rezultat RMN

27-03-2011
Linda2007
Nu este medic/terapeut
Linda2007
Buna ziua, am o problema mai veche, dureri enorme de genunchi la urcat/ coborat scari, am fost diagnostica cu artroza, tendonita, tendinoza genunchi,.. si mai nou condromalacie rotuliana, s-a recomandat un Rmn, rezultatele sunt:
:
genunchi drept:
- minima subluxatie laterala a rotulei;
- tasari trabeculare subcorticale la nivelul 1/2 mediale a platoului tibial;
- microchist degenerativ subcortical tibial postero- lateral.
Va rog mult daca se poate sa ma lamuriti, informati cam cat de grava e problema si ce e de facut.

Dupa citirea Rmn-ului mi s-a recomandat Acrcoxia, synotabs - 30 zile si injectii in articulatie, Infiltratii medicamenutl nu l-am retinut.
Marturisesc ca nu sunt de acord cu acele infiltratii, nu mi s-a explicat ce reprezinta, ce riscuri sunt, daca boala de amelioreaza, daca durerile vor continua, am 31 de ani si nu vreau sa merg din 6 in 6 luni sa fac ceste injectii.
Va rog mult sa imi spuneti mai exact ce reprezinta acele "tasari traberculare".. si microchistul acela cat de grav este.
sanatate tuturor!
Multumesc
3 comentarii
0
27-03-2011, ora 19:28
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Infinit mai important decat rezultatul scris al RMN-ului este examenul clinic local, cand se pot eventual analiza si imaginile RMN propriu-zise.
Nu am inteles sexul, greutatea, ocupatia si sporturile practicate, antecedentele traumatice, metabolice, reumatologice, vasculare etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
29-03-2011, ora 16:50
Linda2007
Nu este medic/terapeut
Linda2007
Buna ziua,
am revenit. Sunt femeie, am 31 de ani, nu am practicat nici un sport, sunt o persoana sedentara in majoritatea timpului, sunt economist... datorita faptului ca durerea mi-a limitat de-alungul timpului miscarea (in treburile casnice, in timpul mersului, mers pe tocuri, alergat), am adaugat si cateva kilograme in plus. Nu am avut traumatisme, inafara de caderi cand eram mica, ca orice copil.
Acum merg la sala, incerc sa fac miscare cu un antrenor personal care cunoaste problema mea.
Problema cu genunchii este cam de la 14 ani, mi s-a spus ca ma dor pentru ca sunt in crestere, ca sunt inalta (1.70 nu inseamna inalt), niciodata nu am avut un diagnostic precis, si mai mult au fost presupuneri.
Am luat Arcoxia, Cartilaj de rechin, Flexodon, recomandate in 10 ani de cate medicii la care am fost.
Am facut kinetoterapie si fizioterapie, durerea persista.
D-nul dr. mi-a recomant sa fac si acele infiltratii, dar mi-e teama, nu cred ca ar rezolva problema ci doar amelioreaza din cand in cand, ele trebuie repetate din cate am inteles.
In scurt timp va trebui sa avem un copil si dorinta mea de ameliorare a problemei are legatura mai ales cu acest lucru, mi-e teama ca nu voi puteam merge in timpul sarcinii. pentru ca in rest m-am obisnuit deja cu durerea, e ceva normal pentru mine.
Durerea de genunchi apare (ca niste ace ) la urcat/ coborat scari, asezat/ ridicat de pe scaun, cand merg pe tocuri, in restul timpului am senzatie de picioare obosite si cand merg 5 min ma simt ca si cum am mers 5 ore.
Va multumesc mult de tot pentru informatii si intrebari.
O alta curiozitate, intrebare este legata de citirea rezultatealor. Cand am facut Ct si Rmn, mi s-au dat o groaza de info pe cd plus imaginile propriu-zise, dar nici un medic nu se uita pe ele, doar pe interpretarea data in cateva randuri, pe o foaie, de medicul care a facut Ct sau Rmn-ul. Este normal? Nu este logic ca trebuie sa vedem impreuna si sa interpretam imaginile, sa fie explicat ce se vede acolo, macar in mai mult de 3 minute?
Cu respect, Linda
0
30-03-2011, ora 14:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va voi raspunde punctual, cu mijloacele mele modeste:
- este absolut obligatoriu ca specialistul ortoped sa studieze nemijlocit imaginile RMN sau CT. Radiologul, indiferent cata bunavointa ar avea, nu poate interpreta detaliile imagistice in context clinic. Din pacate, in Romania ortopezii fie nu au timpul necesar, fie nu stiu sa interpreteze imagistica moderna, fie nu poseda aptitudini de manipulare a computer-ului...
- nu v-as recomanda absolut deloc infiltratiile intra-articulare. In afara inutilitatii, determina multe complicatii si efecte secundare.
- medicamentele sunt inutile, fiind vorba despre o leziune a cartilajului (o leziune pre-artrozica sau chiar artrozica), care nu are nici un tratament;
- nu v-as recomanda prea multa miscare, mai ales cu genunchii. Trebuie sa evitati jogging-ul, mersul prelungit, tenisul sau alte sporturi agresive pentru genunchi.
- in general, trebuie sa "prezervati" capitalul cartilaginos actual, prin mentinerea unei greutati normale (obezitatea este prima cauza a gonartrozei primitive) si evitarea suprasolicitarii fizice.
- practic, la ora actuala principala problema a D-voastra trebuie sa fie lupta cu kilogramele, insa sa nu va iluzionati ca veti slabi marind nivelul efortului fizic. Sportul nu slabeste, ci ingrasa (vezi ultimele studii ale cercettorilor americani, care imi confirma ceea ce eu afirm ade multi ani.).
- cat despre o posibila sarcina, nu trebuie sa va ingrijorati prea tare: un copil merita prectic orice sacrificiu, prin urmare veti face abstractie de problema genunchilor pe perioada sarcinii, cu conditia sa va normalizati rapid greutatea dupa nastere.
Tineti-na la curent cu evolutia.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.