Relatie mama-fiu

01-07-2022
Anaa21
Nu este medic/terapeut
Anaa21
Buna! Sper sa ma ajutati cu un sfat.
Sex: F varsta:24 ani

Sunt impreuna cu prietenul meu de aproape 5 ani. Pe atunci locuia cu parintii lui. Avea si are o relatie foarte apropiata cu mama lui, in schimb, cu tatal nu se intelegea deoarece consuma alcool, era violent ( acesta a decedat in urma cu aprox 1 an).
Pana la decesul tatalui- era ft ingrijorat de mama sa, o suna mereu, statea mai mult pe acasa (de teama sa nu o loveasca sotul).
Ea nu a avut o relatie ok cu sotul ei- nu faceau planuri (sa cumpere ceva pt casa), nu se plimbau, nu exista iubire intre cei doi. Tot ce tinea de casa (facturi, cumparaturi, probleme de familie) le discuta cu fiul ei.
Inainte il suna ft des pe prietenul meu sa-l intrebe unde e, cand vine acasa, ce ii face de mancare.
In fiecare dimineata, la cafea, el vorbea cu mama lui ( ii povesteste despre prietenele ei, serviciu, etc).
Toate aceste lucruri m-au deranjat, dar nu in mare masura, pana cand, am luat hotararea sa ne mutam impreuna. Initial, mi-a spus ca vom locui toti 3 (el, mama lui si eu)- nu putea sa o lase singura deoarece ii era frica sa nu o bata.
Nu am acceptam pana cand a inceput sa ma manipuleze ''daca ma iubesti, te muti cu mine''.
Pana la urma am acceptat cu conditia ca la prima cearta, neintelegere eu voi pleca. Mama lui spunea ca nu vrea sa locuiasca cu noi ca suntem tineri si ne lasa sa stam singuri. Am cumparat apartamentul, am inceput renovarea si ne-am mutat dupa cateva luni. Dupa o luna tatal lui moare.
Si de aici incepe minunata poveste:
- a ales acest apartament si zona deoarece maica-sa lucreaza vis-a-vis de noi si are apartamentul la 5 min de mers cu masina;
-de fiecare data cand se duce la cumparaturi trece pe la maica-sa
- o suna cand se duce la munca si dupa ce iese
- ii da raportul (cand iesim, ce mancam, ce am cumparat pt casa, ii trimite poze pe wapp cu mobila, parchet)
I-am spus ca ma deranjeaza (ca o suna zilnic de cateva ori/se duce la ea, si ea il suna zilnic), i-am spus sa nu mai vorbeasca atat de des cu ea si sa ii spuna ce facem. El mereu imi spune ca eu ii interzic sa vb cu maica-sa; dar, nu intelege ca nu asta vreau, ci doar sa nu o mai sune de 5 ori pe zi, sa ii spuna ce facem, cand iesim, ce cumparam.
In acesti 5 ani, mama lui nu m-a sunat niciodata. El imi spune ca maica-sa este o persoana introvertita, dar, are prietene de ft mult timp, iese si se plimba cu ele..
am incercat de fiecare data sa ma deschid cand sunt cu ea, ii povestesc ce fac la serviciu, despre familia mea..dar, am ajuns la concluzia ca nu ma vrea, ma priveste ca pe un rival..
mi-a recunoscut si el ca ii este teama ca il va pierde si ca este dependenta de el.
Totusi, are 27 de ani- la acesasta varsta sa-ti suni mama in fiecare zi, sa o vizitezi la 2 zile, sa minta ca este in alta parte dar el se duce la mama lui, prima persoana pe care o contacteaza este mama lui (in cazul in care se intampla ceva grav). Mi-a spus ca nu ii impun eu cu cine sa vb si cat, ca lui ii face placere sa vb cu maica-sa ai daca vrea poate sa vb toata ziua.
am fost si la psiholog.. la prima sedinta am fost singura (mi-a spus ca sunt ''bolnavi'' amandoi, ca nu ar trebui sa mai continui relatia cu el). la cea de-a doua sedinta am fost amandoi- nu a spus nimic clar psihologul, a inceput sa vb despre viata personala si efectiv..la final a spus SUNTETI UN CUPLU POTRIVIT.
nu mai suport sa vad ca o suna pe maica sa, ca se duce la ea (el nu-mi spune ca se duce)mi-a spus ca maica-sa nu l-a dezamagit niciodata si de aceea ei au o relatie speciala..
am observat ca abia asteapta sa iasa din casa ca sa se duca la maica-sa, cat sunt eu acasa nu o suna pt ca stie ca ma deranjeaza. acum cateva zile, iesisem sa facem cumparaturi, era destul de tarziu (el inca nu o sunase) si bineinteles ca a sunat maica-sa (era suparata ca nu a sunat-o).
simt ca nu mai pot continua relatia cu el, el este dependent de maica-sa si maica-sa de el, ma pune pe locul 2 si face totul ca sa-i fie bine mamei lui. nu ma simt bine, ma afecteaza ca ma minte, ca o suna pe ea prima data cand se intampla ceva.
2 comentarii
0
02-07-2022, ora 01:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca simtiti ca nu suportati aceasta relatie, e mai bine sa va despartiti acum si sa nu va pierdeti timp pretios din viata.
Sotul meu isi suna mama si matusa zilnic de zeci de ani dar relatia mea cu el a rezistat si pentru a eu am acceptat. Nu m-a deranjat. Ele sunt doua persoane cumsecade.
1
04-07-2022, ora 21:25
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Este interesant ca dumneavoastra si mama cam.semanati. Stiti de ce? Pentru ca fiecare dintre dumneavoastra vrea acelasi lucru, pe baiat, doar pentru ea. Nici una, nici cealalta nu sunteti dispuse sa-l ”impartiti, acesta este si motivul pentru care nu va suportati reciproc.

Pe de alta parte, este clar ca baiatul/baietelul dumneavoastra nu a iesit inca din relatia cu mama, si deci nu a intrat in relatia cu dumneavoastra. El este deja intr-o alta relatie, cu mama.

Partea cea mai rea in toata povestea este ca el va minte pentru a se duce la mama, ceea ce arata 2 lucruri:
- e posibil ca nu vrea sa va deranjeze, sau asta v-a deranjat atat de mult incat evita sa o faca
- arata care dintre cele 2 relatii este mai puternica/importanta

Drept care: incercati sa vorbiti serios cu el, impunand limite clare intre persoane si relatii, fara a fi vorba insa de alegerea de tip ori-ori. Daca nu reusiti sa obtineti mare lucru stiti deja ce este de facut.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •