Rinoplastia de la A la Z - Operatia de corectie a nasului

23-04-2017
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Am creat acest topic de conversatie pentru a veni in sprijinul pacientilor care isi doresc o operatie de corectie a nasului. Va invit sa imi adresati intrebarile dumneavoastra cu privire la rinoplastie, asigurandu-va ca voi raspunde in cel mai scurt timp cu putinta. Ii invit de asemenea pe colegii mei chirurgi plasticieni sa participe la conversatie, cu speranta ca impreuna vom reusi sa oferim cat mai multe informatii valoroase pentru pacientii nostrii.

Incep prezentandu-va cateva notiuni generale despre aceasta procedura chirurgicala:

Puterea, curajul, spontaneitatea, frumusetea, tandretea, sensibilitatea si delicatetea, toate sunt trasaturi de caracter ce sunt asociate cu diferite forme ale nasului. Prin pozitionarea sa la nivelul etajului mijlociu al fetei, nasul transmite o gama larga de informatii cu privire la tipul de personalitate, statusul psihic si de ce nu, capacitatea noastra de integrare in comunitate. Nu de putine ori oamenii cu un nas “borcanat” au fost catalogati eronat ca fiind lenesi, delasatori si lipsiti de ambitie. Stim prea bine ca personale cu nas acvilin (cu “cocoasa”) sunt privite de persoanele din jur ca fiind mult prea pretentioase, zgarcite si intransingente. In lumina celor prezentate, efectuarea rinoplastiei devine o necesitatea in contextul societatii moderne actuale in care imaginea a devenit extrem de importanta atat pentru dezvoltarea carierei, cat si pentru o integrare sociala cat mai facila.

Rinoplastia presupune remodelarea regiunii nazale in scopul obtinerii formei dorite, precum si al redobandirii functionalitatii in cazurile severe, in care modificarile de forma sunt asociate cu anomalii ale structurilor interne nazale.

Prin pozitionare in centrul regiunii faciale, nasul ocupa un loc extrem de important in obtinerea idealului de frumusete asa cum il percep majoritatea pacientelor mele. Obtinerea armoniei faciale depinde fara doar si poate de integrarea celor trei regiuni anatomice primordiale ale fetei: regiunea orbitala care include ochiul, pleopapele si sprancenele, regiunea bucala din care fac parte buzele ca element principal, santurile nazogeniene si ridurile marioneta, precum si regiunea nazala considerata de multi chirurgi esteticieni o zona de echilibru al fetei.

In continuare va voi prezenta succint cateva detalii menite sa va orienteza la inceputul “drumului” spre obtinerea idealului dumneavoastra de frumusete, concentrandu-ne cu aceasta ocazie asupra interventiei chirurgicale de rinoplastie.

Remodelarea regiunii nazale se realizeaza cu anestezie generala, durata interventiei chirurgicale fiind de aproximativ 90 de minute. Pentru corectarea defectelor de forma si structura interna folosesc tehnica inchisa de rinoplastice ce presupune efectuarea tuturor procedurilor intraoperatorii prin intermediul unor incizii intranazale, evitand astfel formarea de cicatrici la nivelul etajului mediu al fetei.

Prin intermediul inciziilor intranazale putem corecta defecte precum:
– nasul acvilin sau “cocoasa” nazala;
– nasul lat cu baza larga de implantare;
– nasul rotand (numit si nas “borcanat”);
– deviatia de sept cu asimetrie narinara;
– anomaliile aripilor nazale.

CONDUITA POSTOPERATORIE

La sfarsitul interventiei chirurgicale se practica imobilizarea externa a regiunii nazale prin utilizarea unei atele ce asigura atat stabilitate, cat si protectie impotriva micilor traumatisme accidentale. Imobilizarea interna si hemostaza se realizeaza prin inserarea unor mese intranazale care raman in pozitie timp de 48 de ore dupa finalizarea procedurii.

Dupa efectuarea rinoplastiei pacienta paraseste clinica la 24 de ore de la terminarea interventiei, timp necesar monitorizarii postoperatorii. Mesele intranazale sunt indepartate in cea de a doua zi dupa efectuarea interventiei chirurgicale, imobilizarea externa mentinandu-se pana la 14 zile dupa efectuarea remodelarii nazale.

Rezultatul interventiei chirurgicale este vizibil inca de la iesirea din sala de operatii, insa pacienta se poate bucura cu adevarat de rezultat dupa aproximativ 14 zile de la procedura, timp necesar indepartarii mijloacelor de imobilizare externa, precum si retragerii in totalitate a echimozelor (vanatailor).

Rinoplastie inchisa sau deschisa?

Rezumand un articol interesant prezentat in cel mai recent numar al REVISTEI OFICIALE A SOCIETATII INTERNATIONALE DE CHIRURGIE ESTETICA, tehnica de rinoplastie deschisa pierde tot mai multi adepti din cauza cicatricei vizibile de la baza nasului.
Recunosc ca acesta este motivul din care am renuntat de ceva vreme la aceasta tehnica. Chiar daca rezultatele tehnicii deschise sunt foarte bune, chirurgul vazand foarte clar toate structurile anatomice ce urmeaza sa fie modificate, cicatricea restanta la baza nasului este greu de acceptat de cei mai multi pacienti.
Tehnica inchisa desi are un grad mai ridicat de dificultate are marele avantaj ca nu lasa cicatrici vizibile in exteriorul nasului. Prin aceasta tehnica reusesc sa remodelez toate structurile cartilaginoase si osoase prin doar 3 puncte de acces situate in interiorul nasului, astfel incat in urma operatiei nu raman cicatrici vizibile.
13 comentarii
1
27-04-2017, ora 21:41
Criss91
Nu este medic/terapeut
Criss91
Ce parere aveti despre simularea computerizata a aspectului dupa operatia de nas?

Mi-a aratat o prietena cateva imagini facute pe calculator cu fata ei dupa operatie. In imagine se vede fata si un nas cu totul nou, dar care arata extraordinar, fara cocoasa si aliniat perfect. Doctorul i-a spus ca nasul ei o sa arat exact ca cel din imagine.

Se poate asa ceva?
0
27-04-2017, ora 22:48
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgia estetica evolueaza foarte rapid, in fiecare an apar tehnici noi, abordari terapuetice diferite, produse si substante cu proprietati din ce in ce mai spectaculoase. Chirurgul esteticain este obligat sa cunoasca cele mai recente inovatii, sa le testeze si sa isi formeze o opinie cu privire la aplicabilitatea acestora.

Legat de simularea computerizata a aspectului postoperator al pacientilor pot sa va spun ca am incercat aceasta metoda si cunosc destul de multi colegi care inca o mai practica. Asa cum sustine si producatorul programului de editare fotografica, rata de conversie a consultatiilor in operatii creste in urma folosirii aplicatiei. Totul este in regula daca pacientii inteleg ca au in fata o fotografie orientativa cu prvire la aspectul lor postoperator si nu rezultatul final.

Rezultatul operatiei este influentat de foarte multi factori. Va prezint doar o parte dintre acestia, pentru a intelege complexitatea fenomenului:

- capacitatea de vindecare a pacientei este UNICA si influenteaza semnificativ aspectul postoperator;
- experieta chirurgului cu privire la operatia ce urmeaza sa fie realizata;
- asteptarile pacientei cu privire la rezultate - influenteaza semnifcativ tehnica operatorie;
- particularitatile anatomice ale regiunii ce urmeaza sa fie remodelata.

Inchei prin a va spune ca atat eu cat si toti colegii mei chirurgi esteticieni ne dorim ca dumneavoastra sa fiti cat mai multumite de rezultatul operatiilor noastre, prin urmare daca un program de editare fotografica va ajuta sa luati decizia corecta atunci cand sunteti in dificultate, de ce sa nu il folosim? Insa este extrem de important sa fiti constienta ca simularile fotografice ale aspectului postoperator au doar un caracter ORIENTATIV.
1
28-04-2017, ora 07:14
ToniP
Nu este medic/terapeut
ToniP
Buna ziua,

Am o cocoasa la nivelul nasului si imi doresc sa scap de ea. Citesc peste tot ca totul o sa fie bine, insa sunt nedumerita cu privire la primele zile dupa operatie, ma puteti ajuta?
Rinoplastia doare? La ce trebuie sa ma astept in primele zile dupa operatie? Am citit despre niste vanatai care apr in jurul ochilor, este adevarat?
0
28-04-2017, ora 22:20
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Incerc sa va raspund punctual:

Rinoplastia nu doare. Exista o stare de jena postoperatorie determinata de prezenta meselor intranazale, care insa sunt indepartate la doua zile dupa operatie.

Echimozele perioculare (vanataile din jurul ochilor) apar la un numar redus de paciente din cauza particularitatilor locale ale tesuturilor, insa protocoale moderne de efectuare a rinoplastiei includ o etapa prin care se evita formarea clasicelor "vanatai".

Rezumand, va pot spune ca in primele 24 de ore sunteti monitorizata in clinica pentru a reduce la minim eventualele neplaceri cauzate de anestezie, a doua zi scoatem mesele, la 7 zile indepartam atela, iar de la 10 zile puteti sa participati la evenimente sociale fara limitari, activitate cotidina intrand in normal.
2
02-05-2017, ora 14:06
Criss91
Nu este medic/terapeut
Criss91
Multumesc pentru raspuns!

Puteti sa imi spuneti va rog, care este durata perioadei de recuperare? IN ce consta? Care sunt limitarile? (la cat timp pot sa merg la munca?)
0
02-05-2017, ora 21:02
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Perioada de recuperare este redusa, dar variaza de la pacienta la pacienta. In medie sunt necesare 10 zile dupa operatie, perioada in care este bine ca pacienta sa stea la domiciliu si sa evite efortul prelungit.

In practica indepartez mesele intranazale la 48 de ore de la operatie, atela la 7 zile si benzile adezive de sustinere nu raman mai mult de 10 - 14 zile.
0
02-04-2018, ora 14:58
Antonia maria32
Nu este medic/terapeut
Antonia maria32
Buna ziua se poate plati operatia de rinoplastie in rate?
0
02-04-2018, ora 15:34
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Decizia de a efectua o operatie de rinoplastie trebuie sa fie una ferma si asumata si pentru aceasta este nevoie de timp. Evit sa folosesc acest sistem tocmai pentru ca imi doresc ca pacientii mei sa fie informati si ferm convinsi ca isi doresc interventia chirurgicala.

Cu drag
0
03-04-2018, ora 00:51
Alecsandra27
Nu este medic/terapeut
Alecsandra27
Buna ziua.
Am și eu o întrebare. Sunt operata de aproape 6 luni de deviatie de sept și rinoplastie, totul a decurs foarte bine, nu am avut niciun fel de probleme, doar ca mai devreme mi am suflat nasul și m am trezit cu un mic firicel de la operație. Este normal ? Sau este posibil sa nu îmi fi scos toate firele ?
0
03-04-2018, ora 07:15
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Este absolut normal. Sunt sigur ca medicul dumneavoastra a mentionat acest lucru in timpul consultatiei, dar probabil din cauza volumului mare de informatii ati uitat acest aspect.

Cu drag
0
04-04-2018, ora 18:02
Florin-Dan
Nu este medic/terapeut
Florin-Dan
Salut. La varsta de 50 de ani se mai poate face operatie de rinoplastie ? Am tot amanat, mai mult de atat, nu m-am informat daca se poate corecta pana acum aceasta problema.
0
04-04-2018, ora 19:32
Dr. Bejinariu Catalin
Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, Bucuresti
Dr. Bejinariu Catalin
Categoric se poate face operatia de rinoplastie la 50 de ani.
0
10-04-2018, ora 14:18
Daria6
Nu este medic/terapeut
Daria6
Buna ziua!au trecut 2 luni de la operatia de rinoplastie iar nasul este tot asimetric.pot spera intr un rezultat mai bun in decursul lunilor urmatoare?precizez ca asimetria este prezenta inca din prima saptamana(nu s a schimbat cu nimic).doctorul care m a operat a constatat asimetria, dar nu mi spune mai multe.multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Complicațiile rinoplastiei
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.