amenzi de trafic nepatite de ani de zile) contul lui nu il poate folosi, chiar daca si-ar cauta de lucru, ar putea fi doar in negru.
Am facut un imprumut in banca pentru ca sa isi plateasca dentist ( aici e foarte scump 10 000 de euro a costat). Niciodata nu ii reprosez nimic legat de bani nici de alte lucruri, ci doar de irascibilitate si de lipsa culpabilitatii pentru crizele pe care le are.
Cat despre viata sexuala, odata pe luna, trece cate o luna fara.. etc. Nu sunt aproape niciodata acasa ce-i drept, iar cand sunt, mergem la sala sau la restaurante impreuna, nu mereu ne ocupam de sex. Dar parca totusi e cam putin.

As vrea sa stiu parerea unui specialist daca ceea ce traiesc este normal sau nu.
Imi pare rau ca m-am lungit.
12 comentarii
0
04-12-2023, ora 13:28
XtremeSRL
Nu este medic/terapeut
XtremeSRL
din cele descrise de tine ai de-a face cu un ESTP... sau mai rau un sociopat. in privinta asta sunt mai rezervat intrucat e mai complicat de etichetat
0
04-12-2023, ora 14:00
lola92
Nu este medic/terapeut
lola92
Multumesc pt parere! Mentionez ca ne intelegem bine aproape tot timpul si sunt fericita. Doar ca din cand in cand imi vin ganduri ca poate mi-ar fi mai bine singura, cel putin in plan financiar. Face un curs de condus barca. A terminat prima etapa, ca sa poata duce persoane, trebuie sa mai faca. Adica intrezaresc putina vointa de a contribui si el cu bani in relatie intr-un viitor doar ca nu stiu cand si daca se va intampla. Mie nu imi pasa foarte mult de bani sa zicem, si nici el nu e genul sa cheltuie mult pe prostii.
1
05-12-2023, ora 10:46
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Nu stiu ce pregatire ai vcc….dar la ce ajuta ca pui atat de rapid eticheta de sociopat ?
0
05-12-2023, ora 10:47
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Cred Lola ca partea lui de agresivitate poate fi deranjanta. In special cand si costa bani, cum e cazul cu procesele pentru violenta. Din ce povestesti insa pare mai degraba a tine de impulsivitatea lui decat de altceva. La baza acestei impulsivitati pot fi mai multe explicatii dar partea de sociopatie mie nu imi pare probabila doar din ce povestesti mai sus.

E poate util sa-l indemni sa exploreze initial el cu un psihoterapeut ce alimenteaza aceasta impulsivitate. Sau sa incepeti impreuna o terapie de cuplu care sa va faca sa constientizati mai bine ce o intretine in cuplu (si in paralel poate realizeaza ca e util sa inceapa si un demers terapeutic individual). Varianta cu terapia de cuplu are si avantajul ca aduce in discutie partea sexuala si cea financiara.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
0
05-12-2023, ora 11:06
lola92
Nu este medic/terapeut
lola92
Dr. Rares Ignat, va multumesc frumos pentru raspuns. O sa incerc variante cu psihoterapeutul, sa vad daca vrea. In general cand vorbim imi zice ca ar vrea sa se controleze mai bine. Poate am noroc.
O zi buna va doresc!
0
05-12-2023, ora 11:30
XtremeSRL
Nu este medic/terapeut
XtremeSRL
Wana Be Dr rARES... n-am pus nicio eticheta. reciteste ce am scris. singura eticheta a fost de ESTP.
sunt unele tulburari care pot sa apara la anumite tipuri de personalitate. asta coroborat cu descrierea utilizatoarei.

p.s am pregatirea vietii si cartilor. tu o ai doar pe a cartilor
0
05-12-2023, ora 12:32
XtremeSRL
Nu este medic/terapeut
XtremeSRL
@lola... ti-as recomanda sa eviti sfaturile psihologilor de aici de pe forum. daca vrei sfaturi reale, vorbeste cu prietenii si familia despre problemele tale.
0
05-12-2023, ora 13:27
lola92
Nu este medic/terapeut
lola92
Familia e subiectiva. Cel putin a mea a. Atat imi trebuie sa ma apuc sa descriu dedesupturile relatiei mele cu ei. L-ar urî, poate noi ne rezolvam problemele si ei raman cu grijile. Mai mult ca sunt departe. Si nici prieteni asa buni nu am ca sa ma apuc sa spun lucruri intime fara sa te judece. Prefer idea cu psihoterapia momentan.
0
07-12-2023, ora 14:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

Exista un dezechilibru de roluri in aceasta relatie, care, din cate descrieti, este construit pe o relatie de.dependenta (teama dumneavoastra de singuratate va face sa va ganditi la despartire).
O relatie de dependneta va fi intotdeauna plina de anxietate si de.agresivitate.
Faptul ca il tineti acasa pe partener nu il ajuta sa-si indeplineasca rolul de barbat, Iar pe dumneavoastra va incarca, pentru ca preluati si partea lui de responsabilitate.

Si eu considera ca v-ar putea ajuta terapia de cuplu, pana cand lucrurile nu vor derapa (iesirile lui agresive)
0
22-12-2023, ora 10:54
lola92
Nu este medic/terapeut
lola92
Buna din nou. Noutatile sunt ca m-am despartit de doua saptamani, in cateva zile o sa ma mut in noul apartament. In momentul cand i-am spus ca vreau sa ne despartim, a zis ca cum pot sa ii fac una ca asta, ca el o sa se arunce de pe un pod. Eu i-am spus ca nu pot sa stau cu el doar ca sa nu se arunce de pe un pod ca am si eu viata mea, ca nu ii pasa ca lucrez de o buna vreme la dublu, ca nu recunoaste cand greseste si asteapta mereu sa fac eu pasul spre impacare. In aceeasi noapte, era sambata spre duminica, mi-a luat cheile de la masina si a plecat. Masina e pe numele meu si eu o platesc. Eu trebuia sa incep lucrul la 9 dimineata si aveam toata ziua pana la 11 seara urgente la domiciliu. Nu mi-a raspuns, a doua zi ma suna si imi zice ca el are o afacere de acum 6 luni cu un baiat din Serbia pe care l-a cunoscut la sala. Si ca sa ii las masina doar 6 luni, sa continui sa o platesc eu dar sa o aiba el ca va strange bani si mi-i va da pentru masina si pentru imprumutul pentru dentist. I-am spus sa mi-o aduca cat mai repede ca daca nu il denunt pentru furt. Intre timp mi-am inchiriat masina ca sa pot lucra. Dupa 3 zile( in total) ma suna si imi zice ca imi da masina peste 4 zile ca are nevoie, ca eu am de toate si el nu are nimic. I-am zis ca bine, sa o mai tina cateva zile dar am nevoie dupa aceea. Intre timp i-am spus ca merg sa imi impachetez lucrurile din casa ( eu am stat intr-o pensiones acele nopti, mi-era frica sa dorm in casa), si dupa o ora aud creía in usa si intra. A inceput sa planga spunandu-mi ca ii pare rau si ca nu vrea sa terminam atat de rau. Ca pot sa imi iau masina. Mi-am impachetat lucrurile si surprinzator, mi-a adus masina mea am predat masina inchiriata. Acum doar urmeaza sa incarc toate lucrurile si sa le duc in apartamentul nou. Dar simt ca am facut ceea ce trebuia. Sunt in sfarsit linistita. Din pacate am inceput din nou sa fumez dar am speranta ca le voi lasa din nou cand o sa al mai multa liniste.
Sa aveti sarbatori fericite!
1
22-12-2023, ora 13:27
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Ma bucur ca ești împăcată cu ce ai făcut Iola! Sărbători fericite!
0
27-12-2023, ora 16:22
Circle10
Nu este medic/terapeut
Circle10
Sti ce e frumos la a fi baiat? Libertatea de a sta cu orice fata vrei tu, mai ales daca stai bine cu banii, indiferent daca ea sta bine sau prost cu banii. Ca fata, nu ai libertatea asta. Esti obligata sa iti iei pe cineva mai bogat ca tine, altfel nu va fi respectat ca baiat, nu va fi sexy in ochii tai iar relatia va fi umpic dezechilibrata. Din ce povestesti de la asta v-ati despartit iar ca s-a certat cu nu stiu ce coleg acum 100 de ani a fost pretextul. Daca erati aman2 ospatari in continuare probabil nu va mai desparteati.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: