Probleme între adolescenţi si parinti

27-02-2016
Paula25
Nu este medic/terapeut
Paula25
Buna ziua, as vrea va rog sa imi daţi sfaturi.
Am 15 ani si sunt împreuna cu un băiat tot de 15 ani. Ne cunoaştem de la grădiniţa si după 8 ani am luat din nou legătura.
Acum suntem împreuna de un an de zile si ne înţelege foarte bine, ne ajutam reciproc si nu ne certam, ne placem si ne iubim reciproc.
Mai mereu suntem ca doi copii, avem încredere unul in celălalt si nu am făcut alte 'prostii' împreuna si nici nu avem de gând pana la o vârsta mai mare.
Problema este ca suntem la distanta si ne vedem doar in weekenduri si vacante, nu prea contează distanţa pentru noi atâta timp cat ne iubim. Nu vreau sa va râdeţi sau sa va bateţi joc de ceea ce am scriu eu acum deoarece eu atunci când trebuie gândesc ca o femeie maturâ!
Deci, problema este ca părinţii lui nu sunt de acord sa fie împreuna cu mine, ai lui mă fac in toate felurile si nu ma suporta cu toate ca eu nu am greşit la nimeni cu nimic.
Eu sunt prima prietena a lui si el este primul prieten al meu si ai lui pur si simplu nu ne lasa in pace si plus ca iau luat si telefonul si Internetul si aproape tot ce mai avea cu ce sa comunice cu mine. Prietenul meu mai are un frate mai mic cu 2 ani decât el si acesta ii face probleme si il pâră mereu la părinţi daca il vede ca vorbeşte cu mine.
Mereu prietenul meu le explica la ai lui ca sunt diferită si niciodată nu l-am minţit si sa înţeleagă ca nu se desparte de mine!
Plus ca prietenul meu are doar note de 10 la şcoala si nu are nicio problema cu nimeni.
Dar ai lui ne chinuie mai mereu si acum nu il mai lasa nici măcar sa se vadă cu mine.
Repet, ca ai lui ma fac in toate felurile si ma jignesc si zice ca il 'dezmoşteneşte' pe el si chestii de genul.
Nu inteleg ce au împotriva mea!
Ce sfaturi imi puteţi da si sa fim ca 2 adolescenţi normali eu si prietenul meu? :'(
5 comentarii
0
27-02-2016, ora 17:31
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Draga Paula, parintii vor ramane tot parinti, indiferent de varsta copiilor lor! E firesc sa se ingrijoreze, pt ca 15 ani nu e tocmai o varsta la care sa faci alegeri constiente si responsabile. Tu zici ca gandesti ca o femeie matura, numai ca asta sti doar tu - ceilalti nu au de unde sti asta. Si orice parinte s-ar gandi in primul rand la varsta mica, la eventuale probleme cu scoala, in momentul unei indragostiri puternice. Dar si la alte posibile complicatii, cum ar fi o sarcina nedorita - chiar daca acum spui ca nu aveti relatii sexuale, dragostea e oarba si surda, nu asculta de reguli si oricand puteti uita de realitate, pentru a va simti cat mai bine impreuna. Orice e posibil, sa recunoastem. Si tu daca ai fi parinte, ai fi atenta ca fata ta sa nu faca vreo gafa, chiar daca ai avea incredere in ea - pt ca adolescenta nu e acelasi lucru cu maturitatea - e cale lunga pana acolo. De aceea, mai bine bucurati-va de momentele impreuna atatea cate sunt ele, bucurati-va de adolescenta, care e o perioada foarte grea pentru voi si pt parintii vostri, pt ca vi se intampla mari si multe schimbari, in minte, in corp si in viata. Mai tarziu, peste cativa ani, veti avea tot timpul sa fiti mai apropiati. Si probabil ca va veti astepta unul pe altul sa mai cresteti, daca v-ati regasit dupa cativa ani si v-ati indragostit. Si vei fi surprinsa ca peste cativa ani, sa descoperi ca ce iubesti acum, poate atunci nu-ti va mai fi pe plac la fel de mult - cine stie?! Nu ma refer doar la prietenul tau, ci in general, la lucrurile care-ti plac acum: omul se schimba, isi schimba si obiceiurle si preferintele. Cu atat mai mult o face un adolescent, care abia trece de la copilarie la adolescenta. Sunt o multime de lucruri care te pot bucura si care sa iti completeze nevoia de a avea o relatie. Iubirea voastra e una foarte frumoasa, asa cum sunt toate iubirile din adolescenta. Dar sunteti cruzi si puteti face greseli pe care mai tarziu sa le regretati, sau pe care sa nu le puteti remedia.
Mai gandeste-te si mai vorbim peste cativa ani :)!
0
27-02-2016, ora 20:39
Psiholog Nedelcu Tatiana -Marilena
Psihologie, Constanta
Psiholog Nedelcu Tatiana -Marilena
Imi pare rau draga Paula ca povestea ta de iubire este umbrita de neacceptarea relatiei voastre din partea parintilor baiatului.
Adolescenta poate fi vazuta drept o perioada minunată din viata, dar ea poate fi interpretată si drept o etapa de tortura atat pentru cei care trec prin ea cat si pentru parinti.Am sa-ti furnizez cateva informatii despre adolescenta ca sa iti dai seama de ce unii parinti au aceasta atitudine ca aceea a parintilor prietenului tau si sa incerci sa accepti situatia si sa te bucuri din plin de aceasta frumoasa poveste de iubire detasandu-te de situatiile de disconfortde cei care se opun.
Problema cu adolescenta este ca tinerii se simt nevoiti sa functioneze in 3dimensiuni:trecut, prezent si viitor.In mod constient si inconstient, adolescentii sant inca prinsi in problemele copilariei, mai ales in cele legate de relatia cu parintii si de mediu.In acelasi timp, ei incearca sa isi dea seama la ce anume sa se astepte de la viitor.Apoi, trebuie urmata si cea de-a treia directie:preocuparea legata de prezent.Unde se afla ei acum si ce anume se intampla cu mintea si corpul lor, de unde vin toate aceste schimbari la care sant supusi.
Iti sugerez pentru a trece mai usor de aceasta perioada sa participi la un atelier de dezvoltare personală pentru adolescenţi.

Sa va fie de folos,

„Din dragoste de oameni, pentru oameni”
Psiholog-psihoterapeut-prof. psihopedagog Nedelcu Marilena Tatiana
0
28-02-2016, ora 00:12
Paula25
Nu este medic/terapeut
Paula25
Eu nu am de gând sa renunţ la el si punct! Si nici el nu o sa renunţe la mine!
Nu sunt orbita de "îndrăgosteala" asta.
Problema e ca ai lui nu sunt de acord cu mine pentru ca zic ca nu am bani si ca vai ca ei provin dintr-o familie bogata si "bla bla bla"
De aceea nu îl lasă cu mine!
Nu e problema cu distanţa si altele...
Problema este doar părinţii lui!
Mereu ii baga in cap cate si mai cate despre mine si ai lui si familia lui mereu ma bârfesc.
Si vă spun sincer, nu fumez, nu beau, nu merg in cluburi si nici nu am multi amici. In el imi pot pune toata încrederea si el asemenea.

Sunt curioasa ce o sa se întâmple si la ceea ce iubesti si te iubeşte nu ai cum sa renunţi! Deoarece nimeni nu este de vina ca ne-am îndrăgostit unul de altul si nu am omorât pe nimeni! nu vad cu ce am greşit! E ceva omenesc sa iubesti iar ai lui pur si simplu ii interzic sa ma iubească pe mine! Doar sa încerce ai lui sa il lovească sau cine stie ce altceva sa ii facă din cauza ca ma iubeşte! Au sa vadă ei!
1
28-02-2016, ora 15:09
Psiholog Valentina Dragomir
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Valentina Dragomir
Dragă Paula, determinarea ta este impresionantă. Îmi imaginez că vă iubiţi foarte mult şi este foarte clar că vă este foarte greu când părinţii se pun barieră între voi.

Adolescenţa este marcată de astfel de momente în creşterea şi dezvoltarea noastră ca adulţi. Iar părinţii au rolul de a ne ghida către alegeri mai mature, mai conştiente, mai responsabile, indiferent dacă acestea ne sunt pe plac sau nu. De aici şi iritarea. Cu toate acestea nu uita să îi tratezi cu respect.

Chiar dacă părinţii lui nu sunt de acord cu relaţia voastră, asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la relaţie.
Uneori aceste momente dificile fac relaţiile mai puternice, alteori viaţa pare nedreaptă şi aceste relaţii se destramă. Poate doar momentan, pentru ca mai târziu, atunci când părinţii nu mai au atâta putere asupra vieţii voastre, să reuşiţi să reluaţi relaţia de unde aţi rămas.

Mult succes, ţine-mă la curent cu ce se întâmplă.

Psih. Valentina Dragomir
Psihosensus
0
28-02-2016, ora 17:56
cris_89
Nu este medic/terapeut
cris_89
Paula,
Daca ceea ce spui tu e adevarat si banii sunt motivul pt care parintii lui nu te accepta, lasa-ma sa-ti zic ca sunt extrem de superficiali...auzi acolo: nu ai bani! Pai cine doamne iarta-ma are bani la varsta asta? Poate prostituatele, dar fetele normale au ca preocupare principala scoala nu facutul banilor... Aaa, da exista adolescenti plini de bani, ok, dar asta nu inseamna ca ei i-au produs inseamna doar ca i-au primit, ori acesta nu prea e un merit in sine. Cine judeca alti oameni dupa cati bani au ei sau parintii lor sunt extrem de josnici, si asta ti-o spune cineva din 'tabara ailalta' :) Uite, mie imi place cum gandesti si imi place si relatia voastra, adica faptul ca nu sariti direct la sex, asta inseamna ca va respectati atat pe voi cat si corpurile voastre...nici nu stii cat de rar si cat de valoros e faptul in sine tocmai pt ca-i rar...
Eu zic sa continuati ceea ce aveti iar in timpul cand nu sunteti impreuna sa studiati (mai ales ce va place) si sa fiti cei mai buni. Daca e iubire adevarata va rezista timpului. Si nu cred ca ai lui si-ar dori o relatie cu o fata de bani gata care sa il insele o data la doua zile...nici el nici nimeni normal la cap nu si-ar dori pe cineva cu bani dar pe care sa nu il/o poata iubi sau care sa il/o faca sa sufere! Asa ca, mergi inainte si toate cele bune!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •